Ziua Mondială a Sănătății. Dr. Eleodor Cârstoiu: „Sistemul sanitar are multe imperfecțiuni”

Pîrlogea Claudia
10 Min Read

Sistemul de sănătate din România are o mulțime de „imperfecțiuni” care îi afectează atât pe pacienții, cât și pe medicii din țară. Ne confruntăm cu un număr mare de pacienți care se adresează instituțiilor medicale, dar cu un număr din ce în ce mai scăzut de medici și asistenți. În plus, accesul oamenilor la sănătate este limitat în zonele rurale, iar la oraș se creează o supraaglomerare care afectează, de multe ori, calitatea serviilor medicale. Mai mult, salariile medicilor nu sunt nici pe departe conform așteptărilor, lucru care îi descurajează foarte tare pe tinerii din ziua de azi. De Ziua Mondială a Sănătății, ne dorim să tragem un semnal de alarmă și să punem în lumină problemele reale cu care se confruntă sistemul medical din România.

Există multe probleme în sistemul de sănătate din România care, de-a lungul timpului, au perpetuat și au lăsat în urma lor un adevărat dezastru. Aceste „imperfecțiuni” nu fac decât să creeze disconfort pentru medicii din sistemul medical, dar și pentru pacienții care apelează la serviciile medicale. Dacă facem o comparație, suntem aproape la același nivel de trai și organizare cum eram acum 35 de ani. Din păcate, mulți oameni nu au acces la sănătate, iar lucrurile nu par să aibă un traiect mai bun.

„Sistemul de sănătate din România este unul cu multe imperfecțiuni. Pornind de la partea financiară și până la cea de resurse umane, sunt multe lucruri care au rămas la nivel de cutumă. Mai exact, acestea sunt tratate și rezolvate astăzi ca acum 35 de ani, înainte de 1989. În plus, sunt multe imperfecțiuni ce țin și de lipsa de viziune și de organizare a acestui sistem de sănătate. Din păcate, accesibilitatea sistemului de sănătate pentru marea majoritate a cetățenilor României se îndreaptă către cota 0”, spune dr. Eleodor Cârstoiu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

La țară, pacienții nu au acces la sistemul medical

O problemă majoră a sistemului de sănătate din România este lipsa personalului medical și distribuția inegală a acestuia. Din păcate, avem mai mulți medici în orașe decât în zonele rurale. Asta înseamnă că oamenii din sate sau zone izolate pot întâmpina dificultăți în ceea ce privește accesul la îngrijire medicală adecvată. În unele locuri, lipsa unui medic devine o realitate tristă. Oamenii așteaptă ore întregi sau sunt nevoiți să meargă distanțe mari pentru a ajunge la cel mai apropiat spital.

„Avem 1000 de UAT-uri (unități administrativ teritoriale) care nu au niciun medic și aproximativ 5000 de UAT-uri care au un număr insuficient de medici. Mai mult de jumătate din populația României locuiește în zona rurală și mic urbană. În acest moment, accesibilitatea acestor oameni la serviciile de sănătate este mai mică ca înainte de 1989. Dacă până atunci pacienții puteau să întâlnească destul de ușor un medic cu care să intre în contact pentru problemele lor de sănătate, astăzi acest lucru este imposibil pentru foarte mulți dintre ei”, precizează medicul.

Lipsa medicilor de familie supraaglomerează spitalele

Lipsa medicilor de familie înseamnă că mulți oameni nu au un punct de contact stabil în sistemul de sănătate. Medicul de familie joacă un rol crucial în monitorizarea sănătății pacienților, în gestionarea afecțiunilor, dar și în ceea ce privește îngrijirea preventivă. Fără un medic de familie, mulți oameni sunt nevoiți să meargă direct la spital, chiar și pentru o problemă medicală minoră. Astfel, se creează o suprasolicitare și supraagromerare a instiuțiilor medicale.

„În plus, medicina primară este grav afectată. Ne confruntăm cu o lipsă de personal medical primar și, în același timp, cu personal medical îmbătrânit. Sunt județe în care mai mult de jumătate din medicii de familie au peste 50 de ani și, din păcate, nu mai vin tineri din urmă. Având în vedere că ne aflăm în situația în care medicina primară este în desființare, cetățeanul nu va mai avea unde să apeleze. Prin urmare, fie se va duce în urgență pentru că este gratis, fie va apela la o clinică privată și va da bani”, explică dr. Eleodor Cârstoiu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică la SCJU Craiova.

