Avortul spontan înseamnă pierderea bruscă a unei sarcini intrauterine. Cel mai adesea, avortul spontan are loc în primul trimestru de sarcină și este însoțit de simptome specifice. Durerea abdominală și sângerarea reprezintă semnale de alarmă, care ar trebui să îngrijoreze pacienta și să o trimită cât mai repede la un consult. În urma acestuia, medicul ginecolog poate observa dacă sarcina a încetat să mai evolueze și să stabilească în ce condiții s-a produs avortul.
Femeile gravide care pot suferi un avort spontan au, de obicei, manifestări specifice. Mai întâi, poate să apară sângerarea vaginală, urmată de dispariția simptomelor din sarcină. Ulterior, pacienta începe să simtă dureri la nivel abdominal și lombar, însoțite de o senzație de presiune pelviană. Aceste manifestări apar, de obicei, la câteva ore sau chiar zile de la sângerare.
Sângerarea de la începutul sarcinii nu trebuie să fie un semn de îngrijorare
În multe dintre cazuri, femeile pot prezenta o sângerare redusă, de culoare negricioasă, la începutul perioadei de sarcină. Tendința este aceea de a ne speria, crezând că este ceva în neregulă, însă, de cele mai multe ori, sângerarea nu afectează evoluția sarcinii. Când vorbim de avort spontan, pacientele prezintă, pe lângă sângerare, și durere abdominală.
„Este necesar un consult ginecologic și ecografic”
Oricum ar fi, pacientele trebuie să se adreseze medicului atunci când observă schimbări în starea lor de sănătatea și mai ales dacă apar simptome nespecifice sarcinii. Medicul ginecolog va efectua consultul ginecologic, precum și o ecografie, pentru a verifica starea fătului și dacă evoluția sarcinii este una favorabilă.