Rinita, faringita și laringita în sezonul rece. Soluții eficiente de tratament și prevenție

Pîrlogea Claudia
11 Min Read

Când temperaturile scad brusc și riscul de infecții respiratorii este mare, medicii se confruntă cu un val de pacienți. Rinita, faringita și laringita sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ORL în sezonul rece. Pe lângă tratament, pacienții trebuie să aibă grijă la igienă, alimentație și la stilul de viață atât pentru a favoriza vindecarea, cât și pentru a se proteja pe ei și pe cei dragi. Indiferent de vârstă, prezentarea la medicul ORL este obligatorie încă de la primele simptome. Astfel, suntem siguri că luăm tratamentul corect și nu facem abuz de medicamente, prevenind, în același timp, complicațiile.

Rinofaringita. Cum se manifestă?

Multe persoane sunt afectate de așa-numita rinofaringită, ceea ce înseamnă infecția mucoasei nazale și faringiene. De obicei, această afecțiune debutează cu manifestări neplăcute, cum ar fi: nas înfundat, secreție nazală apoasă, febră, dificultate la înghițire însoțită de durere în gât, tuse, precum și lipsa poftei de mâncare. Rinita și faringita se transmit foarte ușor, de la persoană la persoană, prin strănut, tuse sau contact direct cu o persoană infectată. Persoanele care prezintă simptome specifice acestor afecțiuni trebuie să poarte mască pentru a evita răspândirea infecției și să se prezinte la medic pentru administrarea tratamentului adecvat.

„Rinofaringita reprezintă inflamația virală, de scurtă durată a mucoasei nazale și faringiene. Printre simptomele acestei afecțiuni se regăsesc: obstrucția nazală; rinoreea; febra sub 38,5; odinifagia sau durerea în gât; tusea iritativă, agitația; inapetența (n.r. lipsa poftei de mâncare). Virusul implicat se transmite fie pe cale aerogenă de la persoanele bolnave (prin strănut sau tuse), fie prin contact direct cu persoana bolnavă. De aceea, este indicat să evităm zonele aglomerate, să aerisim zilnic, să oferim copilului o alimentație bogată în fructe și legume. Dacă suntem răciți, trebuie să purtăm mască și să evităm, pe cât posibil, compania altor persoane”, precizează dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.

Când ajung pacienții în cabinetul medicului ORL?

Mulți dintre noi evităm să mergem la medic de la început și apelăm la tot felul de variante: luăm medicamente de la farmacie fără prescripție medicală, căutăm pe internet soluții, folosim anumite remedii naturale sau întrebăm persoanele apropiate. Ei bine, aceste soluții „la îndemâna oricui” ne pot face mai mult rău decât bine. Din această cauză, mulți pacienți și chiar copii ajung la medic în situații grave, când au epuizat toate variantele de acasă. De multe ori, există riscul de a dezvolta anumite complicații în urma neprezentării la medic, lucru care nu este de dorit.

„De obicei, mai ales în cazul sugarilor sau copiilor mici, părinții ajung cu ei la medic atunci când refuză alimentația din cauza dificultățlor de deglutiție (durere severă la înghițit) sau prezintă febră persistentă. În acest caz, se recomandă prezentarea urgentă la medic deoarece există un risc crescut de apariție a unor complicații. De asemenea, copiii care prezintă mai mult de șase episoade de rinofaringită acută pe an necesită evaluare medicală de specialitate. Astfel, se vor identifica cauzele și complicațiile care pot surveni în contextul infecțiilor recurente ale tractului respirator superior. Persistența sau agravarea manifestărilor specifice rinofaringitei și cele care asociază otalgie (n.r. durere de ureche) necesită prezentarea la medicul ORL. Se va face o evaluare amănunțită și, dacă este necesar, se va stabili un plan de tratament adaptat la particularitățile clinice ale fiecărui caz în parte”, afirmă dr. Elena Potîrcă.

În ce constă tratamentul?

Cele mai bune soluții de tratare a rinitei și faringitei sunt, de fapt, cele mai ușoare și la îndemâna oricui. Hidratarea, menținerea temperaturii și umidității optime în casă, administrarea antitermicelor și folosirea metodelor fizice de combatere a febrei, instilațiile cu ser fiziologic sau apă de mare ne ajută să tratăm rinofaringitele rapid, chiar din confortul casei noastre. De asemenea, se pot folosi și decongestionante nazale, însă nu mai mult de trei zile. În plus, se va evita administrarea de antibiotic fără prescripție medicală.