Aparatura nefolosită se degradează

În plus, o mare parte din aparatura medicală este concepută pentru a fi utilizată în mod regulat. Atunci când aceste echipamente nu sunt utilizate pe o perioadă îndelungată de timp, pot apărea probleme legate de funcționare. Mai exact, componentele interne încep să se deterioreze din cauza lipsei de mișcare și utilizare, iar software-ul devine învechit sau incompatibil cu noile standarde.

„Există o supraaglomerare către centrele universitate. Din această cauză, aparatura medicală din spitalele mai puțin populate ale județelor mai sărace din țară sunt nefolosite. Prin urmare, în momentul în care se va găsi cineva să o utilizeze, ea va fi deja perimată. Sunt dispozitive care, chiar dacă nu au fost utilizate, se degradează și nu mai pot fi folosite după un anumit număr de ani, cum sunt angiografele”, afirmă dr. Eleodor Cârstoiu.

Cheltuiele pentru sănătate pe cap de locuitor sunt cele mai scăzute din țările UE

Finanțarea pe cap de locuitor în sistemul de sănătate din România ocupă adesea ultimele locuri în comparație cu alte țări europene și cu alte țări dezvoltate din lume. Economia României are o pondere relativ scăzută în ceea ce privesc cheltuielile publice din totalul Produsului Intern Brut (PIB). Din păcate, Guvernul României alocă o parte relativ mică din bugetul național pentru sănătate, ceea ce duce și la limitarea resurselor disponibile pentru îngrijirea medicală.

„Finanțarea per capita a României este la coada Europei, de 10 ori mai puțin decât Luxemburgul. Acest lucru se întâmplă din cauză că numărul celor care participă la crearea fondurilor pentru sănătate este mic. Avem un număr de contribuabili care plătesc din zona de salarii, mai sunt cei care plătesc din dividente, din chirii și cam atât. În toate celelalte țările, în afară de angajați, contribuie și angajatorul. La noi nu se întâmplă asta. Ca procent din PIB, contribuțiile pentru sănătate s-au diminuat în fiecare an, lăsând în buzunarul oamenilor cheltuiala pentru serviciile de sănătate”, spune specialistul.

Medicii au salarii mici comparativ cu țările bine dezvoltate

Salariile mici din sistemul de sănătate reprezintă o problemă majoră în România. Acest lucru are un impact negativ atât asupra specialiștilor din domeniul medical, cât și asupra calității serviciilor medicale oferite. Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o subfinanțare cronică. De aceea, bugetul alocat pentru salariile personalului medical este adesea insuficient pentru a asigura niveluri adecvate de trai. Cheltuielile reduse pentru sănătate conduc la limitarea resurselor disponibile pentru plata salariilor, ceea ce determină salarii mici în comparație cu alte țări europene. În plus, nemulțumirile salariale îi determină pe medici să plece din țară și să caute oportunități mai bune în străinătate.

„Degradarea veniturilor pe care le câștigă medicii din România a fost accelerată în ultimii patru ani. Salariile au rămas la nivel de 2018, numai că puterea de cumpărare este undeva la jumătate acum. În plus, plata gărzilor este o rușine pentru sistemul de sănătate din România. Dacă cineva crede că medicii fac gărzi pentru bani, se înșeală amarnic. La momentul actual, aalarizarea din gărzi este la nivelul anului 2017. Din aceste cauze, în curând vom avea un nou val de emigrare al medicilor către țările în care veniturile câștigate țin pasul cu inflația. În plus, activitatea medicală din România nu este grevată doar de aspectul financiar, ci avem și aspectele legate de malpraxis, în care foarte mulți colegi aleg să părăsească țara din cauza stresului continuu în care lucrează. Nimeni nu vrea să lucreze în stres. Noi suntem educați să ajutăm în lupta cu boala. În momentul în care medicii sunt văzuți ca niște dușmani ai pacientului, este greu să reziști”, conchide dr. Eleodor Cârstoiu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică la SCJU Craiova.
Share This Article