Ce mâncăm dacă avem SPLINA MĂRITĂ?

Pîrlogea Claudia
5 Min Read
Pacienții care au splina mărită știu că trebuie să facă anumite schimbări în ceea ce privește dieta pe care o au. Atunci când splina devine mărită sau inflamată, este crucial să acordăm atenție dietelor noastre pentru a menține sănătatea și confortul. Înainte de a face schimbări semnificative în dietă, este întotdeauna recomandabil să consulți un medic pentru sfaturi personalizate și adaptate nevoilor tale individuale.

Indiferent de cauza care a dus la splenomegalie, cheia este alimentația. Odată ce primim acest diagnostic, avem și o listă lungă cu alimente interzise. Ei bine, mai important este, de fapt, ce putem mânca dacă avem o splină mărită. Pacienții trebuie să țină cont de recomandările medicului curant atât pentru boala de fond, cât și pentru alte afecțiuni ce pot să apară ca urmare a unei diete bogate în grăsimi și zaharuri.

Recomandările medicului

Indicațiile clare sunt legate, în general, de modul în care alegem să consumăm alimentele. Dacă suntem puțin atenți la felul în care consumăm mâncarea, ne va fi mult mai ușor să ne ținem de treabă, fără a vedea totul ca pe o restricție. Medicul recomandă să mâncăm alimentele în stare caldă și nu rece tocmai pentru a putea fi mai ușor procesate în timpul digerării. Astfel, splina nu va trebui să lucreze în plus.

„Pacienții care au splina mărită trebuie să respecte anumite recomandări alimentare care includ: consumul de hrană caldă (alimentele calde sunt mai ușor procesate de sistemul digestiv și menajează splina), evitarea consumului de fructe și legume crude, precum și a preparatelor reci. Fructele și legumele crude conțin fibre și enzime naturale care pot fi dificil de digerat pentru unele persoane, în special atunci când splina este mărită. Consumul acestor alimente crude poate agrava disconfortul abdominal și poate provoca balonare și gaze.”, afirmă dr. Mihnea Pomacu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
 

Care sunt carbohidrații benefici?

Dacă avem splina mărită, atunci ar trebui să includem în dieta noastră alimentele care conțin carbohidrați. Totodată, trebuie să fim atenți la tipul de carbohidrați pe care alegem să îi consumăm. Pe de-o parte, avem carbohidrații buni, sănătoși pentru organism, care au un conținut mare de fibre și sunt recomandați. Aceștia se regăsesc, în mare parte, în legume precum morcovul, dovleacul, țelina, sfecla, dar și în cereale integrale, fructe. Pe de altă parte, sunt carbohidrații răi, care se digeră rapid în organism. Ei trebuie evitați sau consumați mai rar, mai ales dacă avem splina mărită. Printre aceștia putem aminti: pâinea albă, orezul, pastele, dulciurile, fast food-ul.

„Este indicat ca pacienții să includă în alimentație carbohidrații benefici care se regăsesc în morcov, dovleac, țelină, sfeclă, fasole, mazăre, năut. Stimulează digestia cu condimente și alimente picante. Puțin ghimbir crud consumat înainte sau în timpul meselor sau adăugarea în mâncare a unor mirodenii picante, cum ar fi piperul negru, cardamomul și scorțișoara contribuie la creșterea capacității splinei de a digera alimentele în mod corespunzător. Consumul de alimente cu miros înțepător, cum ar fi ceapa, prazul, feniculul și usturoiul contribuie, de asemenea, la o digestie bună”, precizează specialistul.
 

Ce putem mânca dacă avem splina mărită?

Carnea este recomandată la pacienții cu splenomegalie, însă este important să fim atenți la tipul pe care îl alegem și la cantitatea pe care o consumăm. Este indicat să mâncăm carne slabă și în cantități mici. În ceea ce privește orarul meselor, trebuie să mâncăm puțin și des. Așadar, pacienții cu splina mărită e bine să aibă cât mai multe mese pe zi, dar să mănânce puțin și să aibă mare grijă la alimentele pe care le pun în farfurie.

„De asemenea, este bine ca pacienții să consume pește gras, carne slabă de vită, pui, curcan sau miel. În plus, mesele trebuie să fie dese, dar în cantități mici”, potrivit dr. Mihnea Pomacu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Share This Article
Leave a Comment