Ți se întâmplă să te simți dintr-o dată fără chef, să nu ai energie să faci nimic și să își dorești doar să stai în pat și să dormi? Obseala și lipsa de energie apar frecvent și sunt inexplicabile, însă totul se rezumă, de fapt, la stilul de viață pe care îl avem. Sedentarismul, alimentația nesănătoasă, viciile nu fac decât să ne obosească și să ne stoarcă de energie. De ce ne simțim obosiți și lipsiți de energie? Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acestor simptome? Când cerem ajutorul unui specialist? Ce soluții există pentru a scăpa de oboseală? Ne spune dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.
Media10: Probabil că aveți mulți pacienți care vin la dumneavoastră și spun: „Mă simt mereu obosit, nu am vlagă în mine, nu am chef să fac nimic”. De ce se întâmplă asta?
Dr. Paula Ciucă: Starea de oboseală și lipsa de energie au devenit o constantă în viața noastră. Aceste manifestări pot să apară oricând și la orice vârstă. Oboseala este percepută ca o stare generală de slăbiciune, lipsă de concentrare și atenție, uneori iritabilitate. Ea poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi: efort fizic sau intelectual intens; lipsa somnului; o dietă dezechilibrată, bazată pe alimente puternic procesate, săracă în nutrimente esențiale și vitamine; diete restrictive, vegane sau cu deficit caloric; hidratare insuficientă; consum de cafea; sedentarism.
Afecțiuni medicale frecvente
Media10: Ce probleme medicale se pot ascunde în spatele acestor simptome?
Dr. Paula Ciucă: De cele mai multe ori, nu este vorba de cauze patologice. Sunt situații în care oboseala este dată de afecțiuni medicale. Cele mai frecvente boli patologice sunt: anemia (prin lipsa de fier, de vitamine B12 și acid folic), bolile tiroidiene (hipotiroidism), diabetul zaharat, bolile hepatice, renale, pulmonare (fibroza pulmonară BPOC), afecțiunile cardiace (insuficiența cardiacă), anxietatea, durerile articulare, persoanele cu diferite tipuri de cancer.
Media10: Când ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem la un consult?
Dr. Paula Ciucă: Oboseala care persistă de săptămâni sau luni, de cauză aparent idiopatică, reprezintă un motiv de îngrijorare și necesită un consult de specialitate. Mai întâi, se fac o anamneză și un examen clinic complet. Ulterior, se efectuează analize și investigații pentru a depista cauza care a dus la apariția oboselii. Analizele de sânge includ: măsurarea glicemiei (pentru depistarea diabetului zaharat), hemoleucograma completă (pentru depistarea unor anemii), determinarea hormonilor tiroidieni (pentru afecțiunile tiroidiene), colesterol, trigliceride, teste hepatice, renale, teste de inflamație.
„Deficitul prelungit de vitamine poate determina probleme de sănătate”
Media10: Starea de oboseală și lipsa de energie pot fi date și de anumite deficite ale organismului? Ce vitamine ne lipsesc dacă ne simțim lipsiți de viață?
Dr. Paula Ciucă: Oboseala poate fi o consecință a activităților solicitante, a nopților nedormite, a alimentației nesănătoase sau a unor afecțiuni medicale netratate. În final, acestea pot duce la deficite de vitamine și minerale. Ulterior, lipsa lor pe o perioadă îndelungată de timp poate cauza stare de epuizare. În plus, deficitul prelungit de vitamine poate determina probleme de sănătate. În unele cazuri, s-ar putea să nu se amelioreze nici cu tratament. Prin acestea, putem menționa: modificări la respirație, palpitații, tulburări de memorie, tulburări de vedere, modificări comportamentale. De aceea, este important ca pacientul care are o oboseală persistentă să se prezinte la medic pentru a afla cauza acesteia.
Media10: Ce tratament le prescrieți pacienților care vin la dumneavoastră cu această problemă?
Dr. Paula Ciucă: Tratamentul stării de oboseală este în funcție de cauză. Uneori, un somn odihnitor și un regim alimentar sănătos sunt suficiente. Totuși, dacă testele de laborator indică o afecțiune patologică, cum ar fi o anemie, aceasta trebuie tratată cu preparate pe bază de fier (în cazul anemiei prin lipsă de fier), vitamina B12 și acid folic (în cazul anemiei dată de lipsa vitaminei B12). De asemenea, dacă pacientul are diabet zaharat, atunci se dă tratament antidiabetic. În schimb, afecțiunile tiroidiene trebuie investigate suplimentar cu o ecografie tiroidiană și administrarea unui tratament corespunzător.
„Starea de bine pornește din farfurie”
Media10: Există anumite remedii naturale care ne pot fi de ajutor în acest sens?
Dr. Paula Ciucă: Există numeroase remedii naturale pentru reducerea stării de oboseală. De exemplu, magneziul ajută la menținerea unui nivel stabil de energie și la un somn odihnitor. Rhodiola este folosită pentru starea de oboseală și anxietate. Ginseng are efect tonic și energizant, păstrează echilibrul sistemului nervos și echilibrează nivelul de cortizon. Vitaminele din complexul B joacă un rol important în menținerea unei stări optime de sănătate pentru că reduc stresul și oboseala. În plus, este important să acordăm o atenție deosebită și alimentației în stările de oboseală. Acestea ne ajută să reducem stresul.
Starea de bine pornește din farfurie, deci este important ce consumăm și cum ne hrănim. Fructele, legumele, nucile și semințele crude, lactatele, carnea slabă, peștele, ciocolata neagră sunt alimente care ne ajută să fim sănătoși și să avem energie pe parcursul unei zile.
Media10: Cât de important este să ne odihnim corespunzător, să avem un stil de viață sănătos, să facem mișcare pentru a preveni apariția oboselii și a lipsei de energie?
Dr. Paula Ciucă: Solicitările vieții moderne, efortul fizic prelungit și ritmul alert în care suntem nevoiți sa trăim duc, de cele mai multe ori, la apariția stărilor de oboseală și lipsa de energie. Pe lângă o alimentație sănătoasă și echilibrată, o hidratare corespunzătoare, se recomandă să avem activitate fizică, cel puțin 30 minute pe zi, să evităm consumul de alcool, fumatul, să reducem consumul de cafea, să ne menținem o greutate corporală normală și să dormim suficient (șapte – opt ore de somn pe noapte la persoanele adulte). De asemenea, trebuie să ne preocupăm și de reducerea nivelului de stres prin introducerea unor activități de relaxare, cum ar fi: muzică, citit, dans, plimbare, pescuit.