Sistemul de sănătate din România are o mulțime de „imperfecțiuni” care îi afectează atât pe pacienții, cât și pe medicii din țară. Ne confruntăm cu un număr mare de pacienți care se adresează instituțiilor medicale, dar cu un număr din ce în ce mai scăzut de medici și asistenți. În plus, accesul oamenilor la sănătate este limitat în zonele rurale, iar la oraș se creează o supraaglomerare care afectează, de multe ori, calitatea serviilor medicale. Mai mult, salariile medicilor nu sunt nici pe departe conform așteptărilor, lucru care îi descurajează foarte tare pe tinerii din ziua de azi. De Ziua Mondială a Sănătății, ne dorim să tragem un semnal de alarmă și să punem în lumină problemele reale cu care se confruntă sistemul medical din România.
Există multe probleme în sistemul de sănătate din România care, de-a lungul timpului, au perpetuat și au lăsat în urma lor un adevărat dezastru. Aceste „imperfecțiuni” nu fac decât să creeze disconfort pentru medicii din sistemul medical, dar și pentru pacienții care apelează la serviciile medicale. Dacă facem o comparație, suntem aproape la același nivel de trai și organizare cum eram acum 35 de ani. Din păcate, mulți oameni nu au acces la sănătate, iar lucrurile nu par să aibă un traiect mai bun.
La țară, pacienții nu au acces la sistemul medical
O problemă majoră a sistemului de sănătate din România este lipsa personalului medical și distribuția inegală a acestuia. Din păcate, avem mai mulți medici în orașe decât în zonele rurale. Asta înseamnă că oamenii din sate sau zone izolate pot întâmpina dificultăți în ceea ce privește accesul la îngrijire medicală adecvată. În unele locuri, lipsa unui medic devine o realitate tristă. Oamenii așteaptă ore întregi sau sunt nevoiți să meargă distanțe mari pentru a ajunge la cel mai apropiat spital.
Lipsa medicilor de familie supraaglomerează spitalele
Lipsa medicilor de familie înseamnă că mulți oameni nu au un punct de contact stabil în sistemul de sănătate. Medicul de familie joacă un rol crucial în monitorizarea sănătății pacienților, în gestionarea afecțiunilor, dar și în ceea ce privește îngrijirea preventivă. Fără un medic de familie, mulți oameni sunt nevoiți să meargă direct la spital, chiar și pentru o problemă medicală minoră. Astfel, se creează o suprasolicitare și supraagromerare a instiuțiilor medicale.
Aparatura nefolosită se degradează
În plus, o mare parte din aparatura medicală este concepută pentru a fi utilizată în mod regulat. Atunci când aceste echipamente nu sunt utilizate pe o perioadă îndelungată de timp, pot apărea probleme legate de funcționare. Mai exact, componentele interne încep să se deterioreze din cauza lipsei de mișcare și utilizare, iar software-ul devine învechit sau incompatibil cu noile standarde.
Cheltuiele pentru sănătate pe cap de locuitor sunt cele mai scăzute din țările UE
Finanțarea pe cap de locuitor în sistemul de sănătate din România ocupă adesea ultimele locuri în comparație cu alte țări europene și cu alte țări dezvoltate din lume. Economia României are o pondere relativ scăzută în ceea ce privesc cheltuielile publice din totalul Produsului Intern Brut (PIB). Din păcate, Guvernul României alocă o parte relativ mică din bugetul național pentru sănătate, ceea ce duce și la limitarea resurselor disponibile pentru îngrijirea medicală.
Medicii au salarii mici comparativ cu țările bine dezvoltate
Salariile mici din sistemul de sănătate reprezintă o problemă majoră în România. Acest lucru are un impact negativ atât asupra specialiștilor din domeniul medical, cât și asupra calității serviciilor medicale oferite. Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o subfinanțare cronică. De aceea, bugetul alocat pentru salariile personalului medical este adesea insuficient pentru a asigura niveluri adecvate de trai. Cheltuielile reduse pentru sănătate conduc la limitarea resurselor disponibile pentru plata salariilor, ceea ce determină salarii mici în comparație cu alte țări europene. În plus, nemulțumirile salariale îi determină pe medici să plece din țară și să caute oportunități mai bune în străinătate.