BAC cu brio! Cum să înveți eficient la ISTORIE? Sfaturile prof. Bertoni Dragomir

Examenele de Bacalaureat se apropie, iar pregătirile sunt intense, la fel și emoțiile. Istoria este una dintre probele obligatorii pentru elevii de la profilul uman, iar aceasta presupune o înțelegere profundă a evenimentelor din trecut și multă determinare pentru a obține rezultate excelente. Pentru a ușura acest proces de învățare și asimilare a informațiilor, am discutat cu prof. Bertoni Silviu Dragomir, director adjunct și profesor de istorie la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova. În cadrul campaniei Media10 – „BAC CU BRIO”, prof. Dragomir ne împărtășește cele mai eficiente metode de învățare, precum și sfaturi esențiale pentru a ajuta elevii să se pregătească temeinic pentru „examenul maturității”.

„BAC cu Brio” este o campanie Media10 dedicată sprijinirii elevilor de liceu în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Printr-o serie de interviuri exclusive cu profesori de top, campania oferă sfaturi practice, strategii de studiu eficiente și tehnici de gestionare a stresului, toate menite să ajute elevii să obțină rezultate excelente. Părinții vor găsi, de asemenea, recomandări utile pentru a-și susține copiii în această perioadă crucială. „BAC cu Brio” este ghidul complet pentru a transforma examenul de BAC într-o experiență pozitivă și de succes.

„Sunt tipul de profesor care este alături de copii, care îi înțelege”

Media10: Cum faceți să construiți o relație bazată pe încredere și respect cu noile generații de elevi?

Prof. Bertoni Dragomir: Am un secret: mă ajută vârsta. Îmi este mai ușor să fiu lângă ei pentru că am și o vârstă apropiată de a lor. Am venit la Colegiul Național „Elena Cuza” acum 12 ani. Chiar dacă ne despart niște ani, am reușit, prin felul meu de a fi, să mă apropii de ei. Când eram de vârsta lor, aveam în minte un model de profesor, și anume un dascăl care să îi înțeleagă pe elevi, să nu le inducă teamă copiilor atunci când intră în clasă, un profesor blând, dar care să își facă meseria așa cum trebuie. La rândul meu, când am fost elev, am întâmpinat și eu dificultăți, au fost anumite materii care mi-ar fi plăcut să fie predate altfel.

Încă de pe atunci, mi-am dorit ca defectele pe care le-am observat la profesorii mei să nu se regăsească și la mine. Așadar, sunt tipul de profesor care este alături de copii, care îi înțelege, care nu intră niciodată în clasă să dea nota 3 sau să îi pedepsească. Chiar dacă, de-a lungul anilor, am avut elevi cu o atitudine mai nepăsătoare, am fost întotdeauna tolerant cu ei. La un moment dat, am observat că vine și un feedback pozitiv din partea lor, se redresează. De multe ori, copiii îmi spun: „Mi-ați fost ca un prieten”, iar asta nu poate decât să mă bucure.

Pregătirea pentru BAC-ul la istorie se face pe tot parcursul anilor de liceu

Media10: Cum pot elevii să își organizeze timpul de studiu pentru a acoperi toată materia necesară pentru BAC?

Prof. Bertoni Dragomir: Nu am fost niciodată adeptul meditațiilor pentru examenul de Bacalaureat din clasa a XII-a. La istorie, elevii găsesc cele nouă teme pentru BAC încărcate pe aplicația Classroom încă din clasa a IX-a și lucrăm pe ele, treptat, în toți cei patru ani de liceu. În clasa a XII-a doar le repetăm. La fiecare temă au o fișă de lucru, care îi ajută să își fixeze mai bine informația. Mai întâi lucrăm pe text, iar mai apoi le dau materialul de învățat. Astfel, atunci când citesc lecția, au deja informațiile din fișa de lucru întipărite în minte. În plus, de mai bine de cinci ani nu mai dictez lecțiile la clasă. Încarc materialul pe Classroom, iar apoi îl prezint la clasă, le vorbesc despre el, fac scheme la tablă.

Ne folosim și de planșele pe flipchart, unde le structurez informațiile și le trimit pe WhatsApp. În acest fel, elevii le pot accesa oricând și de oriunde, fiind mult mai ușor de învățat. De asemenea, în fiecare lună dăm testări pentru verificarea și consolidarea cunoștințelor, iar cu două săptămâni înainte de examen avem întâlniri pe Google Meet sau Zoom în fiecare seară, timp de 30 de minute – o oră, recapitulăm lecțiile. Este mai comod pentru ei așa, aud informațiile unii de la ceilalți și le rețin mai ușor.

