Dermatita atopică. Cum recunoști primele semne ale dermatitei la COPII?

Dermatita atopică este o afecțiune frecventă, întâlnită mai ales în perioada copilăriei. Pentru a fi gestionată corect, dar și pentru a preveni complicațiile, ea trebuie depistată timpuriu. În acest sens, părinții joacă un rol crucial. Ei trebuie să observe semnele de alarmă și să se prezinte din timp cu copilul la medic. La început, manifestările pot fi subtile, însă ele devin tot mai evidente odată cu evoluția bolii. Ce semne trebuie să le atragă atenția părinților? Cum se modifică acestea în funcție de vârsta copilului? Cum se stabilește diagnosticul? Află răspunsurile la aceste întrebări, de Ziua Mondială a Dermatitei Atopice, de la dr. Gabriela Anzolini, medic primar dermato-venerologie, doctor în științe medicale în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.

În primii ani de viață ai copilului, îngrijirea pielii este extrem de importantă. La vârstele mici, pielea copiilor este mult mai sensibilă și predispusă la iritații. De aceea, părinții trebuie să acorde o atenție sporită hidratării și protecției pielii, pentru a preveni dermatita atopică, o afecțiune cutanată frecvent întâlnită la bebeluși și la copiii mici. În îacest sens, e nevoie ca părinții să facă vizite periodice la medicul dermatolog. Cu ajutor specializat, vor putea alege cele mai potrivite produse de îngrijire pentru pielea sensibilă a bebelușului. O piele bine îngrijită contribuie la menținerea unei bariere protectoare sănătoase, reducând astfel riscul de a dezvolta dermatită atopică.

„Primii ani din viața copilului sunt cei mai importanți pentru că învață să se adapteze la tot ce îl înconjoară. Din acest motiv, vizitele la medicul dermatolog vor urmări, în primul rând, creșterea armonioasă a sugarului, identificarea tipului de piele, precum și stabilirea unor produse de îngrijire adecvate acestuia”, spune dr. Gabriela Anzolini, medic primar dermato-venerologie, doctor în științe medicale în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.

Dermatita atopică la sugar

Primele semne ale dermatitei atopice pot să debuteze diferit, în funcție de vârsta copilului. De exemplu, la copiii foarte mici, sub doi ani, principala manifestare care apare este pruritul. Mai exact, părinții pot observa că bebelușii prezintă leziuni pe piele cu un aspect specific. De obicei, zonele cele mai afectate sunt fața, mâinile, picioarele și trunchiul copilului.

„În cazul existenței atopiei, cel mai important simptom este pruritul. Tabloul clinic în dermatita atopică este diferit în funcție de vârsta de debut. Dermatita atopică a sugarului și copilului sub doi ani (0-2 ani) apare din primele luni de la naștere (după a treia lună de viață). Leziunile cutanate au un aspect eczematos, suprafața acoperită de vezicule, eroziuni și cruste. Acestea predomină pe zonele convexe ale feței (frunte, obraji, bărbie), pe zonele de flexie ale membrelor superioare, inferioare și trunchi. În formele minore, leziunile au o formă de rugozități cutanate, însoțite sau nu de prurit”, explică medicul.

Cum se manifestă dermatita atopică la copiii peste doi ani?

În schimb, la copilașii mai mari, peste doi ani, leziunile de pe piele au un aspect clinic mai diferit: sunt lichefiate, îngroșate, pruriginoase, cu zgârieturi. Mai mult, zonele cheie de apariție în acest caz sunt: pliurile coatelor, genunchilor și încheieturilor. În timpul episoadelor acute, aceste zone pot deveni crăpate, iar copilul se poate scărpina excesiv, ceea ce duce la apariția excoriațiilor (zgârieturilor) și chiar la risc de infecții. De aceea, este important ca părinții să recunoască semnele bolii pentru a interveni la timp, prevenind agravarea simptomelor și complicațiilor asociate.

„Dermatita atopică a copilul de peste doi ani (2-12 ani) apare ca o continuare în evoluție a DA infantile sau ca manifestare inaugurală. Leziunile cutanate au tendințe de lichenificare, îngroșare, sunt pruriginoase și presărate cu excoriații. Acestea au o predilecție pentru zonele de flexie (plica cotului, fosa poplitee, plica pumnului)”, spune dr. Gabriela Anzolini, medic primar dermato-venerologie, doctor în științe medicale în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.

