Usturime, mâncărimi, durere? CISTITA. Ce trebuie să faci?

Pîrlogea Claudia
14 Min Read

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, adesea cauzată de o infecție bacteriană. Aceasta reprezintă una dintre cele mai comune forme de infecție urinară, ce afectează în mod predominant femeile. Simptomatologia cistitei este zgomotoasă, iar prezentarea la medic trebuie să se facă în cel mai scurt timp posibil pentru a evita apariția complicațiilor. Tratamentul cistitei inflamatorii se bazează pe remedii naturiste și suplimente alimentare, iar în cazul cistitei infecțioase se administrează antibiotice. De ce apare cistita? Cum se diagnostichează? Ce soluții de tratament există? Cum prevenim recurențele? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Camelia Pătru, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

Media10: Ce este cistita?

Dr. Camelia Pătru: Mai întâi, trebuie să precizez faptul că cistita poate fi de natură infecțioasă sau inflamatorie. În general, cistita este definită ca fiind o inflamație a pereților vezicii urinare. Ea poate fi și o infecție, însă, de obicei, diagnosticul se pune atunci când este o inflamație a vezicii urinare, fiind în rare cazuri de natură infecțioasă. Vezica urinară este ca un balon ce conține urină. Pereții sunt, în mod normal, subțiri. În momentul în care aceștia se inflamează din varii motive, apare cistita.

De ce facem cistită?

Media10: Care sunt principalele cauze ce duc la apariția cistitei?

Dr. Camelia Pătru: Cauzele ce determină apariția cistitei sunt multiple. În primul rând, vorbim de viața sexuală neregulată sau foarte intensă, așa-numita „cistită a lunii de miere”. În momentul în care fetele își încep viața sexuală, flora saprofită (normală) se activează și devine patogenă (irită). În al doilea rând, o altă cauză des întâlnită este răceala la nivelul pelvisului și de la brâu în jos. Aceasta apare, de obicei, atunci când stăm pe ceva rece sau cu picioarele ude. În al treilea rând, un alt element extrem de important este scăderea imunității organismului. Imunitatea organismului poate scădea din cauza stresului, oboselii, răcelii, administrării unor medicamente (antibioticele), situație în care infectarea se produce foarte ușor.

Cea mai frecventă infecție este cea cu germenul patogen E. coli, care se întâlnește adesea în fecale și se poate transmite local (prin atingere) la vezica urinară. De asemenea, putem să avem secreții vaginale date de diverși microbi fie în urma contactului sexual, fie din mediul extern (de la piscină, de exemplu), care pot infecta și urina. Prin urmare, pereții vezicii încep să se îngroașe și să se producă inflamația. Nu în ultimul rând, o altă cauză foarte frecventă este nisipul din urină (microlitiază urinară), care este întâlnită la aproximativ 85% din populație.

„Este necesar să ne prezentăm atât la medicul urolog, cât și la medicul ginecolog”

Media10: Cât de frecvent întâlniți paciente care vin la dumneavoastră cu această problemă?

Dr. Camelia Pătru: Cistita este extrem de frecventă și vin foarte multe paciente cu această problemă la ginecolog. Teoretic, cistita ține de specialitățile urologie sau medicină internă, însă pacientele vin foarte des și la ginecolog. Pot să spun că nu există zi în care să nu am una-două paciente cu cistită. Din cauza simptomelor neplăcute de la nivelul aparatului urogenital, cum ar fi: usturime, mâncărime, înțepături, urinat des, senzație de tenesme vezicale (golirea incompletă a vezicii după micționare), pacientele se prezintă la medicul ginecolog.

De asemenea, pacientele vin și spun că urina și secreția vaginală au un miros neplăcut, că au o senzație de disconfort la contactul sexual. De aceea, noi vedem și tratăm și pacientele cu cistită. Totodată, este foarte important de știut că este necesar să ne prezentăm atât la medicul urolog, cât și la medicul ginecolog. De multe ori, microbul din urină poate să fie și în secreția vaginală.

Teste și investigații esențiale

Media10: Ce tipuri de teste și investigații sunt necesare pentru diagnosticarea corectă a cistitei?

