MENOPAUZA. Oase mai fragile și risc de infarct. Cum te protejezi?

Pîrlogea Claudia
4 Min Read

Menopauza, o etapă naturală din viața femeii, marchează sfârșitul ciclurilor menstruale. Această tranziție biologică este însoțită de schimbări hormonale majore, în special de scăderea nivelurilor de estrogen. Aceste schimbări pot avea efecte neplăcute asupra sănătății. Printre cele mai de temut complicații ale menopauzei se numără problemele osoase și cardiovasculare. Cum se pot evita complicațiile menopauzei? Aflăm de la dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Osteoporoza, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la menopauză

Osteoporoza este una dintre cele mai frecvente complicații osoase asociate cu menopauza. Estrogenul joacă un rol crucial în menținerea densității osoase. Scăderea nivelului de estrogen după menopauză accelerează pierderea osoasă, crescând riscul de osteoporoză și, implicit, de fracturi.

„Menopauza determină o reducere bruscă a estrogenului, hormon care ajută la menținerea densității osoase prin inhibarea resorbției osoase și stimularea formării osului nou. Deficitul de hormoni estrogeni și a progesteronului influențează major structura osoasă. Aceștia constituie principala cauză de instalare a osteoporozei la femeile de vârsta a doua. Estrogenii inhibă resorbția osoasă, pe când progesteronul stimulează formarea osoasă. În perioada menopauzei, ne dorim să conservăm sau să creștem masa osoasă, dar să și scădem riscul de fractură din cauza reducerii masei osoase”, spune dr. Andreea Sultana medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Pentru a preveni instalarea osteoporozei la femeile aflate în perioada menopauzei, activitatea fizică este esențială. Mersul pe jos, alergatul, practicarea unor exerciții contribuie la menținerea și îmbunătățirea densității osoase. De asemenea, există și exerciții special concepute pentru persoanele cu osteoporoză, așa cum afirmă și dr. Andreea Sultana: „Activitatea fizică specifică recomandată în această perioadă crește rezistența osoasă și îmbunătățește calitatea osului”.

Asigurarea unui aport adecvat de calciu și vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor în cazul femeilor aflate la menopauză. Un aport adecvat de calciu este esențial pentru menținerea sănătății oaselor. Femeile peste 50 de ani ar trebui să consume aproximativ 1200 mg de calciu pe zi. De asemenea, vitamina D ajută la absorbția calciului în organism. Expunerea la soare și suplimentele de vitamina D pot ajuta la atingerea nivelului necesar.

Infarctul miocardic și AVC-ul, complicații grave asociate cu menopauza

Estrogenul are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, iar reducerea acestuia poate conduce la o serie de complicații cardiovasculare. Complicațiile cardiovasculare reprezintă, de asemenea, un risc major pentru femeile aflate la menopauză. Scăderea estrogenului afectează negativ profilul lipidic, crescând nivelul de colesterol LDL (colesterol „rău”) și scăzând nivelul de colesterol HDL (colesterol „bun”). Aceste modificări, împreună cu factori de risc precum hipertensiunea arterială, diabetul și stilul de viață sedentar, cresc riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

„Creșterea incidenței afecțiunilor cardiovasculare în menopauză subliniază rolul hormonilor estrogeni. Consecințele clinice ale deficitului hormonal ovarian sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC). Reducerea estrogenului poate contribui la rigidizarea arterelor, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale. Monitorizează și menține tensiunea arterială în limite normale prin dietă, exerciții și, dacă este necesar, medicație este foarte important. Consumul de peștele gras, cum ar fi somonul și sardinele, este o sursă bună de acizi grași omega-3, care au efecte benefice asupra sănătății inimii  ”, explică medicul endocrinolog.

Este recomandat ca femeile aflate în perioada menopauzei să facă mai des vizite la medicul cardiolog, pentru că riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară este mai mare după această etapă a vieții.

Share This Article