Disconfort abdominal? Hiperaciditate gastrică. Ce ALIMENTE trebuie să eviți?

Hiperaciditatea gastrică, cunoscută și sub denumirea de aciditate gastrică sau reflux acid, este o afecțiune comună, caracterizată prin producerea excesivă de acid clorhidric în stomac. Această condiție poate duce la apariția senzațiilor de arsură la nivelul esofagului, cunoscute ca arsuri la stomac. Alimentația joacă un rol crucial în gestionarea hiperacidității gastrice. Anumite alimente pot stimula excesul de acid gastric și, prin urmare, ar trebui evitate de persoanele care suferă de această afecțiune. Pentru a reduce disconfortul asociat cu hiperaciditatea, este recomandat ca pacienții să țină cont de câteva sfaturi esențiale. Ce alimente trebuie evitate? Cum recunoști semnele de alarmă? De ce aspecte trebuie să ții cont după masă? Dr. Vlad Pădureanu, medic primar medicină internă la SCJU Craiova, șef de lucrări la UMF Craiova, oferă sfaturi utile.

Ciocolata și menta cresc aciditatea gastrică

Ciocolata și menta sunt două alimente aparent inofensive, dar care pot favoriza creșterea acidității gastrice. Ciocolata, în special cea neagră, conține cofeină și teobromină, substanțe care stimulează secreția de acid gastric. De asemenea, ciocolata este bogată în grăsimi, iar alimentele grase au tendința de a încetini golirea stomacului, ceea ce poate agrava simptomele de hiperaciditate. Menta, pe de altă parte, este cunoscută pentru capacitatea sa de a relaxa mușchii, inclusiv sfincterul esofagian inferior. Această relaxare poate permite acidului gastric să pătrundă în esofag, provocând arsuri la stomac și alte simptome neplăcute. Deși menta este adesea folosită pentru a calma stomacul, în cazul persoanelor cu hiperaciditate, efectul poate fi invers.

„Pacienții care au hiperaciditate gastrică trebuie să evite ciocolata pentru că aceasta crește secreția gastrică, precum și preparatele pe bază de mentă. Deși menta este cunoscută ca fiind calmantă pentru intestinul subțire, are efect opus asupra refluxului acid. Relaxează mușchii folosiți la digestie, inclusiv sfincterul esofagian inferior, și atunci apare aciditatea”, spune dr. Vlad Pădureanu, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Ce alimente trebuie evitate?

Hiperaciditatea gastrică poate fi agravată de anumite alimente care stimulează producția de acid gastric și irită stomacul. Printre acestea se numără: alimentele bogate în grăsimi, picante, citricele, ceapa și usturoiul, care pot încetini golirea stomacului. De asemenea, băuturile care conțin cafeină sau alcool pot relaxa sfincterul esofagian, favorizând astfel refluxul acid. Pentru a reduce simptomele neplăcute, este recomandată evitarea acestor alimente. În schimb, se poate opta pentru o dietă bazată pe alimente ușoare și în cantități mici.

„De asemenea, pacienții trebuie să evite: alimentele grasealimentele picantealimentele și băuturile acide, preparatele pe bază de ceapă, usturoi și băuturile care conțin alcool, cofeină. Ele nu trebuiesc eliminate complet din viața noastră, ci doar consumate cu precauție, mai rar. Este important să observăm la care din aceste alimente începem să simțim un disconfort sau să apară o anumită simptomatologie gastrică”, spune medicul.

Semne că ai hiperaciditate gastrică

Hiperaciditatea gastrică se manifestă printr-o serie de simptome neplăcute care apar atunci când stomacul produce o cantitate excesivă de acid. Aceste manifestări sunt adesea declanșate sau agravate de consumul anumitor alimente. Printre cele mai comune simptome se numără arsurile la stomac. Mai exact, apare o senzație de disconfort în partea superioară a abdomenului. Aceasta poate iradia în piept sau gât. Aceste arsuri sunt adesea însoțite de regurgitații acide, un gust acru sau amar în gură. Balonarea și senzația de plenitudine sunt, de asemenea, frecvente, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi sau carbohidrați. Alte manifestări includ eructațiile frecvente, greața și, în cazuri mai severe, vărsăturile. Aceste simptome pot varia în intensitate și frecvență în funcție de alimentație, fiind mai pronunțate după mesele copioase sau consumul de alimente iritante.

Mai întâi, apare disconfortul abdominal din cauza hipersecreției gastrice, care se poate agrava mai ales pe un stomac gol, fără alimente. Atunci când stomacul este plin cu alimente, acidul gastric se mai absoarbe și nu mai este aceeași hiperaciditate. Apoi, pacientul poate prezenta greață, vărsături, balonare, pirozis (arsurile la stomac)”, precizează dr. Vlad Pădureanu, medic primar medicină internă la SCJU Craiova.

Ce să NU faci după masă

Există, însă, câteva măsuri de care fiecare persoană trebuie să țină cont dacă suferă de hiperaciditate gastrică. În primul rând, nu este indicat ca pacienții să ia mese copioase și grele, să mănânce pe grabă și să adopte obiceiul de a mânca seara târziu. Aceste obiceiuri pot favoriza refluxul acid și disconfortul gastric. În al doilea rând, pacienții nu trebuie să doarmă imediat după masă. Este recomandat să existe un interval de timp, de cel puțin o oră, între ultima masă și somn. Nu în ultimul rând, pacienții trebuie să evite efectuarea de exercițiu fizic imediat după masă. Gestionarea corectă a stilului de viață și evitarea obiceiurilor care favorizează hiperaciditatea sunt esențiale pentru a menține confortul gastric și pentru a preveni complicațiile.

„În primul rând, nicio persoană nu trebuie să facă exerciții fizice sau să se ducă la sală imediat după masă. În al doilea rând, masa nu trebuie luată pe fugă, pe grabă pentru că poate să apară aerofagia, care să destindă stomacul, să baloneze și să crească aciditatea gastrică.  În al treilea rând, trebuie evitate mesele târzii. Pacienții trebuie să reziste tentației de a mânca prea mult și prea rapid, precum și să își regleze poziția de somn. După masă, trebuie să treacă cel puțin o jumătate de oră – o oră înainte să doarmă pentru că există riscul unui reflux gastroesofagian, adică alimentele să se întoarcă în mucoasa bucală”, concluzionează medicul.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Problemele DENTARE la COPII. Cum se pot trata fără DURERE

Next Post

TBC nu mai este o sentință. Care sunt semnele și cum ai acces GRATUIT la tratament

Related Posts
Verified by MonsterInsights