Gustul amar. Ce boli poate ascunde?

Senzația de gust amar poate ascunde o multitudine de afecțiuni grave de la nivelul întregului corp. Deși este un simptom banal și comun, adesea trecut cu vederea, prezența acestuia pe o perioadă îndelungată de timp poate semnala prezența unor boli severe. Senzația de gust amar reprezintă una dintre manifestările secundare ce se pot regăsi pe lista de simptome ale multor afecțiuni. Ce boli se pot ascunde? Află chiar de la medic, din articolul de mai jos:

  1. Boala de reflux gastroesofagian

Gustul amar este adesea descris ca fiind unul metalic sau chiar acru. Acesta poate fi legat direct de boala de reflux gastroesofagian. Acidul gastric și enzimele digestive care urcă din stomac în esofag pot ajunge până în cavitatea bucală, favorizând astfel apariția senzației de gust amar. Acest simptom poate apărea mai frecvent dimineața sau după mesele copioase. De obicei, este agravat de adoptarea anumitor poziții, cum ar fi atunci când stăm întinși pe spate.

„Boala de reflux gastroesofagian se produce atunci când sfincterul esofagian inferior nu funcționează corespunzător. Mai exact, permite alimentelor și acidului  clorhidric din stomac să urce către esofag și gură. Gustul amar este rezultatul contactului direct al acidului gastric cu papilele gustative din gură. El poate fi însoțit de alte simptome digestive, cum este senzația de arsură în piept, care poate iradia către gât sau chiar către gură, amplificând gustul amar”, spune dr. Mihnea Pomacu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
  1. Afecțiunile biliare și hepatice

De multe ori, gustul amar persistent poate să fie simptomul unor afecțiuni hepatice și biliare, indicând probleme în funcționarea ficatului, vezicii biliare sau a căilor biliare. Hepatita, colecistita, ciroza hepatică, dischinezia biliară, ficatul gras sunt doar câteva dintre bolile ce pot avea ca manifestare gustul amar. Aceste afecțiuni pot perturba procesul normal de digestie și metabolism. În timp, duc la acumularea de substanțe ce provocă un gust amar pacientului.

Pacienții cu reflux biliar pot acuza persistența gustului amar și prezența unor leziuni ale mucoasei esofagiene. Așadar, există o corelație clară între cantitatea de reflux biliar și severitatea inflamației esofagiene distale. De asemenea, dischinezia biliară (fierea leneșă) determină un deficit enzimatic ce poate favoriza apariția unei digestii lente și apariția balonării. În cazuri rare, conținutul biliar/fierea poate să fie prezent în stomac. Acest lucru se întâmplă în cazul colicii biliare, în urma episoadelor repetate de vărsături”, precizează medicul.
  1. Afecțiuni ORL

Există o multitudine de afecțiuni din sfera ORL care pot să aibă pe lista de simptome și gustul amar. De obicei, această manifestare apare în faza cronică a bolilor otorinolaringologice, care nu au fost tratate corespunzător de-a lungul timpului.

„Senzația de gust amar și exacerbarea gustului se întâlnește și la o serie de boli cronice ale aparatului respirator superior și urechii medii precum: otita cronică, rinosinuzita cronică cu polipi nazali și fără polipi nazali, boala respiratorie exacerbată cu acid acetilsalicilic, cu niveluri diferite de inflamație și severitate a bolii”, afirmă dr. Mihnea Pomacu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
  1. Sarcina

Femeile aflate în perioada sarcinii se confruntă deseori cu senzația de gust amar. Este un simptom comun care, de cele mai multe ori, nu cauzează probleme pacientei. Gustul amar apare din cauza fluctuațiilor hormonale ce au loc în primele trimestre de sarcină. De obicei, această manifestare nu mai apare în ultima fază a sarcinii sau imediat după naștere.

„Hormonul feminin estrogen, care fluctuează pe durata sarcinii, poate afecta și papilele gustative. Multe femei raportează un gust amărui sau metalic atunci când sunt însărcinate. Senzația dispare, de regulă, în stadiul avansat al sarcinii sau după naștere”, declară specialistul.
  1. Uscăciunea gurii

Saliva are un rol esențial în ceea ce privește menținerea sănătății orale, lubrifierea cavității bucale și digestia alimentelor. În plus, ea ajută și la perceperea gustului. Atunci când producția de salivă este redusă, particulele alimentare și bacteriile se acumulează pe suprafața limbii și a mucoaselor orale, ceea ce poate duce la apariția unui gust amar sau chiar metalic.

„Senzația de uscăciune a gurii, cunoscută și drept xerostomie, poate fi cauzată de o scădere a producției salivare sau de modificări la nivelul secrețiilor de salivă. Acestea pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca urmare a unui tratament medicamentos, din cauza unei boli autoimune (sindromul Sjögren, ce cauzează uscăciune excesivă la nivelul ochilor și gurii) sau fumatul. Fără o producție adecvată de salivă, gustul poate fi modificat, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat. În plus, lipsa salivei poate duce la probleme dentare și gingivale”, spune dr. Mihnea Pomacu.
 
  1. Sindromul burning mouth

Există o legătură clară între senzația de gust amar și sindromul Burning Mouth (BMS). Sindromul de „gură arzătoare” este caracterizat printr-o senzație de arsură sau disconfort la nivelul cavității bucale, adesea fără o cauză exactă. Această afecțiune poate afecta limba, buzele, gingiile, gura sau gâtul și poate fi însoțită de modificări ale gustului, inclusiv gustul amar, metalic.

Sindromul <<gurii care arde>> (burning mouth) cauzează o senzație de arsură la nivelul gurii, care poate ajunge să fie și dureroasă. Acest simptom apare fie într-o parte a gurii, fie în întreaga cavitate bucală. Este frecvent însoțit de senzația de gură uscată sau de un gust metalic persistent”, precizează medicul specialist.
 
  1. Cetoacidoza diabetică

Gustul amar poate fi unul dintre simptomele cetoacidozei diabetice (CAD), o complicație gravă a diabetului zaharat. Această afecțiune apare atunci când organismul nu poate folosi glucoza pentru a produce energie din cauza lipsei de insulină. Prin urmare, începe să descompună grăsimile pentru a obține energie. Astfel, se produc cetonele, niște substanțe chimice ce se acumulează în sânge și produc o stare de aciditate. Ulterior, pacientul va resimți o senzație de gust amar, însoțită de respirație mirositoare, gură uscată.

„Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului zaharat. Aceasta se caracterizează printr-un nivel ridicat de zahăr în sânge și un nivel scăzut de zahăr în celule. Organismul încearcă să compenseze acest lucru prin producerea mai multor cetone pentru a funcționa. Cantitatea mare de cetone care circulă în sânge scade nivelul pH-ului. Acest lucru cauzează simptome precum: gust amar, respirație urât mirositoare, gură uscată și confuzie”, conchide dr. Mihnea Pomacu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

Next Post

Înscrierea la creșe și grădinițe. Câte locuri sunt în Dolj și ce trebuie să știe părinții?

Related Posts
Verified by MonsterInsights