Vitiligo este o afecțiune cronică a pielii, dar care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea fizică generală a celor afectați. Pacienții care suferă de această boală observă prezența unor pete albe, neregulate pe suprafața corpului. Vitiligo poate apărea la orice vârstă, nu este contagioasă, nu dă simptomatologie, însă are un impact emoțional puternic asupra pacientului. De ce apare vitiligo? Cum recunoaștem afecțiunea? Care sunt soluțiile de tratament? Ce trebuie să știe pacienții? Aflăm răspunsurile de la dr. Marius Ilie Corbeanu, medic primar dermatovenerologie.
Media10: Ce este vitiligo?
Dr. Marius Corbeanu: Vitiligo este o afecțiune care se caracterizează prin apariția unor pete depigmentate (albe) pe suprafața pielii, în special pe zonele supuse traumatismelor. Mai concret, pacientul observă că, la un moment dat, apar niște zone albe pe suprafața corpului.
„Stresul stimulează apariția leziunilor de vitiligo”
Media10: Din ce cauze ajunge o persoană să dezvolte această afecțiune? Se poate transmite genetic?
Dr. Marius Corbeanu: Principalele cauze de apariție ale acestei afecțiuni sunt reprezentate de microtraumatisme și de factorii de stres. Stresul este un factor care stimulează apariția leziunilor de vitiligo. Mulți oameni asociază stresul cu necazul, cu supărarea, însă el înseamnă, în același timp, și suprasolicitare, frustrare. De exemplu, vitiligo se accentuează la copiii care se joacă la calculator. Le plac atât de mult acele jocuri și pun o pasiune atât de mare încât ajung într-un punct de suprasolicitare, în care boala se agravează.
De aceea, în momentul în care interzicem acele jocuri și liniștim copilul, vom observa o stagnare sau chiar o involuție a leziunilor de vitiligo. La fel se întâmplă și la vârsta adultă. De asemenea, vitiligo poate fi declanșat și în urma unor șocuri emoționale, cum ar fi necazurile, supărările. Mai mult decât atât, există o predispoziție genetică pentru această boală, dar contează foarte mult și factorii de mediu. Împreună pot să determine apariția leziunilor de vitiligo.
Media10: Cum debutează boala și de la ce vârstă poate să apară? Care sunt zonele cel mai des afectare?
Dr. Marius Corbeanu: Vitiligo poate apărea la orice vârstă. Prin urmare, se poate întâlni atât în copilărie, cât și la vârsta adultă. Boala debutează progresiv prin prezența unor pete albe pe piele. Aceste pete apar cu preponderență pe zonele de extensie ale articulațiilor mici și în jurul orificiilor, cum ar fi: pe dosul mâinilor, în jurul ochilor, în jurul gurii, pe pleoape, în zona genitală. Cel mai deranjant este atunci când petele apar pe față, pentru că au un impact psihologic deosebit asupra pacientului. Totuși, vitiligo nu este o boală cu anumite riscuri sau pericole pentru starea de sănătate a pacientului. Singura problemă este din punct de vedere estetic.
„Este foarte important ca pacientul cu vitiligo să folosească fotoprotecție”
Media10: Cum se manifestă vitiligo? Sunt și anumite simptome asociate?
Dr. Marius Corbeanu: Pacientul observă niște pete albe mici, care se extind lent sau mai rapid, în funcție de factorii externi. Vitiligo nu provoacă prurit, dureri sau usturimi. Practic, pacientul nu are niciun fel de disconfort. Manifestările apar în momentul în care pacientul se expune la soare. Zonele acelea albe sunt, de fapt, niște zone fără melanină, fără pigment de protecție. De aceea, este foarte important ca pacientul cu vitiligo să folosească fotoprotecție ori de câte ori iese afară din casă. El este mult mai expus și mult mai afectat de razele solare decât un pacient normal. Chiar dacă folosirea cremei de fotoprotecție este recomandată pentru toată lumea, pacienții cu vitiligo trebuie să acorde o îngrijire deosebită pielii.
În momentul în care pacientul se expune la soare fără protecție, zonele respective se înroșesc și abia atunci pot să apară simptome precum usturime sau disconfort. În plus, chiar și lumina albastră emisă de ecrane poate afecta pacienții, cum ar fi cei care au un vitiligo periocular, de exemplu. Prin urmare, fotoprotecția trebuie folosită chiar dacă pacientul stă numai în casă la calculator.
„Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă”
Media10: Cât de repede se extind aceste pete? Este o boală contagioasă?
Dr. Marius Corbeanu: Dacă vorbim de evoluția naturală fără tratament, aici există o variabilitate foarte mare. Sunt pacienți care rămân așa, cu numai două-trei pete timp de 10-15 ani, dar sunt și pacienți a căror evoluție este extraordinar de rapidă. Totul depinde de factorii de mediu. În ceea ce privește infectarea, vitiligo nu este o afecțiune contagioasă. Există o teamă masivă în rândul populației de a nu lua boala, mai ales că aceste pete apar și pe mâini. În plus, este extrem de neplăcut pentru pacient să vadă că cei din jurul lui se feresc să îl atingă ca să nu ia.
