Anemia la copii. Care sunt semnele și cum se tratează corect?

Anemia feriprivă este cea mai întâlnită formă de anemie la sugari și copii. Această afecțiune este dată, în principal, de lipsa fierului din sânge pe o perioadă îndelungată de timp. De cele mai multe ori, pacienții nu prezintă manifestări de la început, lucru care face ca anemia feriprivă să fie diagnosticată târziu sau chiar întâmplător. De ce apare anemia feriprivă la copii? Cum recunoaștem semnele și simptomele? Ce aspecte trebuie să îi îngrijoreze pe părinți? Care sunt soluțiile de tratament? Cum administrăm corect fierul la copilul cu anemie? Aflăm răspunsurile la cele mai frecvente întrebări de la asist. univ. dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru, la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Ce este anemia feriprivă și de ce este important să o identificăm la timp în rândul copiilor?

Dr. Bianca Vintilescu: Anemia feriprivă este o afecțiune caracterizată prin scăderea anormală a unor parametrii hematologici implicați în transportul oxigenului la țesuturi. Această scădere se raportează la un interval de referință specific pentru fiecare categorie de vârstă în parte. Este foarte important să identificăm la timp anemia feriprivă deorece este o manifestare a subnutriției și a aportului alimentar deficitar de fier.

Cauze și factori de risc

Media10: Care sunt principalele cauze ale anemiei feriprive la copii?

Dr. Bianca Vintilescu: Există o multitudine de factori în ceea ce privește etiopatogenia anemiei feriprive. În primul rând, avem aportul insuficient atunci când vorbim de prematuritate, gemelaritate, alimentație artificială sau consum de lapte de vacă, diversificare incorectă, alimetație cu făinoase în exces, sindrom de malabsorbție sau diete restrictive. În al doilea rând, sunt și factori ce implică pierderi de sânge – alergia la proteinele din laptele de vacă, parazitoze, epistaxis – sau factori ce țin de un consum ridicat de fier – bolile cronice sau inflamațiile cronice.

Media10: Există anumite grupe de vârstă sau condiții care predispun copiii la un risc mai mare de a dezvolta anemie feriprivă?

Dr. Bianca Vintilescu: Anemia feriprivă se poate întâlni la orice vârstă. De regulă, cei mai afectați sunt bebelușii (sugarii) din cauza alimentației, creșterii accelerate și a carențelor cu care se pot naște. Principalele condiții ce predispun pacientul pediatric spre a dezvolta anemie feriprivă sunt: deficitul alimentar, cererea crescută tradusă prin creștere, absorbția afectată sau pierderile de sânge în speța problemelor menstruale.

Semne de alarmă pentru părinți

Media10: Ce semne și simptome ar trebui să-i alerteze pe părinți?

Dr. Bianca Vintilescu: Anemia feriprivă, în majoritatea cazurilor pediatrice, este o afecțiune cronică. Se instalează lent, treptat, iar simptomatologia apare mai târziu. Cele mai frapante lucruri pentru părinți sunt: apetitul capricios, curba ponderală staționară, paloarea cutaneo-mucoasă. La acestea se pot adaugă: păr uscat și friabil, unghii plate și friabile, tahicardie (n.r. creșterea pulsului), sufluri sistolice anemice, sindromul Pica, stare de somnolență, iritabilitate, oboseală, adinamie (n.r. slăbiciune musculară), întârziere în achizițiile neuropsihomotorii, tulburări de atenție, scăderea capacității de memorare sau stomatită angulară.

Media10: Părinții care au un copil mai slab se îngrijorează adesea spunând că este un copil anemic. Copiii anemici sunt, de regulă, slabi?

Dr. Bianca Vintilescu: Depinde foarte mult din ce punct de vedere privim anemia feriprivă. De regulă, copiii anemici sunt și slabi. Totuși, nu trebuie să ne mire dacă, în urma efectuării unor analize de rutină la un copil cu exces ponderal, identificăm anemia feriprivă.

„Cel mai important lucru pe care îl poate face părintele este să se adreseze unui medic pediatru”

Media10: Care sunt primii pași pe care trebuie să îi facă părinții atunci când observă primele semne ale anemiei?

Dr. Bianca Vintilescu: Cel mai important lucru pe care îl poate face părintele este să se adreseze unui medic pediatru. Acesta le poate recomanda un set de analize complete pentru a face o evaluare. Astfel, se poate stabili cu exactitate dacă copilul are sau nu anemie feriprivă. În plus, medicul este cel care poate să depisteze cauza care a declanșat anemia. Degeaba tratăm efectul dacă nu descoperim și cauza.

Media10: Ce teste și examinări sunt folosite în diagnosticarea anemiei feriprive la copii?

