Dr. Alina Giucă, medic primar cardiolog, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova este un exemplu strălucitor pentru comunitatea medicală, combinând pregătirea profesională, cu o empatie profundă și o abordare sufletească în îngrijirea pacienților săi. Este o femeie puternică, curajoasă, demnă, un exemplu pentru noi toți în fața provocărilor vieții.
Media10: Ce v-a determinat să alegeți cardiologia și cum ați ajuns la SCJU Craiova?
Dr. Alina Giucă: Mi-a plăcut foarte mult meseria de medic, încă de mică. Mama mea a fost doctor și, neavând cu cine să mă lase acasă, mă lua la spital. Practic, acolo am crescut. Era o atmosferă frumoasă acolo, erau ca într-o familie, iar asta mi-a plăcut foarte mult. Atmosfera frumoasă se îmbina cu rezultatele pe care le aveau și cu mulțumirea bolnavilor. De aceea, am fost determinată de mică să aleg medicina și asta am făcut. Am ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova printr-o conjunctură. Din motive familiale, a trebuit să mă întorc din București, unde mi-am făcut pregătirea ca medic rezident, în Craiova. Așa am ajuns să lucrez la Spitalul Județean Craiova.
„Nu se poate să fii medic fără să muncești foarte mult”
Media10: Cum arată o zi pentru dumneavoastră? Cât de mult munciți și cât de multă zbatere este în spatele succesului?
Dr. Alina Giucă: Este foarte multă muncă în spate. Ziua mea începe dimineața la 07:00 și se termină seara, în unele zile la ora 18:00, în altele la ora 22:00. Nu se poate să fii medic fără să muncești foarte mult. Nu știu dacă să o numesc zbatere pentru că, dacă o faci din pasiune și ești foarte determinat, atunci simți oboseala destul de rar. Ca medici, muncim în permanență pentru că sunt tot felul de noutăți și trebuie să fim la curent, să citim foarte mult. În plus, facem activitate de mentorat, pregătim conferințe, îi pregătim pe cei tineri. Este ceva foarte pasional și dinamic, iar mie îmi place foarte mult.
„Marile provocări sunt determinate de sistem, de legislație și de lipsa unei strategii”
Media10: Care au fost sau care sunt cele mai mari provocări de care vă loviți și cum faceți să păstrați acel entuziasm în fața pacienților?
Dr. Alina Giucă: Din păcate, marile provocări sunt determinate de sistem, de legislație și de lipsa unei strategii pe termen lung în domeniul sanitar. Lucrurile nu mai sunt previzibile, nu mai poți să-ți faci un plan. Dacă se schimbă ceva în conducerea sistemului, indiferent la ce nivel, totul se anulează și se ia de la zero. Prin urmare, nu există predictibilitate. În condițiile acestea, este foarte greu să îi motivezi pe tineri. Ei nu știu ce îi așteaptă a doua zi și atunci lucrurile sunt foarte fluide și dinamice, dar într-un sens negativ, iar asta este cea mai mare provocare pentru mine. Este extrem de obositor să te străduiești tot timpul să asiguri, uneori din fonduri proprii sau împreună cu colegii, condițiile normale de desfășurare a activității unui doctor. Un medic are foarte mult stres în spate legat de patologia bolnavilor, de pregătirea lui, de uzura fizică. Peste acestea se adaugă un stres care este incomensurabil, acela al organizării activității de zi cu zi. Este, într-adevăr, o mare povară pentru care noi nu am fost pregătiți.
„Este extrem de important să ai un mentor care să-ți arate partea practică”
Media10: Cum reușiți, totuși, să mențineți motivația și pasiunea pentru medicină și pentru a fi prezentă cu empatie, cu bunătate în fața pacienților dumneavoastră? Vă întreb asta și ca un sfat pentru tinerele generații de medici.
