La început de an, este bine să ne asigurăm că suntem sănătoși, dar și să ne ținem sub control afecțiunile preexistente. Pentru a face acest lucru, este necesar să mergem periodic la medicul de familie pentru un examen clinic. În funcție de categoria de vârstă (copii și adulți), sunt necesare anumite teste și investigații de prevenție. În acest fel, ne asigurăm că nu există probleme sau, dacă sunt, le putem depista din timp și trata mult mai ușor. Ce teste și investigații trebuie să facem la început de an? Aflăm chiar de la medic!
Ce analize se fac la copii?
Bebelușii, copiii și adolescenții trebuie să facă periodic un examen clinic general și un bilanț nutrițional până la vârsta de 18 ani. La examenul clinic, medicul poate observa anumite semne și simptome care să ateste prezența unei afecțiuni, cum ar fi deficitul vitaminei D, anemie, boli cardiace. În acest caz, se recomandă teste și investigații specifice, în funcție de manifestările pe care le are pacientul. În ceea ce privește bilanțul nutrițional, acesta constă în măsurarea greutății și înălțimii copilului, precum și a perimetrului cranian, toracic, a indicelui de masă corporală și dentiție. Dacă copilul nu are probleme de sănătate, nu sunt necesare alte teste sau investigații.
Ce teste sunt recomandate la adulți?
În ziua de astăzi, din ce în ce mai mulți tineri și adulți se confruntă cu patologii care înainte erau specifice persoanelor în vârstă. De regulă, după vârsta de 18 ani și până în 40 de ani, dacă adultul nu are acuze, nu sunt necesare investigații. Este important, însă, să facem o vizită periodică la medicul de familie, chiar dacă ne simțim bine. Multe afecțiuni nu dau simptome, însă medicul poate observa, printr-un examen clinic, dacă există probleme. Ulterior, acesta va recomanda pacientului efectuarea unor analize de sânge și îl va orienta către un specialist.
Sedentarismul și accesul la gadgeturi ne predispune la apariția unor afecțiuni grave, iar aici vorbim de obezitate, dislipidemie, boli articulare și osoase, boli pulmonare, cardiace. Accesul nelimitat la informație și varietatea medicamentelor, a suplimentelor existente pe piață nu țin locul consultului unui medic. De aceea, este extrem de important să nu ne lăsăm păcăliți de reclame sau de ce medicamente a luat x și y, ci să mergem direct la medicul de familie.
Analize de prevenție la persoanele trecute de 40 de ani
Femeile și bărbații trecuți de 40 de ani trebuie să facă anual un set de analize de prevenție, care sunt decontate în totalitate de Casa de Asigurări de Sănătate. La bărbat sunt șase analize, iar la femei șapte. Printre acestea putem aminti: hemograma completă, glicemia, creatinina, colesterolul total și LDL colesterol. Pe lângă acesta, la sexul masculin se face și antigenul specific prostatic, iar la sexul feminin avem în plus testarea hormonilor tiroidieni.