Herpangina este o infecție virală comună la copii, cauzată în principal de virusuri. Această afecțiune se manifestă prin apariția unor vezicule dureroase la nivelul gâtului, însoțite de febră, dureri de gât și dificultăți la înghițire. Herpangina afectează în mod frecvent copiii mici, odată cu intrarea în colectivitate, fiind mai frecventă până la șase-șapte ani. Deși simptomele sunt neplăcute, infecția dispare destul de repede prin administrarea unui tratament simptomatic. Ce este herpangina și cât de frecvent apare? Cum se manifestă boala? În ce constă tratamentul afecțiunii? Cum ne protejăm copiii? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Oana Hortopan, medic primar pediatru la Maternitatea MaDonna Maria din Craiova.
Media10: Ce este herpangina și de ce apare?
Dr. Oana Hortopan: Herpangina este o infecție virală. În majoritatea cazurilor, aceasta este cauzată de o tulpină a virusurilor Coxsackie din grupul A și din grupul B, echovirus și chiar enterovirus 71. Ca urmare, copiii au adesea și simptomatologie digestivă, nu doar la nivelul cavității bucale.
Este frecventă până la vârsta de șase-șapte ani
Media10: Cât de frecventă este această problemă în rândul copiilor? La ce vârste este mai des întâlnită?
Dr. Oana Hortopan: În principiu, herpangina afectează mai mult copiii decât adulții. Din experiența mea, pot spune că este o afecțiune destul de des întâlnită. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece, însă sunt destul de multe cazuri și în perioada verii. Ca și interval de vârstă, în general apare la copiii începând cu vârsta de unu – doi ani și până pe la șase-șapte ani, când merg la grădiniță. Aceasta este categoria cea mai frecvent afectată, însă poate fi extinsă ca intervale de vârstă, în plus sau în minus.
„Copiii cu herpangină sunt contagioși în primele șapte zile de la infectare”
Media10: Este o boala contagioasă? Cum se transmite?
Dr. Oana Hortopan: Herpangina este foarte contagioasă. În general, aceasta se transmite în mod direct, pe cale orală, prin tuse și strănut. Mai exact, prin picăturile pe care le eliminăm atunci când strănutăm sau când tușim, intrând în contact cu zonele pe care s-au depus. Totodată, se poate transmite și indirect prin apa sau alimentele contaminate cu virusul sau în condiții igienico-sanitare deficitare. Se răspândește foarte ușor în colectivitate, mai ales că cei mici se joacă împreună, își împart jucăriile, uneori își confundă sticlele cu apă, strănută, tușesc.
Din cauza faptului că ei nu-și pot controla reflexele și nu se pot proteja la timp (să pună mâna, cotul, batista la gură), transmiterea se face mult mai ușor. În plus, copiii cu herpangină sunt contagioși în primele șapte zile de la infectare, chiar dacă este posibil să nu prezinte încă semne și simptome specifice. În general, infecțiile virale la copii sunt mult mai contagioase în perioada asimptomatică, când sunt încă în incubație. Neavând aparent nicio problemă, părintele nu intră la bănuieli, deci nu își poate da seama dacă copilul are o problemă.
Ce simptome au copiii?
Media10: Care sunt manifestările comune pe care le au copiii cu herpangină și cum se pot agrava acestea în timp?
Dr. Oana Hortopan: În general, herpangina debutează cu febră bruscă, apărută din senin, uneori destul de ridicată, ce poate ajunge chiar și la 40 de grade Celsius. La copiii mai mici, care nu știu să spună ce simptome au, vom observa că salivează în exces, că au un apetit redus, că refuză alimentele solide. Copiii mai mari semnalează durere la nivelul gâtului, iar uneori pot să asocieze chiar și dureri de cap. Local, identificăm erupția herpetică care este specifică, asemănătoare unor vezicule. Aceasta apare în interiorul cavității bucale, în partea din spate a gâtului, dar și pe cerul gurii. Cu cât diagnosticul este pus mai precoce, cu atât simptomatologia se remite mai repede.
Media10: Când ar trebui să se îngrijoreze părinții și să apeleze la un specialist?
Dr. Oana Hortopan: Uneori, se întâmplă să descoperim întâmplător boala în urma unui control de rutină. De multe ori, copilul ajunge la noi cu o altă problemă pentru că nu a început încă să aibă simptome specifice herpanginei. Cele mai multe cazuri le întâlnim, însă, atunci când cei mici devin simptomatici, cel mai frecvent când apare febra, pentru că acesta este elementul care îi sperie adesea pe părinți.
