Știai că ceea ce mănânci pe timpul zilei îți poate afecta somnul? Multe dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi ne pot face să avem probleme cu somnul. Fie ne trezim frecvent în timpul nopții, fie nu mai adormim deloc, și asta numai din cauza alimentației. Prin urmare, cu cât suntem mai conștienți de ceea ce mâncăm și mai atenți la alimentele pe care le consumăm înainte de culcare, cu atât somnul nostru va fi unul mai calitativ și mai odihnitor.
Dacă se întâmplă să ai nopți în care nu poți adormi, atunci cu siguranță ți-ai pus întrebarea: „De ce?” Ei bine, există o legătură strânsă între alimentația pe care o avem și somnul de calitate. Dacă nu putem adormi sau pur și simplu ne trezim de multe ori în timpul nopții, atunci ar trebui să ne gândim la ce am mâncat în timpul zilei. E important să identificăm cât mai repede „problema” și să o elimină. Altfel, întreg organismul va avea de suferit. Un somn deficitar nu face decât să afecteze funcționalitatea întregului corp.
„Este recomandat ca ultima masă să fie luată cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare”
Pentru ca digestia să se producă în mod normal, organismul nostru are nevoie de câteva ore pentru a asimila alimentele ingerate. Dacă măncâm chiar înainte de culcare, atunci putem avea probleme cu somnul. De aceea, este indicat să luăm ultima masă cu cel puțin trei ore înainte de culcare. În plus, trebuie să avem grijă și la cantitatea și calitatea alimentelor pe care le consumăm seara.
Ce NU ar trebui să mâncăm seara?
Carbohidrații, grăsimile, dulciurile și băuturile carbogazoase sunt pe lista de „alimente de evitat înainte de culcare”. Ele nu fac decât să ne crească nivelul de energie, lucru care poate interfera cu inducerea somnului. Mai mult, consumul acestor alimente în a doua parte a zilei ne afectează și calitatea somnului: ne vom trezi frecvent în timpul nopții, iar dimineața ne vom simți obosiți.
Cum stimulăm somnul?
În altă ordine de idei, alimentația este extrem de importantă și poate să ne afecteze sau să favorizeze somnul. De aceea, este recomandat să consumăm alimente cu un conținut mare de melatonină (hormonul somnului) și serotonină (hormonul fericirii), cum ar fi: peștele gras, ceaiul de mușețel, carnea de curcan.
De asemenea, se spune că și laptele ajută la inducerea somnului. Un pahar de lapte înainte de culcare contribuie la un somn mai odihnitor datorită conținutului de triptofan și calciu. Acestea substanțe susțin sinteza melatoninei – hormonul somnului – în organism.
Ce FRUCTE contribuie la un somn odihnitor?
Dacă vrei să dormi bine, mănâncă și fructe! Kiwi, vișinele, bananele, fructele lemnoase au numeroase beneficii la nivelul organismului, printre care și favorizarea unui somn de calitate, odihnitor. Pe lângă aportul de vitamine și minerale (vitamina C, magneziu), ele conțin și serotonină, melatonină, care contribuie la inducerea stării de somn.
Băuturile energizante, cafeaua și nicotina alungă somnul
E bine să ne ferim, însă, de băuturile carbogazoase, cu mult zahăr, cum ar fi energizantele, dar și de cafea, ceai negru, tutun. Nu sunt indicate a fi consumate înainte de culcare și mai ales atunci când avem probleme cu somnul. În plus, acestea au și efect diuretic. Ne putem trezi de mai multe ori pe noapte ca să mergem la baie și atunci calitatea somnului este afectată. De asemenea, aceste băuturi produc deshidratare. Astfel, pot să apară diverse manifestări, cum ar fi: senzație de oboseală, lipsă de concentrare, anxietate și tulburări de somn.