Dr. Bianca Vintilescu: În principal, sunt recomandate testele de sânge. Cu ajutorul lor, putem observa dacă copilul are o anemie feriprivă recent instalată sau dacă aceasta este prezentă de mai mult timp. De exemplu, înainte de anemia feriprivă putem avea diagnosticul de deficiență latentă.

În ce constă tratamentul?

Media10: Ce soluții de tratament există?

Dr. Bianca Vintilescu: La pacineții pediatrici, în majoritatea cazurilor, tratamentul este unul pe cale orală. În funcție de categoria de vârstă și terenul pacientului, adaptăm produsul recomandat. Se poate administra fie sub formă de picături, fie sub formă de sirop sau capsule. Tratamentul se recomanadă pe o durată de cel puțin trei luni sau până la normalizarea depozitelor de fier din organism.

Media10: Cum administrăm corect fier copilului cu anemie? Pe lângă fier, ce alte vitamine/ suplimente sunt recomanadate?

Dr. Bianca Vintilescu: Preparatele cu fier se administrează, de regulă, între mese. În unele cazuri, se pot asocia sau nu cu acid ascorbic la începutul tratamentului. În funcție de cantitatea de fier recomandată, aceasta poate fi repartizată în mai multe doze pe parcusul unei zile.

Alimente bogate în fier: carnea, gălbenușul de ou, vegetalele verzi, cerealele

Media10: Care sunt cele mai bune surse de fier din alimentație?

Dr. Bianca Vintilescu: Anamneza alimentară este extrem de importantă, mai ales în cazul identificării unor cazuri cu diete vegetariene. Astfel, ameliorarea dietei reprezintă măsura de bază. O altă recomandare ar fi reducerea necesarului de LV (sub 500 ml/zi) sau folosirea unor formule fortificate cu fier. În ceea ce privește diversificarea sugarului sau alimentația propriu-zisă, sunt recomandate alimente bogate în fier precum: carne, gălbenuş de ou, vegetale verzi sau cereale îmbogăţite cu fier.

Media10: Cum poate influența anemia feriprivă dezvoltarea și comportamentul copilului?

Dr. Bianca Vintilescu: Primul aspect constat este curba ponderală deficitară. La aceasta, se adaugă și aspecte ce țin de pervertirea obiceiurilor alimentare, tulburări de comportament, infecţii respiratorii şi digestive trenante/recurente. În formele severe, apare suferinţa C.V. sau chiar semne de sindrom pluricarenţial.

Mituri despre anemia feriprivă

Media10: Există concepții greșite sau mituri comune legate de anemia feriprivă la copii pe care doriți să le adresați?

Dr. Bianca Vintilescu: Principalul mit este legat de intoleranța la preparatele de fier ce se manifestă la nivelul tractului digestiv. Dacă căutăm un produs adecvat și practicăm o medicină personalizată, putem trece cu ușurință peste acest inconvenient. Mai există o concepție greșită pe care o întâlnesc din ce în ce mai des în cabinet, și anume că nu efectuăm profilaxia anemiei feriprive fără să facem analize. Este un lucru total eronat. La noi în țară, există un protocol agreat de OMS încă din 2001. Conform acestuia, în funcție de antecedentele sugarului, se instituie tratament profilactic cu fier în doze adecvate la două luni sau la șase luni de viață.

Îmi asum când spun total eronat pentru că anemia feriprivă este o afecțiune ce se instalează treptat. Mai întâi se epuizează depozitele din organism și abia apoi fierul circulant. De aceea, trebuie să știm bine ce căutăm în analize. Un alt aspect extrem de important este faptul că resursele de fier preluate de la mamă în ultimul trimestru de sarcină se epuizează treptat, iar diversificarea nu poate acoperi necesarul sugarului. De asemenea, la alimentația lactată diferă coeficientul de absorbție al fierului. Sunt foarte multe elemente ce trebuie luate în calcul, nu doar niște simple analize. Tratăm pacientul, nu laboratorul.

Trebuie să facem vizite dese la medic

Media10: Cum poate fi prevenită anemia la copii?

Dr. Bianca Vintilescu: Prevenția se face tocmai prin respectarea acestui protocol de care aminteam anterior pe parcursul a cel putin șase luni. Se efectuează o dispensarizare periodică prin medicul pediatru sau medicul de familie pentru adaptarea dozelor conform greutății copilului, ținând cont că este vorba de un sugar.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Papiloame? Veruci? Iată cum poți scăpa de ele

Next Post

Investiție de 171.500 de lei pentru dotarea Secției de Neonatologie a Spitalului Municipal Câmpulung

Related Posts
Verified by MonsterInsights