Convulsii febrile la copil? Cum acționăm de acasă

Pîrlogea Claudia
3 Min Read

Copiii mici au adesea crize de convulsii febrile, iar părinții se panichează și dau buzna în cabinetele medicilor pediatri. În acele momente, este indicat ca părinții să fie vigilenți și să acționeze rapid pentru a-l ajuta pe cel mic să se liniștească. Cum facem asta? Ei bine, printr-o serie de măsuri simple, la îndemâna oricui, foarte eficiente în gestionarea crizelor de convulsii febrile. Iată ce spune medicul pediatru:

Părinții sunt cei care trebuie să fie pregătiți și instruiți să acționeze imediat atunci când copilul are o criză de convulsii febrile. De cele mai multe ori, tendința lor este aceea de a intra în panică, lucru care nu face decât să înrăutățească situația. E important ca părinții să fie stăpâni pe ei și să acționeze cu calm pentru a liniști copilul.

Cum acționăm de acasă?

Prima măsură pe care ar trebui să o ia părinții este aceea de a elimina toate obiectele din jurul copilului cu care acesta și-ar putea face rău. În plus, este recomandat ca cel mic să fie așezat pe podea, în poziție laterală, pentru a preveni înecarea. În timpul crizelor, copiii pot să prezinte și vărsături și atunci e important să avem grijă cum poziționăm copilul.

„Le recomand părinților să își păstreze calmul, chiar dacă este mai dificil în practică decât în teorie. E important să știe cum să acționeze în acele momente. În primul rând, trebuie să așeze copilul pe podea, să îndepărteze obiectele care îl pot răni (inclusiv obiectele care se pot afla în gura copilului) și să îl poziționeze pe lateralul corpului pentru a preveni înecarea (dacă apar și vărsăturile)”, explică dr. Codruța Popa, medic specialist pediatru și neonatolog.

Mai mult, e indicat ca părinții să dezbrace copilul în acele momente, mai ales dacă observă că hainele îl strâng sau îi constricționează capul acestuia. Pe tot parcursul crizei de convulsii febrile, părinții vor fi atenți la respirația copilului, precum și la durata crizei.

„E indicată eliminarea hainelor strâmte care constricționează capul/gâtul. De asemenea, se urmărește respirația și se monitorizează durata convulsiei febrile”, completează medicul pediatru.

Ce GREȘELI fac părinții?

Adesea, modul în care acționează părinții poate fi greșit și asta din cauza faptului că nu sunt informați sau că nu au mai avut până acum o astfel de problemă și atunci nu știu cum să o gestioneze. Printre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții sunt: legarea sau imbobilizarea copilului, introducerea de diverse obiecte în gura acestuia și administrarea unei medicații fără recomandarea unui specialist.

„Părinții nu trebuie să încerce să lege copilul sau să îl imobilizeze, să nu le introducă diverse obiecte în gura și să nu administreze medicație fără recomandarea medicului”, conchide dr. Codruța Popa, medic specialist pediatru și neonatolog.
Share This Article
Leave a Comment