Dr. Camelia Pătru: În primul rând, se face un examen sumar de urină, în care vedem leucocitele, flora microbiană cu inflamație, poate chiar hematurie (sânge în urină). Pe lângă acesta, se recomandă și urocultura. În cultura urinară se dezvoltă microbii, iar în funcție de ce microbi descoperim se face antibiograma. Astfel, vedem la ce tip de antibiotic este sensibil, moderat și rezistent microbul respectiv. În al doilea rând, având în vedere că pacientele ajung la ginecologie, efectuăm și cultura vaginală, alături de antibiogramă și fungigramă, pentru administrarea tratamentul corect și prevenirea recidivelor. De asemenea, facem o ecografie abdominală cu Doppler vascular ca să vedem inflamația și o ecografie intravaginală cu prezervativul ca să vedem uterul, ovarele, trompele și lichidul.

Media10: Femeile gravide sunt mai predispuse să facă infecție de tract urinar? Cum tratăm cistita în acest caz?

Dr. Camelia Pătru: În general, femeile însărcinate se sperie și se prezintă la medicul ginecolog pentru orice simptom. În timpul sarcinii, din cauza modificării pH-ului din vagin, pacientele dezvoltă mai frecvent ciuperci, cum ar fi candida. De asemenea, femeile au imunitatea mai scăzută în această perioadă și atunci riscul de a dezvolta inflamații și infecții este mult mai mare. Pentru pacientele gravide există un „praf magic” în doză unică, utilizat pentru tratamentul cistitei, ca să nu ia 10 zile antibiotic. Acesta se administrează seara, înainte de culcare, pe stomacul gol (la patru ore după ultima masă) și vezica urinară golită. Acest praf, care este un antibiotic special pentru urină, se dizolvă într-o cană cu apă și se înghite imediat. El îmbracă pereții vezicii cu antibiotic, iar dimineața, la urinat, se produce dezinfecția.

Soluții eficiente de tratament

Media10: Cum se tratează cistita și când este nevoie să administrăm antibiotice?

Dr. Camelia Pătru: Dacă avem o infecție, este necesar să luăm antibiotic. În general, se face o cură de șapte – 10 zile. În același timp, tratamentul cu antibiotic trebuie administrat cu măsură pentru că microorganismele (microbii) dezvoltă rezistență. De asemenea, în momentul în care prescriem o cură cu antibiotic, trebuie să fim foarte insistenți și să lămurim pacienta cu privire la importanța continuării tratamentului. De multe ori, pacientele iau trei zile, văd că le este bine și apoi întrerup administrarea. Simptomele vor dispărea pe moment, însă ulterior vor recidiva. În plus, vom constata că microbul a devenit rezistent la antibioticul respectiv. De aceea, noi trebuie să fim foarte grijulii, să le explicăm pacientelor importanța administrării tratamentului complet și corect pentru a preveni recidivele.

Media10: Există și opțiuni naturale de tratament, fără antibiotice?

Dr. Camelia Pătru: În cazul în care avem doar o inflamație și nu infecție urinară, tratamentul constă în administrarea unor dezinfectante urinare și antiinflamatore naturale, asociate cu un consum mare de lichide (doi litri – doi litri și jumătate de apă pe zi) pentru a curăța vezica urinară. Pacientele trebuie să evite consumul băuturilor acidulate și să opteze, în schimb, pentru consumul de apă plată îmbuteliată, ceai (cozi de cireșe, mătase de porumb, ceai diuretic), sucuri neacidulate (fresh-uri de lămâie, portocală, grapefruit). În acest fel, problema se rezolvă fără să luăm antibiotic. Ca măsură de urgență, de acasă, putem face un duș cu apă fierbinte. Mai apoi, putem umple o sticlă cu apă caldă și să o punem pe vezică pentru a ameliora procesul inflamator acut.

Boli diferite, simptome asemănătoare

Media10: Cistita poate fi confundată cu alte afecțiuni ale tractului urinar sau ale aparatului genital? Dacă da, care sunt acestea și cum se face diferențierea?

