O problemă des întâlnită în rândul oamenilor, în special la sexul feminin, este retenția de apă în organism. Reținerea lichidului în corp pe o perioadă îndelungată de timp poate avea consecințe serioase asupra sănătății noastre, de la umflarea membrelor și până la dezvoltarea unor afecțiuni grave. Din păcate, stilul de viață sedentar și alimentația săracă în nutrienți contribuie la apariția acestui fenomen. Ce este retenția de apă și de ce apare? Ce afecțiuni poate ascunde? Care sunt cele mai afectate organe? Cum facem să nu mai reținem apă în organism? Ne spune dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
Media10: Ce înseamnă retenție de apă?
Dr. Adelina Văduva: Retenția de apă (edemul) reprezintă cantitatea excesivă de lichid acumulată în diferite țesuturi ale organismului. După cum știm, corpul uman conține apă într-o proporție de peste 60%. Avem un organism cu sisteme complexe, care are nevoie de hidratare constantă și adecvată pentru a fi sănătos și pentru a putea funcționa așa cum trebuie. Apa se regăsește atât în sânge, țesut muscular, organe, cât și în sistemul osos. În ciuda recomandărilor cu privire la cantitatea optimă de apă pe care trebuie să o bem, consumul în exces poate duce la probleme, asimilate unui regim de viață necorespunzător. Foarte important este faptul că, dincolo de hidratarea necesară, excesul de apă (retenția de apă) ar putea să fie simptom al unei afecțiuni. Prin urmare, poate fi nevoie de un consult medical pentru a o identifica și pentru a o trata corespunzător. Retenția de apă nu este o afecțiune în sine, ci semnul unor disfuncții ale organismului.
„Retenția de apă se datorează, în cele mai multe situații, fluctuațiilor hormonale”
Media10: De ce reținem apă în organism? Care sunt cauzele?
Dr. Adelina Văduva: În condiții normale, lichidul acumulat la nivelul compartimentului interstițial este drenat prin intermediul circulației limfatice. Sistemul limfatic este complementar celui circulator și responsabil, în același timp, de îndepărtarea deșeurilor celulare. Retenția de apă se datorează, în cele mai multe situații, fluctuațiilor hormonale. Ele apar la persoanele de sex feminin aflate în perioada reproductivă, însă pot fi exacerbate de stilul de viață necorespunzător și dietă.
De exemplu, o mare parte din femeile aflate în perioada fertilă pot acuza retenție de apă cu două – cinci zile înainte de menstruație. Mai exact, vor manifesta edeme la nivelul mâinilor și picioarelor. Acestea pot fi acompaniate de senzația de greutate și disconfort care interferă cu desfășurarea activităților zilnice. Alți factori care duc la retenția de apă sunt: deficitul prin aport alimentar al vitaminei B1, consumul excesiv de sare, administrarea de anticoncepționale și sarcina.
Ce boli favorizează retenția de apă?
Media10: Există anumite afecțiuni medicale care pot să favorizeze retenția de apă în organism? Care sunt acestea?
Dr. Adelina Văduva: Afecțiunile medicale care determină apariția retenției de apă în organism sunt reprezentate de: afecțiunile tiroidiene, bolile renale, cardiopulmonare și bolile hepatice. În afecțiunile tiroidiene, glanda tiroidă are rolul de a secreta hormoni care reglează nivelul de lichide din țesuturi. Atunci când activitatea acesteia este afectată, poate apărea retenția de apă. În cadrul bolilor renale, cum ar fi insuficiența renală, sindromul nefrotic sau glomerulonefritele, rinichii filtrează sângele și ajută la reglarea nivelului de lichide din corp. Când aceștia nu funcționează așa cum trebuie, apar diverse probleme, inclusiv retenția de apă.
Dacă vorbim de bolile cardiovasculare, ne referim, pe de-o parte, la insuficiența cardiacă. Mai exact, inima nu mai poate pompa sângele, iar acesta rămâne în sistemul venos. Astfel, crește presiunea hidrostatică. Ca urmare, apa trece în spațiul extravascular și provoacă edeme. Pe de altă parte, retenția de apă cauzată de hipertensiunea arterială poate fi însoțită de dispnee, durere precordială, palpitații, oboseală, tuse nocturnă sau cefalee. În plus, retenția de apă mai poate afecta și plămânii. Acumularea de lichide în exces în plămâni este cunoscută sub denumirea de edem pulmonar. În cadrul bolilor hepatice, cum ar fi ciroza hepatică, presiunea crescută în ficat și producția redusă de proteine pot duce și ele la retenție de apă.
Rinichii, inima, ficatul și plămânii sunt cele mai afectate organe
Media10: Ce organe pot fi afectate dacă reținem apă în organism pe o perioadă lungă de timp și nu luăm măsuri?
