Insomnia este o problemă cu care mulți dintre noi ne putem confrunta, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. De multe ori, această afecțiune apare la persoanele vârstnice și asta din cauza mai multor factori. Există, însă, câteva schimbări pe care le putem face în stilul nostru de viață și care ne pot ajuta să avem un somn liniștit. Totuși, dacă insomnia continuă pe o perioadă lungă de timp, trebuie să mergem la medic. De ce apare insomnia la persoanele în vârstă? Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acestui simptom? Când ar trebui să apelăm la ajutorul unui specialist? Ce soluții de tratament există? Ne spune dr. Maria Iancu, medic specialist neurolog, într-un interviu acordat Media10.
Media10: Cum putem defini insomnia?
Dr. Maria Iancu: Termenul de „insomie” este folosit pentru a defini lipsa somnului pe o perioadă lungă de timp, în ciuda condițiilor adecvate. Insomnia se referă la dificultatea de a adormi, de a menține somnul sau o combinație a acestor manifestări.
„O persoană va experimenta schimbări în ritmul circadian pe măsură ce îmbătrânește”
Media10: Persoanele cu o vârstă înaintată sunt predispuse la insomnie. Care sunt cauzele?
Dr. Maria Iancu: Insomnia reprezintă o acuză frecventă (20-40% din populația globului), mai ales în rândul persoanelor trecute de 60 de ani. Pe măsură ce îmbătrânim, experimentăm adesea schimbări în rutină. De exemplu, putem dezvolta o nouă afecțiune de bază, putem începe să luăm medicamente noi și ne putem modifica stilul de viață după pensionare. Toate aceste schimbări ne expun unui risc crescut de a dezvolta insomnie. În plus, studiile sugerează că o persoană va experimenta schimbări în ritmul circadian pe măsură ce îmbătrânește. Aceste schimbări înseamnă că un adult în vârstă poate descoperi că somnul lui mediu pe noapte scade. De asemenea, persoanele vârstnice nu au parte de un somn foarte profund, deci automat scade și calitatea acestuia.
Insomnia afectează și sănătatea inimii
Media10: Pe lângă faptul că pacienții nu pot dormi, cum se manifestă insomnia la vârstnici? Ce dificultăți întâmpină pacienții?
Dr. Maria Iancu: Pacienții pot prezenta stare de somnolență pe timpul zilei; oboseală sau stare de rău, tulburări de dispoziție sau iritabilitate; motivație, energie sau inițiativă reduse; performanțe sociale, familiale, profesionale sau academice afectate; tulburări de memorie, concentrare sau atenție; probleme de comportament, cum ar fi: impulsivitatea, agresivitatea sau hiperactivitatea. Toate acestea pot ducea la apariția stărilor de anxietate și a depresiei.
Pe lângă modificările menționate, pot apărea probleme serioase de sănătate. De exemplu, în timpul somului se produce o scădere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Astfel, persoanele care nu dorm suficient asociază frecvent hipertensiune arterială, având și un risc crescut de evenimente cardiovasculare.
Ce boli ne afectează somnul?
Media10: Afecțiunile preexistente ale pacienților le pot afecta calitatea somului sau pot contribui la insomnie? Ce boli se pot ascunde în spatele insomniei?
Dr. Maria Iancu: Printre afecțiunile medicale care determină insomnia se numără durerea la nivelul articulațiilor sau coloanei vertebrale. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de insomnie la vârstnici. Putem aminti și insuficiența cardiacă sau pulmonară, nicturia cauzată de afecțiuni ale prostatei, sindromul picioarelor neliniştite sau tulburarea de mişcare periodică a membrelor (mai frecventă la pacienții cu deficit de fier sau niveluri scăzute de vitamina B12), apneea de somn. De asemenea, pacienții care suferă de demență Alzheimer, boală Parkinson sau alte sindroame parkinsoniene asociază foarte des și insomnie. Mai rar, pot fi implicate în apariția tulburărilor de somn și leziuni din anumite zone ale creierului. Acestea afectează talamusul, glanda pineală sau structuri ale trunchiului cerebral.
Media10: Când ar trebui să se prezinte pacientul la medicul neurolog?
Dr. Maria Iancu: Insomnia poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, nu doar de anumite boli neurologice. De aceea, sfatul meu este ca pacientul să meargă mai întâi la medicul de familie. În urma anamnezei, acesta va decide specialitatea la care este nevoie să se adreseze pacientul.
Tratamentul insomniei
Media10: Cum se tratează insomnia la vârstnici? Care sunt soluțiile de tratament?
Dr. Maria Iancu: Tratamentul se concentrează, de obicei, pe îmbunătățirea duratei și calității somnului. Acest lucru poate implica utilizarea medicamentelor, antrenamentul cognitiv comportamental și alte modificări ale stilului de viață pentru a-l ajuta pe pacient să-și îmbunătățească calitatea somnului.
