Alimente care ne distrag somnul. Ce să NU mănânci înainte de culcare?

Știai că ceea ce mănânci pe timpul zilei îți poate afecta somnul? Multe dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi ne pot face să avem probleme cu somnul. Fie ne trezim frecvent în timpul nopții, fie nu mai adormim deloc, și asta numai din cauza alimentației. Prin urmare, cu cât suntem mai conștienți de ceea ce mâncăm și mai atenți la alimentele pe care le consumăm înainte de culcare, cu atât somnul nostru va fi unul mai calitativ și mai odihnitor.

Dacă se întâmplă să ai nopți în care nu poți adormi, atunci cu siguranță ți-ai pus întrebarea: „De ce?” Ei bine, există o legătură strânsă între alimentația pe care o avem și somnul de calitate. Dacă nu putem adormi sau pur și simplu ne trezim de multe ori în timpul nopții, atunci ar trebui să ne gândim la ce am mâncat în timpul zilei. E important să identificăm cât mai repede „problema” și să o elimină. Altfel, întreg organismul va avea de suferit. Un somn deficitar nu face decât să afecteze funcționalitatea întregului corp.

„Somnul este un proces fiziologic, cu rol important în refacerea metabolică a imunității și consolidarea memoriei. Un somn de calitate ajută organismul să rămână sănătos și să prevină bolile. Stomacul este considerat ca fiind <<al doilea creier>>. El deține un sistem nervos autonom numit sistem nervos enteric, ce reglează procesul de digestie, apetitul, are impact asupra bunăstării mentale, însă poate perturba și somnul. Legătura dintre somn și alimentație este reprezentată de o interacțiune complexă între factorii hormonali și metabolici. Somnul deficitar este legat, de multe ori, de alegeri alimentare eronate, carențe alimentare de vitamine din grupul B sau vitamina D, deficit de magneziu, precum și de ingestia unor alimente nepotrivite în raport cu orarul de somn”, spune dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.

„Este recomandat ca ultima masă să fie luată cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare”

Pentru ca digestia să se producă în mod normal, organismul nostru are nevoie de câteva ore pentru a asimila alimentele ingerate. Dacă măncâm chiar înainte de culcare, atunci putem avea probleme cu somnul. De aceea, este indicat să luăm ultima masă cu cel puțin trei ore înainte de culcare. În plus, trebuie să avem grijă și la cantitatea și calitatea alimentelor pe care le consumăm seara.

„Pentru a ști când trebuie să luăm ultima masă, trebuie să avem și un orar de somn. Acest orar de somn ajută la funcționarea în parametrii optimi a ritmului somn-veghe, asigurând secreția hormonală necesară producerii somnului. Este recomandat ca ultima masă să fie luată cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare. Acest timp este necesar pentru ca procesul de digestie să se desfășoare normal și să nu interfere cu somnul, pe care îl poate perturba. De asemenea, se vor evită mesele abundente, bogate în calorii, dar și băuturile alcoolice, nicotina (tutunul) înainte de culcare”, explică medicul neurolog.

Ce NU ar trebui să mâncăm seara?

Carbohidrații, grăsimile, dulciurile și băuturile carbogazoase sunt pe lista de „alimente de evitat înainte de culcare”. Ele nu fac decât să ne crească nivelul de energie, lucru care poate interfera cu inducerea somnului. Mai mult, consumul acestor alimente în a doua parte a zilei ne afectează și calitatea somnului: ne vom trezi frecvent în timpul nopții, iar dimineața ne vom simți obosiți.

„Înainte de somn, ar trebui evitate mesele bogate în carbohidrați, grăsimi, dulciuri, băuturi carbogazoase (mai ales cele alcoolice). Acestea sunt alimente cu multe calorii, care cresc nivelul de energie. Dacă le consumăm înainte de culcare, acestea vor scădea calitatea somnului prin reducerea cantității de somn profund. Prin urmare, somnul nu este unul odihnitor, numărul trezirilor pe timp de noapte crește, iar trezirea de a doua zi va fi dificilă, greoaie. De asemenea, alimentele picante sau acide precum citricele nu sunt indicate înainte de somn deoarece pot produce disconfort gastric și reflux gastroesofagian”, precizează dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.

Cum stimulăm somnul?