Dr. Adelina Văduva: Mecanismele patologice care determină retenția de apă sunt reprezentate de scăderea drenajului limfatic, creșterea presiunii hidrostatice la nivel venos și capilar, creșterea permeabilității capilare, retenția de sodiu în organism și creșterea presiunii osmotice la nivel tisular. Lichidul se acumulează mai ales la nivelul părții inferioare a piciorului sau pe glezne. În plus, edemul poate fi și „intern”. Asta înseamnă că se dezvoltă în interiorul organelor, cum ar fi rinichii, inima, ficatul și plămânii. Acumularea de lichid la acest nivel va împiedica buna funcționare a organelor vitale.
Media10: Cum ne dăm seama că avem retenție de apă? La ce semne ar trebui să fim atenți?
Dr. Adelina Văduva: Manifestările clinice ale retenției de apă variază în conformitate cu severitatea acesteia. În mod frecvent, ele sunt reprezentate de: prezența godeurilor persistente în urma comprimării țesutului tegumentar infiltrat pe un plan osos dur; piele strălucitoare, întinsă, subțire; dificultăți de respirație; edeme periferice la nivelul membrelor inferioare; creștere bruscă în greutate; cefalee; flexibilitate articulară diminuată; creșterea în volum a abdomenului (în cazul acumulării de lichid la nivel peritoneal).
Semnele de alarmă care ne trimit direct la medic
Media10: Când ar trebui să ne adresăm medicului?
Dr. Adelina Văduva: Trebuie să mergem la medic atunci când observăm o evoluție rapidă a simptomelor. De exemplu, când edemele devin masive și din ce în ce mai dureroase; când avem dificultăți la mers, rigiditate; când pielea întinsă devine pruriginoasă și inconfortabilă; când riscul de infecție în zona umflată crește; la scăderea circulației sângelui sau când avem risc crescut de ulcer de piele. De asemenea, atunci când TA (n.r. tensiunea arterială) > 140/90 mmHg; când edemele apar la un singur membru sau la nivelul membrelor superioare, la față; când este prezentă dispneea (respirația greoaie); disconfortul sau durerea abdominală, atunci este necesar să consultăm medicul în cel mai scurt timp.
Trebuie să facem schimbări în stitlul de viață!
Media10: Ce putem face ca să combatem retenția de apă? Ce măsuri trebuie să luăm?
Dr. Adelina Văduva: În funcție de factorii declanșatori, putem lua anumite măsuri. De exemplu, dacă retenția de apă este favorizată de fluctuațiile hormonale fiziologice la femeile fertile, atunci aceasta poate fi prevenită prin aplicarea unor măsuri de igienă alimentară. Printre acestea amintim: limitarea aportului de sare, administrarea unor suplimente alimentare pe bază de magneziu, exercițiile fizice regulate și tehnicile de relaxare (yoga, meditație, masaj). Aceste măsuri pot atenua simptomatologia sindromului premenstrual care asociază, în mod frecvent, retenția de apă la nivelul organismului.
În plus, se pot administra diuretice de ansă (la recomandarea medicului) ca urmare a interacțiunilor medicamentoase cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Acestea pot duce la formarea unor leziuni renale. De asemenea, este important să combatem obezitatea prin intermediul unei diete alimentare sănătoase, cu limitarea aportului de sare. Tratamentele specifice bolii care au declanșat apariția retenției de apă se efectuează în conformitate cu recomandările medicului curant. Acestea se adresează pacienților cu hipofuncție sau hiperfuncție tiroidiană, boli cardiovasculare și afecțiuni pulmonare congestive.
Aportul de magneziu și vitamina B6 contribuie la reducerea retenției de apă din organism
Media10: Sunt anumite suplimente alimentare care pot fi de ajutor și pe care dumneavoastră le recomandați pacienților?
Dr. Adelina Văduva: În formele ușoare, putem apela și la suplimente alimentare sau diverse remedii naturiste. Pe de-o parte, creșterea cantității de magneziu din organism ar putea ajuta la reducerea retenției de apă. Magneziul este util și în ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Alimente precum nucile, cerealele integrale, ciocolata amăruie și legumele cu frunze verzi sunt surse bune de magneziu, ce pot fi introduse cu ușurință în dieta oricăruia dintre noi. De asemenea, putem lua magneziul și sub formă de supliment alimentar. Pe e altă parte, vitamina B6 ar putea fi un alt aliat prețios atunci când ne dorim să scăpăm de problema retenției de apă. Aceasta contribuie la reglarea nivelului de apă din organism.
Unele studii au arătat că, asemenea magneziului, vitamina B6 poate fi de ajutor în reducerea acumulării de lichide și ameliorarea balonării. Bananele, năutul, alunele și cartofii sunt câteva exemple de alimente ce ne vor ajuta să creștem aportul de vitamina B6. Nu trebuie să uităm, însă, că este important să ne asigurăm necesarul de vitamine și minerale din alimentație. În cazul în care dorim să apelăm la suplimentele alimentare, trebuie să cerem sfatul medicului. Mai putem încerca să consumăm alimente cu efect diuretic, cum ar fi: pepenele roșu, strugurii, fructele de pădure, țelina, ceapa, usturoiul, ardeiul gras.