Ana Chiser, elevă în clasa a IV-a la Colegiul Național „Frații Buzești”, a obținut medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică de clasa a VI-a. Îndrumată de tatăl ei, Cristian Chiser, profesor de matematică la Colegiul Național „Elena Cuza”, eleva a reușit în multe rânduri să performeze la nenumărate concursuri și olimpiade, obținând locul I și cele mai bune punctaje din țară.
În acest an, Ana a participat la Olimpiada Națională de Matematică de clasa a VI-a, unde a obținut cel mai mare punctaj și locul I, fiind premiată cu medalia de aur. Această performanță vine după sute de ore de muncă și de exercițiu atât la școală cu dascălii, cât și acasă, împreună cu tatăl ei. În spatele succesului stă multă disciplină, concentrare, dorință de reușită și susținere.
„Pregătirea corectă pentru olimpiadă începe imediat cum se termină școala, în vacanța de vară. Altfel, în opinia mea, nu există nicio șansă să faci performanță la nivel înalt, să obții o medalie de aur la Olimpiada Națională de Matematică. Fiica mea a început să participe la concursuri încă din clasa a II-a, unde concura cu elevi de clasa a IV-a. Observând că lua tot timpul premiul I și văzându-i dorința de a asimila cunoștințe noi, că se plictisește dacă îi spun aceleași noțiuni, am hotărât în clasa a III-a să o înscriu la Olimpiada de Matematică de clasa a V-a. Anul acesta, fiind în clasa a IV-a, a participat la olimpiada de clasa a VI-a. A reușit să obțină la ambele punctaj maxim, locul I și medalia de aur. Mai mult decât atât, Ana este singura elevă din țară care a obținut punctaj maxim la toate fazele Olimpiadei de Matematică de anul acesta, la județeană și națională”, precizează prof. Claudiu Cristian Chiser, tatăl Anei Chiser, profesor de matematică la Colegiul Național „Elena Cuza”.
Cum este să lucrezi din rolul de tată și de profesor cu propriul copil?
Pentru a putea performa într-un anumit domeniu, trebuie să fii dedicat, consecvent, constant și pasionat. Matematica este o știință exactă, de multe ori percepută ca fiind o disciplină grea de copii. Ana Teodora Gabriela Chiser, elevă în clasa a IV-a, a reușit să exceleze și să obțină rezulate excelente. De-a lungul timpului, a participat la mai multe concursuri și olimpiade, unde a obținut locul I. Tatăl ei, profesor de matematică, i-a oferit sprijin și un bagaj de cunoștințe care i-au adus medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică din acest an.
„Pentru mine, ca părinte și cadru didactic, este o mare bucurie să văd că ea are înclinație spre matematică. O ajut să se dezvolte intelectual, să facă multiple conexiuni între noțiunile matematice. Altfel, este imposibil să poți lucra cu niște cantități uriașe de date cum o face ea. Ana are capacitate de a înmagazina cantități mari de date. De asemenea, am insistat foarte mult pe ideea că problemele grele nu reprezintă o înșiruire de date și de noțiuni care să pună obstacole elevilor, ci sunt niște prieteni care ne ajută să ne dezvoltăm intelectual. I-am repetat de multe ori faptul că, atunci când va ajunge să perceapă o problemă grea ca pe un prieten, care să o ajute să se dezvolte intelectual, înseamnă că a pășit pe drumul cel bun, acela de a fi o matematiciană extraordinară”, spune profesorul de matematică.
Eleva vrea să devină profesoară de matematică când va fi mare
Chiar dacă este abia în clasa a IV-a, Ana Chiser vrea să devină profesoară de matematică și să calce pe urmele tatălui ei. Dorința de a deveni cea mai bună, de a progresa și de a asimilia informații noi o determină pe elevă să muncească și să fie sigură de ceea ce vrea să facă pe viitor.
„Fiica mea se gândește să devină profesoară de matematică în viitor, însă totul depinde de cum va progresa în continuare. Este important ca acest progres matematic să fie constant și să facă ce îi place. Nu am forțat-o niciodată să facă asta, ci a fost întotdeauna dorința ei, de a se autodepăși și de a asimila informații noi. În momentul de față, foarte greu mă mai lasă să îi arăt eu o problemă. Vrea să se gândească ea, să o rezolve singură. Mai apoi, este și bucuria aceea, satisfacția pe care o are după ce a rezolvat o problemă grea singură”, conchide prof. Claudiu Cristian Chiser, tatăl Anei Chiser.