Dermatita atopică este o afecțiune frecventă, întâlnită mai ales în perioada copilăriei. Pentru a fi gestionată corect, dar și pentru a preveni complicațiile, ea trebuie depistată timpuriu. În acest sens, părinții joacă un rol crucial. Ei trebuie să observe semnele de alarmă și să se prezinte din timp cu copilul la medic. La început, manifestările pot fi subtile, însă ele devin tot mai evidente odată cu evoluția bolii. Ce semne trebuie să le atragă atenția părinților? Cum se modifică acestea în funcție de vârsta copilului? Cum se stabilește diagnosticul? Află răspunsurile la aceste întrebări, de Ziua Mondială a Dermatitei Atopice, de la dr. Gabriela Anzolini, medic primar dermato-venerologie, doctor în științe medicale în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.
În primii ani de viață ai copilului, îngrijirea pielii este extrem de importantă. La vârstele mici, pielea copiilor este mult mai sensibilă și predispusă la iritații. De aceea, părinții trebuie să acorde o atenție sporită hidratării și protecției pielii, pentru a preveni dermatita atopică, o afecțiune cutanată frecvent întâlnită la bebeluși și la copiii mici. În îacest sens, e nevoie ca părinții să facă vizite periodice la medicul dermatolog. Cu ajutor specializat, vor putea alege cele mai potrivite produse de îngrijire pentru pielea sensibilă a bebelușului. O piele bine îngrijită contribuie la menținerea unei bariere protectoare sănătoase, reducând astfel riscul de a dezvolta dermatită atopică.
Dermatita atopică la sugar
Primele semne ale dermatitei atopice pot să debuteze diferit, în funcție de vârsta copilului. De exemplu, la copiii foarte mici, sub doi ani, principala manifestare care apare este pruritul. Mai exact, părinții pot observa că bebelușii prezintă leziuni pe piele cu un aspect specific. De obicei, zonele cele mai afectate sunt fața, mâinile, picioarele și trunchiul copilului.
Cum se manifestă dermatita atopică la copiii peste doi ani?
În schimb, la copilașii mai mari, peste doi ani, leziunile de pe piele au un aspect clinic mai diferit: sunt lichefiate, îngroșate, pruriginoase, cu zgârieturi. Mai mult, zonele cheie de apariție în acest caz sunt: pliurile coatelor, genunchilor și încheieturilor. În timpul episoadelor acute, aceste zone pot deveni crăpate, iar copilul se poate scărpina excesiv, ceea ce duce la apariția excoriațiilor (zgârieturilor) și chiar la risc de infecții. De aceea, este important ca părinții să recunoască semnele bolii pentru a interveni la timp, prevenind agravarea simptomelor și complicațiilor asociate.
Mai târziu în viață, după debutul pubertății, aspectul clinic al dermatitei atopice se schimbă. Dermatita atopică la adulți debutează sau se agravează în perioada pubertății. În acest caz, pacientul prezintă semne și simptome distincte, adesea mai severe decât în copilărie. În această etapă, afecțiunea se manifestă frecvent prin piele extrem de uscată, mâncărimi intense și erupții cutanate localizate pe zone precum: față, gât, mâini, pliurile genunchilor și ale coatelor.
Cum se diagnostichează corect boala la copii?
Diagnosticul dermatitei atopice la copii se bazează pe identificarea unor combinații de simptome și semne, folosind criterii majore și minore stabilite de specialiști. Aceste criterii ajută medicii să stabilească dacă un copil are această afecțiune și să determine severitatea ei. Criteriile majore ale bolii sunt determinate de locurile de apariție a leziunilor pe corp, istoricul personal sau familial de alergii, sensibilitatea la iritanți sau alergeni. În schimb, criteriile minore ale dermatitei atopice vizează prezența manifestărilor particulare, cum ar fi: mâncărimea persistentă, prezența erupțiilor cutanate caracteristice determinate de factorii de mediu, aspectul pielii – piele uscată.
De asemenea, dermatita atopică la copii este o afecțiune complexă, care implică prezența unor anomalii imunologice și funcționale ale pielii. Anomaliile imunologice includ o disproporție în răspunsul imunitar, în care anumite celule și substanțe ale sistemului imunitar sunt implicate în mod necorespunzător. Aceasta poate duce la o inflamație persistentă și la o barieră cutanată compromisă. În plus, dacă bariera pielii este afectată, acest lucru le permite alergenilor și iritanților să pătrundă mai ușor și să agraveze simptomele. Așadar, diagnosticul dermatitei atopice la copii se bazează nu doar pe simptomele clinice observate, ci și pe evaluarea acestor anomalii imunologice și funcționale.