Dr. Camelia Pătru: Cistita poate fi de mai multe feluri, începând de la cea simplă și până la cistita hemoragică. Putem vorbi de o cistită hemoragică dacă infecția este foarte puternică și pereții vezicii sunt foarte inflamați sau dacă avem nisip care este foarte aspru și atunci irită pereții vezicii. Indiferent care este cauza, aceasta trebuie investigată și tratată urgent pentru a preveni apariția complicațiilor. De asemenea, sunt situații în care putem să avem și polipi în vezica urinară. Aceștia dau adesea o simptomatologie asemănătoare cu cea a cistitei.

În plus, polipii se pot asocia și cu o cistită hemoragică. Poate să apară și litiaza veziculară și chiar tumori, în anumite cazuri. Aceste tumori pot să fie benigne sau maligne. La început, ele produc o simptomatologie asemănătoare cistitei, însă pe parcursul evoluției bolii vom observa că pierdem din ce în ce mai mult sânge. În acest caz, este recomandat să ne prezentăm urgent la medic.

Media10: Care sunt complicațiile posibile ale cistitei netratate la timp?

Dr. Camelia Pătru: Dacă nu mergem la medic din timp și nu urmăm tratamentul corespunzător, complicațiile pot să fie de la ușoare și până la grave. De exemplu, cistita se poate croniciza și atunci vom experimenta simptome neplăcute foarte des. În cistita cronică, pereții vezicii sunt groși și atunci apare această sensibilitate ridicată. De asemenea, cistita netratată poate să ducă la o afectare renală, cum ar fi pielonefrita. În timp, putem ajunge chiar la insuficiență renală.

Cum ne spălăm corect? Sfaturi practice pentru igiena intimă

Media10: Cât de importantă este igiena personală și cum se face corect în aceste situații?

Dr. Camelia Pătru: Cel mai important lucru să ne facem toaleta folosind substanțe cu un pH neutru, cum sunt gelurile de duș pentru copii, produsele protex dezinfectante. Există și niște pliculețe naturale pentru igiena intimă, fără antibiotice, pe care eu le recomand pacientelor. Spălătura externă ar trebui făcută seara, înainte de culcare, și dimineața, când ne trezim. În ceea ce privește igiena internă, pacientele își pot prepara acasă o substanță pentru curățare din gălbenele și bicarbonat de sodiu alimentar. La un litru de apă, punem patru pliculețe de ceai de gălbenele. Dăm un clocot, oprim focul, acoperim cu un capac, lăsăm la infuzat și apoi aruncăm pliculețele. După aceea, adăugăm în ceai o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu. Amestecăm și lăsăm la răcit. Folosind această substanță, se face irigația vaginală internă o dată pe săptămână, nu zilnic, pentru că distrugem flora locală.

De asemenea, în cazul în care simțim că secreția are un miros neplăcut, ne ducem la doctor pentru tratament. Se recomandă efectuarea unei irigații seara, înainte de culcare, timp de cinci – șapte zile cu niște substanțe speciale, urmând ca după aceea să introducem ovule. În plus, este recomandat să utilizăm și o cremă exterioară, cum ar fi: nidoflor, canesten, baneocin. Aceasta se aplică înaintea de micțiune, pentru ca urina hiperacidă să curgă peste cremă. După ce am fost la baie, ne ștergem cu un șervețel umed, apoi cu unul uscat și ne mai dăm o dată cu cremă. În acest fel, prevenim înmulțirea microbilor.

„Este foarte important să ne preocupăm de creșterea imunității pentru a preveni infectarea cu microbi”

Media10: Cum poate fi prevenită cistita, mai ales la femeile care au recurențe frecvente?

Dr. Camelia Pătru: În primul rând, este foarte important să ne preocupăm de creșterea imunității pentru a preveni infectarea cu microbi, să evităm stresul și să ne odihnim suficient. În al doilea rând, trebuie să mâncăm sănătos, să bem multe lichide, să evităm piscinele în care apa nu este curată și să nu împrumutăm prosopul și lenjeria intimă altor persoane. De asemenea, trebuie să avem grijă unde ne așezăm (să nu stăm pe rece) pentru a evita răceala la nivel pelvin. În ceea ce privește contactul sexual, este extrem de important să ne alegem partenerul cu atenție. Multitudinea partenerilor sexuali este cea care ne poate produce infecții locale și leziuni pe col.

Share This Article