Recomandările medicului pentru un somn liniștit
Media10: De ce recomandări trebuie să țină cont pacienții sau ce schimbări trebuie să facă în stilul de viață pentru a-și îmbunătăți calitatea somnului?
Dr. Maria Iancu: Strategiile bazate pe stilul de viață pot ajuta pacientul cu insomnie. Acestea includ: evitarea somului pe timpul zilei, limitarea consumului de alcool și nicotină, evitarea cofeinei după-amiaza și seara; stabilirea unui program de somn care implică mersul la culcare și trezirea la aproximativ aceeași oră în fiecare zi, chiar și în zilele libere de la serviciu; evitarea consumului de multe lichide înainte de culcare; evitarea anumitor medicamente care pot perturba somnul; evitarea meselor copioase înainte de ora de culcare. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că dormitorul este un mediu plăcut, prietenos, care să ne favorizeze somnul.
De exemplu, putem să aerisim camera în care dormim; să eliminăm sursele de lumină; să încercăm să nu mai folosim dispozitivele electronice, cum ar fi: televizorul, telefonul sau tableta; să ne facem patul cât mai confortabil. În plus, exercițiile regulate, adoptarea unei diete nutritive și echilibrate pot fi de un real ajutor. Cu toate acestea, ar trebui să evităm activitatea fizică cu aproximativ cinci – șase ore înainte de culcare. Să nu uităm de managementul stresului. Gestionarea stresului poate ajuta la obținerea unui somn mai bun. Este important de știut că perioadele lungi de suprastresare pot duce la o anxietate cronică.
Media10: Este indicat să apelăm la somnifere?
Dr. Maria Iancu: În cazul în care soluțiile enumerate anterior nu au funcționat, se pot folosi și somnifere. Trebuie menționat că somniferele se administrează numai cu acordul medicului și sub supraveghere pe durata tratamentului.
„Calitatea somnului se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim”
Media10: În mod normal, câte ore trebuie să doarmă pe noapte persoanele vârstnice? De ce difera acest interval față de un tânăr sau o persoană activă în câmpul muncii?
Dr. Maria Iancu: Stabilirea cu exactitate a orelor necesare pentru un somn odihnitor diferă de la persoană la persoană. La majoritatea adulților tineri sau vârstnicilor sunt necesare în jur de șapte – opt ore de somn. De cele mai multe ori, activitatea fizică și cea intelectuală sunt mai reduse la persoanele trecute de 65 de ani, deci oboseala nu este la fel de accentuată. Totuși, odihna nu trebuie neglijată. Calitatea somnului se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim. Oamenii tind să doarmă mai puțin și sunt predispuși la mai multe episoade de veghe după ce au adormit inițial. Latența somnului – timpul necesar pentru a adormi – poate crește. Unele studii sugerează că, începând cu vârsta mijlocie, o persoană pierde în medie 27 de minute de somn pe noapte pentru fiecare deceniu care urmează.
Aceste scăderi ale calității și duratei somnului sunt legate de sistemele interne de cronometrare ale corpului. Corpul nu poate procesa semnalele circadiene la fel de eficient. Prin urmare, persoanele în vârstă se vor culca și se vor trezi mai devreme. De asemenea, arhitectura noastră de somn se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Un ciclu normal de somn este împărțit în patru etape. Acestea includ două etape de somn NREM „ușor”, fără mișcări oculare rapide; o etapă de somn NREM „greu” sau „undă lentă” și o etapă finală a somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) înainte ca ciclul să înceapă din nou. Studiile polisomnografice au arătat că persoanele în vârstă se confruntă cu un procent mai mic de somn NREM și REM cu undă lentă decât omologii lor mai tineri. Acest lucru îi face mai susceptibili la episoadele de trezire în timpul nopții.
Modificarea stilului de viață și suplimentele alimentare pot ajuta pacientul cu insomnie
Media10: Ce remedii naturale putem folosi pentru a adormi mai ușor?
Dr. Maria Iancu: Cele mai bune remedii naturale sunt date de modificările stilului de viață. Printre acestea avem: evitarea sedentarismului și statul în pat în afara programului de somn; mâncatul sanatos cu minim trei – patru ore înainte de somn; gestionarea stresului prin sport, yoga, meditație etc. De asemenea, putem apela și la anumite suplimente alimentare, cum ar fi: lavanda, GABA, valeriana, șofranul, melatonina, magneziul. Acestea se administrează numai la recomandarea medicului în urma consultului și după efectuarea unor analize. Somniferele naturale pot provoca efecte secundare sau pot interfera cu modul în care funcționează medicamentele, de aceea este important să nu le luăm „după ureche”.