Pacienții care au splina mărită știu că trebuie să facă anumite schimbări în ceea ce privește dieta pe care o au. Atunci când splina devine mărită sau inflamată, este crucial să acordăm atenție dietelor noastre pentru a menține sănătatea și confortul. Înainte de a face schimbări semnificative în dietă, este întotdeauna recomandabil să consulți un medic pentru sfaturi personalizate și adaptate nevoilor tale individuale.
Indiferent de cauza care a dus la splenomegalie, cheia este alimentația. Odată ce primim acest diagnostic, avem și o listă lungă cu alimente interzise. Ei bine, mai important este, de fapt, ce putem mânca dacă avem o splină mărită. Pacienții trebuie să țină cont de recomandările medicului curant atât pentru boala de fond, cât și pentru alte afecțiuni ce pot să apară ca urmare a unei diete bogate în grăsimi și zaharuri.
Recomandările medicului
Indicațiile clare sunt legate, în general, de modul în care alegem să consumăm alimentele. Dacă suntem puțin atenți la felul în care consumăm mâncarea, ne va fi mult mai ușor să ne ținem de treabă, fără a vedea totul ca pe o restricție. Medicul recomandă să mâncăm alimentele în stare caldă și nu rece tocmai pentru a putea fi mai ușor procesate în timpul digerării. Astfel, splina nu va trebui să lucreze în plus.
Care sunt carbohidrații benefici?
Dacă avem splina mărită, atunci ar trebui să includem în dieta noastră alimentele care conțin carbohidrați. Totodată, trebuie să fim atenți la tipul de carbohidrați pe care alegem să îi consumăm. Pe de-o parte, avem carbohidrații buni, sănătoși pentru organism, care au un conținut mare de fibre și sunt recomandați. Aceștia se regăsesc, în mare parte, în legume precum morcovul, dovleacul, țelina, sfecla, dar și în cereale integrale, fructe. Pe de altă parte, sunt carbohidrații răi, care se digeră rapid în organism. Ei trebuie evitați sau consumați mai rar, mai ales dacă avem splina mărită. Printre aceștia putem aminti: pâinea albă, orezul, pastele, dulciurile, fast food-ul.
Ce putem mânca dacă avem splina mărită?
Carnea este recomandată la pacienții cu splenomegalie, însă este important să fim atenți la tipul pe care îl alegem și la cantitatea pe care o consumăm. Este indicat să mâncăm carne slabă și în cantități mici. În ceea ce privește orarul meselor, trebuie să mâncăm puțin și des. Așadar, pacienții cu splina mărită e bine să aibă cât mai multe mese pe zi, dar să mănânce puțin și să aibă mare grijă la alimentele pe care le pun în farfurie.