În altă ordine de idei, alimentația este extrem de importantă și poate să ne afecteze sau să favorizeze somnul. De aceea, este recomandat să consumăm alimente cu un conținut mare de melatonină (hormonul somnului) și serotonină (hormonul fericirii), cum ar fi: peștele gras, ceaiul de mușețel, carnea de curcan. 

„Anumite alimente pot stimula somnul datorită unor compuși precum melatonina, cunoscută drept <<hormonul somnului>>. Acesta este hormonul care induce somnul în mod fiziologic. De asemenea, substanțele care stimulează sinteza unor neurotransmițători precum serotonina (hormonul fericirii) sunt implicate în reglarea somnului. De aceea, alimentele bogate în acest tip de compuși pot avea o influență în stimularea somnului. Peștele gras (somonul, păstrăvul, heringul etc.) este bogat în vitamina D și Omega-3, care cresc secreția de serotonină. Ceaiul de mușețel, prin conținutul său de antioxidanți, calmează stomacul, favorizând starea de relaxare și somnul. Carnea de curcan este și ea benefică prin conținutul crecut de triptofan”, afirmă specialistul.

De asemenea, se spune că și laptele ajută la inducerea somnului. Un pahar de lapte înainte de culcare contribuie la un somn mai odihnitor datorită conținutului de triptofan și calciu. Acestea substanțe susțin sinteza melatoninei – hormonul somnului – în organism.

„Dacă consumăm lapte seara, acesta poate avea un impact pozitiv în inducerea somnului. Laptele are un conținut crescut de triptofan și alți micronutrienți precum calciul, ce susțin sinteza melatoninei (hormonul somnului)”, completează dr. Adriana Ninoiu.

Ce FRUCTE contribuie la un somn odihnitor?

Dacă vrei să dormi bine, mănâncă și fructe! Kiwi, vișinele, bananele, fructele lemnoase au numeroase beneficii la nivelul organismului, printre care și favorizarea unui somn de calitate, odihnitor. Pe lângă aportul de vitamine și minerale (vitamina C, magneziu), ele conțin și serotonină, melatonină, care contribuie la inducerea stării de somn.

„Anumite studii au arătat că fructele precum kiwi, vișinele au un conținut crescut de vitamina C, precum și un efect antiinflamator. În plus, conțin serotonină, melatonină, ceea ce ar putea să ajute la stimularea somnului. De asemenea, bananele pot fi o sursă de magneziu, la fel și fructele lemnoase precum nucile, migdalele, caju. Sunt bogate în magneziu și melatonină, ceea ce ajută la un somn de calitate”, spune medicul neurolog.

Băuturile energizante, cafeaua și nicotina alungă somnul

E bine să ne ferim, însă, de băuturile carbogazoase, cu mult zahăr, cum ar fi energizantele, dar și de cafea, ceai negru, tutun. Nu sunt indicate a fi consumate înainte de culcare și mai ales atunci când avem probleme cu somnul. În plus, acestea au și efect diuretic. Ne putem trezi de mai multe ori pe noapte ca să mergem la baie și atunci calitatea somnului este afectată. De asemenea, aceste băuturi produc deshidratare. Astfel, pot să apară diverse manifestări, cum ar fi: senzație de oboseală, lipsă de concentrare, anxietate și tulburări de somn.

„Cafeaua, ceaiul negru, energizantele, nicotina sunt substanțe care acționează prin stimularea sistemului nervos central. Ele ajută organismul să rămână alert. Consumate în a doua parte a zilei, cât mai aproape de orarul de somn, pot induce insomnie pe toată durata nopții sau pot să perturbe somnul prin treziri frecvente. Totuși, depinde și de toleranța individuală la aceste produse, despre afecțiunile pe care le are fiecare pacient și care se pot agrava. Perturbarea somnului se poate produce și prin efectul diuretic pe care îl au aceste substanțe, care trezesc pacientul în timpul somnului pentru a merge la baie. De asemenea, deshidratarea pe care o produc conduce la oboseală, lipsă de concentrare, nivel crescut de anxietate și, nu în ultimul rând, tulburări de somn”, conchide dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

MĂTREAȚĂ de care nu scapi? Medicul dermatolog are soluția

Next Post

Cum știm că am avut un AVORT SPONTAN? Semne de alarmă

Related Posts
Verified by MonsterInsights