Pacienții cu afecțiuni neurologice beneficiază de o terapie eficientă și extrem de necesară în recuperare, și anume conceptul Bobath. Aceasta a devenit un adevărat pilon în procesul de recuperare pentru pacienții cu leziuni sau traumatisme cerebrale, tumori, hemoragii, accidente vasculare ischemice, paralizie cerebrală sau tulburări neurologice congenitale. Cu o abordare holistică și personalizată, terapia Bobath își propune să maximizeze potențialul de recuperare al pacienților, integrând aspecte fizice, emoționale și cognitive într-un sistem terapeutic complex. Cum ajută terapia Bobath? Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul ei? Când se recomandă? Care sunt beneficiile concepului Bobath? Cât de repede se recuperează pacientul? Aflăm informații utile cu privire la acest subiect de la Cosmin Cian, kinetoterapeut în cadrul Clinicii Kineto-Plus Craiova.
Media10: Ce este terapia Bobath și care este scopul ei?
Cosmin Cian: Conceptul Bobath reprezintă o abordare terapeutică dezvoltată de către Berta și Karl Bobath în anii 1940-1950. În timp ce lucrau cu copiii care sufereau de paralizie cerebrală, concentrându-se pe facilitarea mișcărilor și îmbunătățirea controlului motor, au observat că abordarea tradițională nu aduce rezultatele dorite. Prin urmare, au dezvoltat o nouă metodă care pune accentul pe implicarea activă a pacientului. Acest concept se concentrează pe reeducarea funcțională a persoanelor cu tulburări neurologice precum leziunile cerebrale sau afecțiunile congenitale. Scopul principal este acela de îmbunătățire a controlului motor și a funcționalității pacientului. În urma unei evaluări bine puse la punct, se creează un plan de exerciții personalizate și un antrenament al activităților funcționale. Conceptul Bobath continuă să evolueze prin cercetare și aplicare clinică. Terapia se adaptează la noile descoperiri în domeniul științelor medicale și terapiei fizice.
„Conceptul Bobath se adresează atât copiilor, cât și adulților care suferă de tulburări neurologice”
Media10: Cărei categorii de pacienți se adresează conceptul Bobath? Se poate face atât la copii, cât și la adulți?
Cosmin Cian: Conceptul Bobath se adresează atât copiilor, cât și adulților care suferă de tulburări neurologice. Este o abordare terapeutică adaptată pacientului și patologiei de care suferă. Aceasta se recomandă în tratarea afecțiunilor sistemului nervos central, atât la copii, cât și la adulți, având o abordare diferită. În terapia Bobath, pot exista unele diferențe de aplicare și strategie, în funcție de vârsta pacientului și de afecțiunea specifică. La copii, terapia Bobath este mai concentrată pe dezvoltarea motorie și pe facilitarea mișcărilor corecte în procesul lor de creștere. În schimb, la adulți, terapia se focusează pe recuperarea funcției motorii și îmbunătățirea funcționalității în sarcinile zilnice.
Media10: Ce afecțiuni pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul ei?
Cosmin Cian: Terapia Bobath poate fi utilă, pe lângă alte terapii, în tratamentul sau ameliorarea unei game variate de afecțiuni neurologice, cum ar fi: leziuni cerebrale, traumatisme cerebrale, tumori, hemoragii, accidente vasculare ischemice, paralizie cerebrală, tulburări neurologice congenitale (dobândite de la naștere). De obicei, pacienții sunt trimiși de către medicul neurolog pentru a face această terapie.
Beneficiile terapiei Bobath
Media10: Care sunt principalele avantaje ale terapiei Bobath?
Cosmin Cian: Terapia se concentrează pe facilitarea mișcărilor naturale. Mai exact, oferă pacientului informațiile necesare pentru a antrena și executa o activitate cât mai aproape de normal. Este o terapie personalizată, adaptată fiecărui pacient în parte. Conceptul Bobath urmărește creșterea independenței pacientului, având o abordare holistică. În această terapie, se iau în considerare factori precum: mediul înconjurător, starea emoțională a pacientului, statusul social, așteptările pacientului, nivelul activității pacientului, factorii externi, factorii personali și o evaluare care are la bază foarte multă cercetare.
De asemenea, un alt beneficiu al terapiei este promovarea adaptabilității. Pacientul este încurajat să își dezvolte abilitățile de adaptare și să găsească modalități alternative de executare a activităților zilnice. În acest fel, este antrenat să învețe cât mai bine o anumită activitate, să o facă de cât mai multe ori și în cât mai multe feluri. De exemplu, urcatul scărilor. Dacă noi urcăm scările într-un anume fel, pacientul va fi învățat să găsească mai multe modalități de a face acest lucru, cum ar fi cu sprijin sau în lateral, în funcție de posibilitățile pe care le are. Creierul, prin activitățile și antrenamentele pe care le face, va învăța mult mai bine și își va dezvolta această abilitate în timp.