„Se poate pune diagnosticul de certitudine doar printr-un consult”
Media10: Cum se stabilește diagnosticul bolii?
Dr. Oana Hortopan: Diagnosticul se pune, de obicei, pe baza istoricului pacientului, adică a simptomatologiei pe care acesta o are. De asemenea, este necesar și un examen fizic complet. O simplă inspecție a zonei bucale cu spatula este suficientă pentru a vedea ulcerațiile de herpangină, care sunt distincte și ușor de diferențiat de alte afecțiuni ale gurii sau gâtului, cum ar fi aftele. Astfel, se poate pune diagnosticul de certitudine doar printr-un consult.
Media10: Care sunt opțiunile de tratament pentru herpangina la copii?
Dr. Oana Hortopan: Antibioticele sunt total ineficiente în tratamentul acestei afecțiuni, indiferent de valoarea pe care o are febra. În general, tratamentul este simptomatic. În primul rând, se dau antitermice pentru febră și tratamente topice locale (cum sunt spray-urile orofaringiene) pentru leziunile bucale. În al doilea rând, ca în orice infecție virală, se vor administra lichide și se vor evita alimentele sau băuturile care pot să producă răni, să irite gâtul, (alimentele foarte calde, cu arome puternice). De obicei, herpangina se întinde pe o perioadă de șapte-10 zile. Dacă după 10 zile starea copilului nu se ameliorează, este nevoie de o consultație la medic pentru că infecția se poate suprainfecta local.
„Se recomandă consumul de alimente cât mai moi, semilichide”
Media10: Ce alimentație trebuie să aibă copilul în această perioadă? Ce are voie să mănânce?
Dr. Oana Hortopan: Se recomandă consumul de alimente cât mai moi, semilichide, astfel încât să îi fie ușor să le înghită. Printre acestea putem menționa: supele, ciorbele, piureul, fructele coapte și pasate, iaurtul. De asemenea, îi putem da copilului să bea și un ceai călduț cu miere, însă trebuie să avem grijă să nu consume nimic foarte cald sau foarte rece. Această dietă trebuie urmată până la remisiunea simptomelor. Vom vedea îmbunătățiri în starea copilului, în sensul că se va simți mai bine și va putea să mănânce normal.
Media10: Ce recomandări le faceți părinților pentru a favoriza procesul de vindecare și a limita răspândirea bolii? Sunt anumite contraindicații?
Dr. Oana Hortopan: Cel mai important lucru este să izolăm copilul. Acest lucru este necesar atât pentru copil, cât și pentru restul colectivității. Se recomandă izolarea temporată la domiciliu cu odihnă și repaus până la refacerea completă. Dacă copilul este odihnit, organismul se va recupera mai rapid. În acest fel, copilul nu va risca să intre în contact cu un alt virus din colectivitate, iar cei din exterior vor fi protejați. Astfel, vom întrerupe cumva acest cerc vicios.
Deshidratarea și suprainfectarea bacteriană sunt principalele complicații
Media10: Ce complicații pot să apară dacă nu tratăm boala corespunzător?
Dr. Oana Hortopan: Complicațiile pot surveni ca în orice fel de infecție virală. De exemplu, dacă cel mic face febră și nu consumă suficiente lichide, atunci poate să apară deshidratarea. De asemenea, există și riscul de suprainfectare bacteriană. Totul ține de imunitatea individuală a fiecărui copil.
Media10: Ce măsuri de prevenție trebuie să ia părinții pentru a preveni infectarea copiilor?
Dr. Oana Hortopan: Pentru a preveni herpangina, este necesară respectarea unor reguli minime de igienă, și anume: spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, igienizarea suprafețelor și a obiectelor foarte frecvent atinse, acoperirea gurii și a nasului atunci când tușim sau strănutăm, urmată apoi de spălarea mâinilor. Este important de menționat că boala oferă o imunitate pentru tulpina în sine care a provocat infecția, dar asta nu înseamnă că nu se va mai repeta. Sunt mai multe familii de virusuri implicate, iar din fiecare familie sunt mai multe tulpini și atunci probabilitatea ca cel mic să facă din nou boala este foarte mare. În general, există sezonier câte o tulpină în circulație, ca la toate virusurile. Totuși, copilul nu se poate infecta cu aceeași tulpină, adică nu se îmbolnăvește acum și face din nou într-o lună, în același sezon.