Nu există contagiozitate la această afecțiune, determinismul fiind strict genetic.
Media10: Când trebuie să meargă pacientul la un specialist și cum se stabilește diagnosticul?
Dr. Marius Corbeanu: Este recomandat ca pacientul să se prezinte la medic imediat ce apar leziunile albe. În formele extinse, diagnosticul este ușor de stabilit. Totuși, în formele incipiente poate fi ușor confundat cu leziunile micotice. Există pitiriazisul alba, o afecțiune micotică care seamănă foarte mult cu vitiligo. Pentru un medic dermatolog, diagnosticul corect se stabilește foarte ușor prin intermediul anamnezei și al dermatoscopiei. Nu sunt modificări pe linia sanguină, adică analizele de sânge nu ne ajută cu nimic în depistarea bolii. De asemenea, trebuie menționat faptul că autodiagnosticarea bolii nu este recomandată. Pacienții trebuie să meargă la un specialist. Odată ce a fost pus diagnosticul de un medic, pacientul se poate informa, poate citi despre boala sa. În felul acesta, află mai multe despre afecțiune și este, în același timp, un partener mai bun de discuție, este mai compliant, înțelege mai bine informațiile.
„Tratamentul trebuie instituit precoce”
Media10: Care sunt soluțiile de tratament pe care le au pacienții?
Dr. Marius Corbeanu: Pentru a trata boala, este obligatoriu ca pacientul să urmeze atât tratamentul general, cât și tratamentul local, în același timp. Tratamentul local se face atât prin aplicarea unor creme, cât și prin terapie cu raze ultraviolete UVB de 311 nm, cu o lampă specifică, care stimulează producția de melanină de către melanocite. Este foarte important ca toate acestea să fie făcute în același timp, de la început. Pacientul trebuie să înțeleagă că nu este suficient să se dea numai cu o cremă. Dacă nu urmează toată schema terapeutică, atunci nu vor fi rezultate. În plus, pe lângă tratament, trebuie corectați și factorii externi, care influențează negativ boala.
De asemenea, tratamentul trebuie instituit precoce. Conform studiilor, după cinci ani de la debutul bolii, tratamentul nu mai are același efect, iar rezultatele nu mai sunt la fel de bune. Pacientul trebuie să știe că tratamentul este unul de lungă durată, poate chiar pentru toată viața, iar rezultatele nu se văd de la început. De multe ori, se întâmplă ca pacienții să urmeze schema terapeutică trei luni, să nu vadă nicio îmbunătățire și să creadă că au primit un tratament greșit. Prin urmare, decid să îl întrerupă, lucru care este complet greșit.
Intervențiile chirurgicale nu au efect
Media10: Există anumite intervenții chirurgicale care pot ajuta pacientul să scape de vitiligo?
Dr. Marius Corbeanu: Este o întrebare pe care probabil că fiecare pacient cu vitiligo și-o pune. De exemplu, dacă pacientul are o pată în jurul ochiului, se va gândi că ar putea face un transplant. Din păcate, nu se va obține niciun rezultat. Dacă facem un transplant și înlocuim pata albă de pe piele cu o zonă pigmentată, aceasta se va depigmenta din nou. Prin urmare, procedurile chirurgicale nu sunt eficiente și nu se practică.
„Încerc mereu să găsesc recompense pentru ceea ce fac bine pacienții mei”
Media10: Cum abordați dumneavoastră un pacient cu vitiligo din punct de vedere psihologic? Cum îi ridicați moralul unui pacient care este speriat și lipsit de încredere?
Dr. Marius Corbeanu: Încerc mereu să găsesc recompense pentru ceea ce fac bine pacienții mei și nu să-i pedepsesc pentru greșelile lor. De multe ori, pacientul nu apreciază aceste lucruri și asta pentru că nu este obișnuit. El însuși își vânează greșelile. Ei bine, scopul meu nu este să punctez ce greșeli a făcut el, ci caut să găsesc recompense, să îi pot oferi ceva. Aceasta trebuie să fie abordarea psihologică a unui pacient cu vitiligo. Tratamentul este, într-adevăr, foarte important, însă depinde și cum este abordat psihologic. Sunt foarte mulți pacienți la care tratamentul nu merge bine tocmai pentru că nu sunt abordați din punct de vedere psihologic.
În medicină, dacă facem 80% corect, rezultatul este 0. Ca să transformăm în performanță inteligența, creativitatea, empatia, trebuie să dăm 100%. E o mare provocare să transformăm cunoștințele și emoțiile pe care le avem în performanță. În momentul în care vedem că ceva nu merge, atunci trebuie să schimbăm schema, să vedem ce este greșit și să corectăm. De aceea, abordările sunt diferite la această afecțiune.