Mai târziu în viață, după debutul pubertății, aspectul clinic al dermatitei atopice se schimbă. Dermatita atopică la adulți debutează sau se agravează în perioada pubertății. În acest caz, pacientul prezintă semne și simptome distincte, adesea mai severe decât în copilărie. În această etapă, afecțiunea se manifestă frecvent prin piele extrem de uscată, mâncărimi intense și erupții cutanate localizate pe zone precum: față, gât, mâini, pliurile genunchilor și ale coatelor.

„În dermatita atopică a adultului (cu debut la pubertate), leziunile au aspect de eczemă cronică lichenificată. Ele sunt acompaniate de papule de diferite mărimi, infiltrate, cu localizare simetrică. Cele mai afectate zone sunt: gâtul, centura scapulară, zonele de flexie, zona anogenitală”, completează medicul dermatolog.

Cum se diagnostichează corect boala la copii?

Diagnosticul dermatitei atopice la copii se bazează pe identificarea unor combinații de simptome și semne, folosind criterii majore și minore stabilite de specialiști. Aceste criterii ajută medicii să stabilească dacă un copil are această afecțiune și să determine severitatea ei. Criteriile majore ale bolii sunt determinate de locurile de apariție a leziunilor pe corp, istoricul personal sau familial de alergii, sensibilitatea la iritanți sau alergeni. În schimb, criteriile minore ale dermatitei atopice vizează prezența manifestărilor particulare, cum ar fi: mâncărimea persistentă, prezența erupțiilor cutanate caracteristice determinate de factorii de mediu, aspectul pielii – piele uscată.

„Diagnosticul pozitiv al DA este facil pentru formele cu debut în copilărie. Pentru standardizarea diagnosticului, au fost propuse criteriile Hanifin și Rajka (1984). În primul rând, avem criteriile majore, și anume: prurit; morfologia și distribuția tipică a leziunilor (leziuni lichenificate distribuite flexural la adulți, leziuni distribuite facial și pe zonele de extensie la sugari și copii); dermatita cronică sau recidivantă; antecedente personale sau familiale de atopie (astm, rinită alergică, atopie). În al doilea rând, sunt criteriile minore care includ manifestările particulare are dermatitei precum: xeroza cutanată; ihtioza/hiperliniaritatea palmară, keratoza pilară; eczema mameloanelor, cheilita, pitiriazisul alb; eczema perifoliculară; agravarea leziunilor sub influența unor factori de mediu; prurit agravat de transpirație; intoleranța la lână sau solvenți lipidici”, declară dr. Gabriela Anzolini, medic primar dermato-venerologie.

De asemenea, dermatita atopică la copii este o afecțiune complexă, care implică prezența unor anomalii imunologice și funcționale ale pielii. Anomaliile imunologice includ o disproporție în răspunsul imunitar, în care anumite celule și substanțe ale sistemului imunitar sunt implicate în mod necorespunzător. Aceasta poate duce la o inflamație persistentă și la o barieră cutanată compromisă. În plus, dacă bariera pielii este afectată, acest lucru le permite alergenilor și iritanților să pătrundă mai ușor și să agraveze simptomele. Așadar, diagnosticul dermatitei atopice la copii se bazează nu doar pe simptomele clinice observate, ci și pe evaluarea acestor anomalii imunologice și funcționale.

„Apoi avem anomalii imunologice, cum ar fi: reactivitatea de tip I la testele cutanate; titruri crescute ale Ig.E; susceptibilitatea la infecții cutanate (în special cu S. aureus și Herpes simplex). De asemenea, vorbim și de anomalii funcționale (paloare și/sau eritem facial, crize de sudorație paroxistică, dermografismul alb) sau oculare și perioculare precum: conjunctivita recurentă; pliul infraorbital Dennie-Morgan; keratoconus; cataracta subcapsulară anterioară; pigmentarea periorbitală. Diagnosticul de dermatită atopică este susținut pe baza prezenței a cel puțin trei criterii majore și trei criterii minore”, adaugă medicul.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Probleme cu HEMOROIZII? Cum te tratezi ACASĂ

Next Post

Mișcare și sprijin în lupta cu CANCERUL: Centrul de Recuperare Sfântul Nectarie, unic în Oltenia

Related Posts
Verified by MonsterInsights