Dr. Alina Giucă: Sunt genul de persoană mai entuziastă, optimistă și vulcanică uneori, e în firea mea. Poate și de la educația din familie. Dacă mi-am propus ceva, consider că nimic nu îmi poate sta în cale. În plus, sunt și foarte pasionată de ceea ce fac. Chiar dacă sunt extrem de obosită azi sau mâine, am motivație pentru că aceasta este pasiunea vieții mele. Medicina, și mai ales cardiologia, mă motivează să merg mai departe. Prin urmare, îmi încarc bateriile în câteva ore și o iau de la început. De asemenea, și tinerii învățăcei pe care îi am lângă mine mă motivează să continui. Toată viața mi-a plăcut să pregătesc studenți, iar în ultimii ani pregătesc rezidenți. Ei mă motivează și mă țin în priză pentru că îmi place să le arăt, să le explic, să le împărtășesc din experiența mea. Este extrem de important să ai un mentor care să-ți arate partea practică. În afară de datorie, partea practică este esențială. Este foarte util să ai pe cineva care să-ți arate cum trebuie să te descurci în „hățișul” acesta, pentru că mulți așa îl percep la început de meserie. Nu știi ce să faci mai întâi, nu știi ce să vezi mai întâi și este foarte important să îți dea cineva o direcție, iar mie îmi place să fac asta pentru tinerii medici.
„Sunt peste 20 de generații de medici tineri care au fost, la un moment dat, învățăceii mei”
Media10: Unde au ajuns medicii tineri care, la un moment dat, au fost rezidenți lângă dumneavoastră? Sunt convinsă că și de aici vă luați o doză mare de motivație.
Dr. Alina Giucă: Îmi iau foarte multă energie de la ei. Sunt peste 20 de generații de medici tineri care acum sunt specialiști și care au fost, la un moment dat, învățăceii mei. Acesta este un capitol foarte important din viața mea pentru că sunt mândră de ei. Mulți sunt cardiologi, însă unii sunt și pe alte specialități. Marea majoritate sunt în centre universitare mari și în spitale mari din țară. Mulți sunt șefi de secție sau chiar în colectivul în care lucrez acum, fie în învățământ cu grade universitare, fie în medicină în rețeaua Ministerului Sănătății. Sunt foarte mândră de ei.
„Trebuie să ne găsim un echilibru permanent în care să fim calmi, să dăm încredere pacientului și familiei”
Media10: De altfel, și băiatul dumneavoastră urmează medicina, este rezident, urmează să termine perioada de pregătire. Cum este să fiți, la rândul dumneavoastră, mama unui băiat medic și ce sfat le-ați oferi medicilor tineri sau celor care poate se gândesc să se ducă la medicină. De ce ar trebui să țină cont?
Dr. Alina Giucă: Copilul meu este cel mai mare motiv de mândrie, ca pentru orice părinte. Este rezident în anul VI și, în curând, va termina cardiologia. Medicina și, implicit, cardiologia, au fost alegerea lui. Ca sfat pentru tineri, le-aș spune să nu urmeze această meserie dacă nu sunt pasionați. Efortul pe care îl depunem toată viața, atât fizic, cât și mental, stresul la care ne supunem, nu vom putea să-l ducem pe termen lung dacă nu suntem pasionați de această meserie. Ne încărcăm cu energie negativă, cu stres psihic legat de suferința pacienților, de suferința familiilor. Este un lucru foarte important și asta încerc să-i învăț pe tineri. Trebuie să fim empatici, să susținem și familia care, nu de puține ori, înțelege mai greu cum este cu boala și mai ales cu bolile terminale. Trebuie să ne găsim un echilibru permanent în care să fim calmi, să dăm încredere pacientului și familiei. În același timp, trebuie să le explicăm care sunt stadiile bolii și ce se întâmplă în continuare, care sunt complicațiile, care este evoluția.