„Principalele modalități de tratament sunt: hidratarea corespunzătoare (ceaiuri călduțe, sucuri de fructe, supe); instilații cu ser fiziologic, apă de mare cu aspirarea secrețiilor (cu ajutorul pompițelor, batistei bebelușului); menținerea unei temperaturi normale (20-22 de grade), cu evitarea supraîncălzirii și <<înfofolirii>> copilului; umiditate corespunzătoare, mai ales iarna, când aerul este prea uscat (prosoape ude pe calorifer, vase cu apă, folosirea unui umidificator); combaterea febrei cu antitermice (de tipuil ibuprofen, paracetamol). Pentru combaterea febrei (38,5 – 39 grade C), se recomandă utilizarea metodelor fizice. Printre acestea avem: descoperirea parţială a tegumentelor, împachetările, ştergerea tegumentelor cu un burete înmuiat în apă. De asemenea, nu este indicată folosirea decongestionantelor nazale mai mult de două – trei zile. Există riscul dezvoltării rinitei chimice (iritarea mucoasei nazale). Antibioticele nu sunt indicate decât în caz de suprainfecție bacteriană, la recomandarea medicului”, spune specialistul.

Care sunt cele mai eficiente remedii naturale?

În perioada de infecție acută, este bine să acționăm încă de la primele simptome. Până să ajungem la medic, există câteva metode prin care putem ameliora simptomele de acasă. Aici vorbim de inhalarea aburilor de apă caldă, irigarea nazală, consumul de ceaiuri și supe, administrarea vitaminelor C și D pentru întărirea sistemului imunitar. În plus, e bine să consumăm cât mai multe fructe și legume.

„Pe lângă tratament, există și remedii naturiste care ne pot ajuta să combatem rinofaringitele. De exemplu, pacienții pot să inhaleze aburi de apă caldă, în care se pot adăuga uleiuri esențiale (eucalipt, lămâie, mentă, arbore de ceai). Mai mult, irigarea nazală prin clătirea foselor nazale cu o soluție salină poate fi de ajutor în această situație. De asemenea, este indicat consumul de ceaiuri (ceai verde, ghimbir); folosirea suplimentelor cu rol în sănătatea mucoaselor: cisteina, bromelaina; administrarea vitaminelor C și D pentru pregărirea sistemului imunitar. Consumul de lichide este foarte important pentru a preveni deshidratarea. E bine să consumăm cât mai multe supe și ceaiuri calde, apă, dar și legume, fructe bogate în vitamine, în special în vitamina C. Câteva exemple ar fi: citricele, merele, roșiile, kiwi, ardeii grași, broccoli, morcovii, conopida, usturoiul, pătrunjelul și sparanghelul”, potrivit dr. Elena Potîrcă.

Laringita, o altă afecțiune ORL des întâlnită în sezonul rece

Pe lângă rinofaringite, laringita este și ea o afecțiune frecvent întâlnită în cabinetul medicului ORL. Laringita înseamnă, de fapt, afectarea corzilor vocale. Prin urmare, pacienții care prezintă această afecțiune au o voce răgușită, adesea rămânând chiar fără glas. Tratamentul laringitei vizează, în general, ameliorarea simptomelor.

„Laringita acută reprezintă o inflamație a laringelui, situat între faringe și trahee. La acest nivel, se găsesc corzile vocale, prin mișcarea și vibrarea cărora emitem sunete. În momentul în care apare o inflamație a laringelui, vocea devine răgușită sau, în unele situații, nu mai putem emite niciun sunet. De obicei, cele mai multe cazuri de laringite acute sunt în sezonul rece, atunci când se înmulțesc virozele respiratorii. Răgușeala sau pierderea vocii reprezintă principalul simptom al laringitei. Totuși, poate să apară și tusea seacă, durerea de gât, febra, dificultățile la respirație”, spune dr. Monica Stănculescu, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.

În cazul în care manifestările nu se remit după câteva zile, este necesară prezentarea la cabinetul medicului specialist. La copii, simptomele se agravează extrem de rapid. Așadar, părinții trebuie să ajungă la medic încă de la primele semne specifice bolii. Specialistul, în urma discuției cu pacientul sau cu aparținătorii și a examenului clinic, va putea stabili diagnosticul.

„Dacă aceste manifestări nu cedează în câteva zile cu tratament simptomatic, pacientul trebuie să se prezinte la medic. În cazul copiilor cu laringită, simptomele se pot agrava de la o oră la alta. De aceea, este necesară prezentarea la medic încă de la primele manifestări ale bolii. Diagnosticul corect de laringită este pus de medic, în urma anamnezei amănunțite și a examenului clinic”, completează dr. Monica Stănculescu.

Metode de prevenție

Prevenția este foarte importantă. Prin urmare, trebuie să avem în vedere câteva măsuri simple, care ne ajută să ținem la distanță infecțiile respiratorii. Alimentația bogată în fructe și legume proaspete, evitarea spațiilor închise și aglomerate, spălatul pe mâini de fiecare dată când venim de afară, aerisirea frecventă a locuinței, plimbările în aer liber sunt niște metode extrem de importante prin care putem preveni ringofaringolaringetele și de care fiecare dintre noi ar trebui să ținem cont.

„Pentru a preveni infecțiile respiratorii în sezonul rece, trebuie să avem o alimentație variată, bogată în fructe și legume; să evităm zonele aglomerate și spațiile închise; să ne spalăm frecvent pe mâini; să aerisim încăperile în care stăm; să facem plimbări în aer liber, chiar dacă temperaturile de afară sunt mai reduse”, conchide dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.
Share This Article