„Înainte să dormim, luăm caietul și ne uităm 10-15 minute peste lecție”

Media10: Care sunt cele mai eficiente tehnici de învățare pe care le recomandați?

Prof. Bertoni Dragomir: M-am bazat întotdeauna pe propria experiență. În acest sens, pot spune că este foarte important ca elevii să își facă un program. Dacă își alocă două ore pe săptămână pentru această disciplină și măcar 10-15 minute în fiecare seară, în care să ia foile în față și să le citească, informațiile se vor fixa foarte ușor. Seara, înainte de culcare, funcționează foarte bine memoria mecanică. Așadar, înainte să dormim, luăm caietul și ne uităm 10-15 minute peste lecție. Astfel, a doua zi, când le vom învăța cu mintea odihnită, vom constata că ne este mult mai ușor să le reținem.

Media10: Cum faceți ca elevii să rețină mai ușor anii și evenimentele din istorie?

Prof. Bertoni Dragomir: Cu cât repetăm și lucrăm mai mult, cu atât devine mai ușor și nu ne mai surprinde nimic. În acest sens, am strâns toate variantele de subiecte care s-au dat din 2011 la simulări și la BAC. Sunt undeva la 50-60 de teste pe care trebuie să le lucreze, iar pe lângă acestea sunt și testele de antrenament de la Ministerul Educației. La un moment dat, prin testele pe care le facem la clasă, observăm că lucrurile încep să se repete și atunci se obișnuiesc cu ele.

De asemenea, un alt lucru care îi ajută pe elevi să rețină mai ușor anii la istorie este faptul că le predau materia în ordine cronologică. Astfel, evenimentele au continuitate, iar informațiile se leagă. Îi ajută foarte mult și schemele pe care le facem la clasă, unde avem trecut anul și evenimentul. De multe ori, le pun și secvențe din filme pentru a le tipări mai bine informația în minte.

„Fiecare elev trebuie să-și gestioneze foarte bine timpul și să prioritizeze învățatul”

Media10: Cât de important este să existe un echilibru între școală, învățat și timp liber?

Prof. Bertoni Dragomir: Fiecare elev trebuie să-și gestioneze foarte bine timpul și să prioritizeze învățatul. Este bine ca în această perioadă să se axeze mai mult pe examene, să lucreze mai mult și să iasă mai puțin cu prietenii pe afară. Clasa a XII-a este o singură dată și atunci trebuie să facă niște eforturi, să-și arate un pic maturitatea și responsabilitatea. Până la urmă, examenul de Bacalaureat îi pregătește pe copii pentru viața de adult, de aceea este și numit „examenul maturității”.

Nu lăsa totul pe ultima sută de metri

Media10: Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac elevii înainte de examene și cum pot fi evitate?

Prof. Bertoni Dragomir: Cea mai comună greșeală pe care am observat că o fac elevii este aceea de a lăsa totul pe ultima sută de metri. Unii elevi sunt mai încrezători și cred că au timp destul să învețe pentru BAC, la toate materiile, în ultima lună, ceea ce nu este posibil. Învățarea pentru examenul de Bacalaureat este un proces lung, care trebuie să se facă pe parcursul celor patru ani de studiu. Pe lângă asta, pot să spun că elevii sunt destul de conștiincioși. Simulările au și ele meritul lor, mai ales că anul acesta au fost mai dese. Îi ajută să se trezească la realitate, să vadă în ce stadiu sunt și să ia măsuri.

„Dacă punem pasiune în ceea ce facem, cu siguranță vom reuși”

Media10: Ce mesaj de încurajare le-ați transmite elevilor care urmează să susțină examenele?

Prof. Bertoni Dragomir: Pe parcursul celor patru ani de liceu, elevii ar trebui să se cunoască foarte bine, să-și cunoască interesul și să caute mai multe căi prin care să se dezvolte, să lupte pentru ceea ce își doresc. S-ar putea, de multe ori, ca societatea și țara în care trăim să îi demotiveze. Părerea mea este că, oricât de grele ar părea lucrurile, cât de incert este viitorul, dacă punem pasiune în ceea ce facem, cu siguranță vom reuși. Le-aș mai spune că trebuie să aibă grijă la ceea ce își doresc să facă în viață, să aleagă cu sufletul – să țină cont de pasiunile lor – și nu doar cu buzunarul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Campioni internaționali: 6 elevi din Craiova, medaliați la aritmetică mentală, în Barcelona

Next Post

BAC cu brio! Cum să iei punctajul maxim la GEOGRAFIE? Sfaturi de la prof. Mihaela Curcan

Related Posts
Verified by MonsterInsights