Este important să nu avem un ton pesimist și să nu le prezentăm pacienților cel mai sumbru scenariu. Pe de altă parte, trebuie să găsim un echilibru, pe care să-l și păstrăm, în a face treaba cu fermitate și cu duritate. Când vorbim de viața omului, trebuie să luăm o decizie, de multe ori în câteva secunde. În urma acestei decizii, pacientul o ia la stânga sau la dreapta. Mai mult, trebuie să fim suficient de echilibrați astfel încât, în fața familiei și a pacientului care este conștient, să le putem oferi tot suportul și toată speranța de care au nevoie pentru a duce mai departe această luptă. Dacă pacientul nu are o stare psihică bună, nu va putea lupta cu boala și cu toate complicațiile ei. Un pacient care este optimist, care vede partea bună a vieții, partea plină a paharului, întotdeauna va avea o evoluție mai bună din punct de vedere al bolii.
„Să fii independent și autonom este o mare binecuvântare”
Media10: Sunteți o persoană extrem de empatică, extrem de bună care mereu găsește energie, vorbe bune pentru cei din jur. Cum reușiți să rămâneți așa, în contextul în care ne povestiți că aveți mult consum emoțional zilnic, vedeți suferință? Când vezi zilnic suferință, este mai greu să rămâi un om bun și neatins.
Dr. Alina Giucă: Viața ne învață și orice fel de suferință în plan personal sau pe care o vedem împrejur ne duce la un nivel superior de evoluție. Ține și de felul de a fi al fiecăruia, de ce am văzut în familie la părinți, la bunici și atunci avem o anumită direcție. Mie nu mi se pare că e un efort, că a venit de undeva din afară. E firesc ca atunci când vezi un om în suferință să vrei să-l ajuți, mai ales că toți am plecat de undeva de jos. Nu suntem toți binecuvântați cu sănătate, cu ușurința de a merge, de a vorbi, de a fi independenți. Să fii independent și autonom este o mare binecuvântare. Prin urmare, te atinge foarte mult când vezi un om în suferință sau familia acestuia care se zbate pentru motive care nouă ni se par implicite, că ni se cuvin, și anume: sănătate, autonomie, independență. Este foarte greu și lucrurile acestea nu mă lasă rece niciodată. Din păcate, însă, nu pot să ajut pe toată lumea, dar încerc.
„Trebuie să ne înconjurăm de oameni care sunt pe același palier energetic și emoțional cu noi”
Media10: Care sunt principiile și valorile după care vă ghidați viața și cariera? Vă întreb asta pentru că suntem într-un context social în care e bine să ne definim valorile și să ne gândim la ele personal, dar și la nivel de comunitate.
Dr. Alina Giucă: În primul rând, demnitatea. Să nu renunțăm niciodată la demnitatea noastră, să nu renunțăm la principiile educaționale elementare pe care le-am primit și pe care le-am văzut în familie. În al doilea rând, educația. Să nu renunțăm niciodată la educație și întotdeauna să fim mai buni. Astăzi să fim mai buni decât ieri, mâine să fim mai buni decât azi. În al treilea rând, să avem perseverență și determinare ca să ne urmărim scopul. Nu în ultimul rând, să nu uităm de puterea interioară pe care ne-o construim tot prin educație. Trebuie să ne înconjurăm de oameni care sunt pe același palier energetic și emoțional cu noi.
Media10: Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiți parte din campania „Oameni de 10” și care ar fi principala lecție pe care ați vrea să le-o transmiteți oamenilor care ne privesc?
Dr. Alina Giucă: Mă bucur foarte mult că sunt parte din această campanie. Îți mulțumesc pentru că faci foarte mult pentru comunitate și încerci, de fiecare dată, să ajuți cu ce poți tu. Lecția pe care aș vrea să o transmit este să fim oameni cu sufletul, cu emoția și cu tot ce putem noi. Trebuie să încercăm să fim cât mai corecți, cât mai drepți și cât mai educați ca să fim un exemplu. Din păcate, s-a cam pierdut puterea exemplului, dar eu cred că trebuie să o recuperăm. E important să avem un exemplu pe care să-l urmăm atât în familie, cât și în meserie, în viață.