Obiectivele țintă în procesul de recuperare
Media10: În ce constă terapia Bobath? Cum se realizează, mai exact?
Cosmin Cian: Procesul de recuperare include mai multe etape. În primul rând, evaluarea. Aceasta urmărește examinarea abilității motorii a pacientului prin identificarea deficiențelor și stabilirea obiectivelor de tratament. Mai apoi, vorbim de observația și analiza patternurilor de mișcare ale pacientului pentru a identifica dacă există probleme la acest nivel. Terapeutul observă atent mișcările și comportamentul pacientului în timpul activității. Poate vedea dacă există anumite disfuncții sau dificultăți în funcționarea motorie, controlul postural, activitatea musculară sau echilibru prin teste de evaluare specifice. În al doilea rând, avem în vedere facilitarea și inhibarea mișcărilor. Terapeutul lucrează cu pacientul la îmbunătățirea mișcărilor și funcțiilor naturale pentru ca acesta să-și îmbunătățească și să recâștige controlul asupra corpului.
În al treilea rând, vorbim și de stimularea proprioceptivă și exterioceptivă. Acestea ajută la percepția și conștientizarea corpului în raport cu mediul înconjurător. De asemenea, se fac și exerciții de funcționalitate, în care integrăm activități specifice în terapie, relevante pentru obiectivul pacientului. Este foarte important ca obiectivul să fie unul realist, pe care pacientul să îl poată îndeplini și care să îl ajute în viața de zi cu zi. De exemplu, dacă scopul este ca pacientul să poată merge singur din camera lui și până la toaletă, atunci vom face exerciții în această direcție. Nu în ultimul rând, feedback-ul constant contează foarte mult. Terapeutul trebuie să ofere feedback și ajustări în timp real pentru a-i da încredere pacientului. De exemplu: „Ai lucrat foarte bine”, „Ești bun”, „Ești tare astăzi”. În acest fel, vom obține performanțe în timpul antrenamentului, îmbunătățind procesul de recuperare al pacientului.
„Pentru a vedea rezultate semnificative, este nevoie de o serie de ședințe regulate și consecutive”
Media10: De câte ședințe este nevoie pentru a vedea rezultate? Cât de repede se recuperează pacientul?
Cosmin Cian: Numărul de ședințe necesare și viteza de recuperare variază în funcție de severitatea afecțiunii, starea pacientului și capacitatea acestuia de a răspunde la terapie. În general, pentru a vedea rezultate semnificative, este nevoie de o serie de ședințe regulate și consecutive. Este important ca pacientul să țină cont de faptul că recuperarea este un proces gradual, iar progresul poate să difere de la o persoană la alta. Planul de tratament este individualizat și stabilit împeună cu terapeutul. Se vor lua în considerare nevoile specifice ale pacientului și se vor stabili obiective realiste. În plus, este esențial ca pacientul să fie dedicat și să urmeze planul de terapie în mod regulat.
Media10: Cât durează o ședintă? Ce simte pacientul în timpul terapiei?
Cosmin Cian: Durata unei ședințe de terapie Bobath poate varia între 40 și 50 de minute. În tot acest timp, pacientul este implicat în exercițiile propuse, primește informații utile pentru a îmbunătăți și conștientiza activitatea fizică pe care o efectuează. Pe măsură ce progresează și își îndeplinește obiectivele terapeutice, pacientul poate simți o creștere a încrederii în sine și o satisfacție în realizările sale. În plus, în funcție de posibiltățile și de performanța acestuia, putem să creștem gradul de dificultate al exercițiilor. În acest fel, pacientul poate ajunge să performeze în activitatea pe care o face.
Ce terapii se mai pot folosi?
Media10: Pe lângă conceptul Bobath, este nevoie și de alte terapii asociate pentru a obține rezultate mai bune și mai rapid?
Cosmin Cian: În multe cazuri, asocierea cu alte terapii poate contribui la obținerea unor rezultate mai bune și mai rapide. Terapia Bobath se poate completa cu terapie ocupațională, fizioterapie, logopedie, terapie neuropsihologică sau terapie respiratorie, în funcție de problemele pe care le mai au pacienții. În general, adulții cu afectare la nivelul sistemului nervos central au tot timpul nevoie de terapie. În plus, colaborarea între mai mulți specialiști în domeniu poate oferi pacientului o recuperare optimă.
Media10: Conceptul Bobath poate fi aplicat sau continuat și în scop preventiv?
Cosmin Cian: Pe de-o parte, persoanele care au o afectare la nivelul sistemului nervos central trebuie să urmeze un plan de exerciții chiar și după ce au terminat perioada de recuperare și au dus la bun final obiectivul. Pe de altă parte, există cazuri izolate în care pacientul, pe lângă problema neurologică pe care o are, să prezinte și alte probleme de sănătate. Prin urmare, este obligatoriu ca terapeutul să efectueze o evaluare detaliată a stării de sănătate a pacientului înainte de a începe terapia și să ia în considerare toți factorii care pot influența siguranța și eficacitatea tratamentului.