Virozele respiratorii și gripa, tot mai întâlnite. Cum ne protejăm eficient?

A venit frigul, iar odată cu el și virozele respiratorii. Gripa și răceala sunt cele mai frecvente afecțiuni în această perioadă, iar medicii de familie au tot mai mulți pacienți la cabinet. Unii dintre ei ajung chiar să fie internați la spital, iar asta pentru că simptomele se înrăutățesc rapid. Ne putem proteja, însă, prin respectarea măsurilor de igienă, dar și prin vaccinare. În cazul în care apar simptomele, trebuie să ne prezentăm la medicul de familie și să acționăm în consecință: medicamente, repaus la domiciliu, dar și o alimentație bogată în fructe și legume. De asemenea, de ajutor pot fi și remediile naturale, precum mierea cu lămâie, gargara cu sare, vitaminele C și D.

În acest moment, cazurile de răceală și gripă sunt în creștere, însă nu este nici pe departe o noutate pentru medicii de familie. Virozele respiratorii sunt frecvente în această perioadă a anului, însă este important să ne protejăm. Din fericire, însă, pacienții care se prezintă la cabinet prezintă răceală sau gripă, nemaifiind raporate cazuri de covid.

„Suntem în cadrul așteptat. Este un număr de cazuri caracteristice acestei perioade. În perioada pandemiei, am avut cele mai robuste cazuri tocmai datorită faptului că mijloacele de protecție nespecifice promovate în pandemie au avut un efect de scădere a transmiterii virusurilor care afectează tractul respirator. În acest moment, însă, asistăm la o creștere a virusului raportat la risc de pandemie. Mai exact, numărul de cazuri este mai mare decât în perioada similară din anii pandemici, dar similar cu anii prepandemici. Avem un număr semnificativ de cazuri de viroze respiratorii, dintre care unele sunt și gripă. În ultimul timp, nu am identificat cazuri de COVID în cabinetul meu, cu toate că am testat pacienți, însă întâlnim cazuir de gripă, virus sincițial respirator, precum și alte virusuri care circulă în această perioadă”, spune dr. Dumitra Gindrovel, medic primar medicină de familie.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova, cazurile de viroze respiratorii sunt în scădere. Dacă la începutul lunii ianuarie au fost înregistrate mai multe cazuri de gripă, acum vorbim de numai patru pacienți internați cu gripă și unul cu răceală. Totuși, nu trebuie să neglijăm măsurile de protecție și să nu uităm să ne adresăm medicului de familie imediat ce observăm prezența simptomelor specifice unei viroze respiratorii.

„În primă săptămână am avut 18 cazuri de gripă, iar în ultimele două zile patru cazuri. În ceea ce privesc cazurile de infecții acute de căi respiratorii, am avut un singur caz în prima săptămână și unul în ultimele două zile. Pacienții cu simptome respiratorii specifice, cum ar fi: strănut, tuse, febră, nas înfundat, trebuie să se adreseze, în primul rând, medicului de familie. De asemenea, ca să ne protejăm trebuie să evităm, pe cât posibil, aglomerațiile, dar și să respectăm măsurile de igienă: strănutăm în batistă de unică folosință (pe care apoi o aruncăm), ne spălăm des pe mâini și purtăm mască în zonele aglomerate”, precizează dr. Dragoș Nicolosu, medic primar pneumolog, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova.

Copilașii cu simptome specifice vor sta la domiciliu

Vacanța de iarnă a trecut, iar copiii au reînceput școala. Odată cu reintrarea în colectivitate, părinții trebuie să fie atenți și vigilenți. Dacă copilul prezintă simptome specifice unei răceli, este important să se adreseze cât mai repede medicului de familie. Acesta va hotărî, împreună cu părinții, dacă este nevoie ca cel mic să stea sau nu la domiciliu până la ameliorarea manifestărilor. Astfel, prevenim răspândirea virozelor în mediul școlar.

„Pentru copilașii care merg acum la școală, este foarte important să știe că dacă prezintă simptome respiratorii trebuie să ia legătura cu părinții. La rândul lor, aceștia vor face o programare la medicul de familie. Decizia de a intra în colectivitate, adică de a merge la școală, o vor lua împreună cu medicul de familie. Dacă medicul de familie consideră că este mai bine să rămână la domiciliu, atunci copilul va primi o scutire. În acest fel, sunt prevenite bolile respiratorii”, precizează dr. Dumitra Gindrovel, medic primar medicină de familie.

Ne mai putem face vaccinul antigripal?

Mulți dintre noi poate ne întrebăm: „Oare mai pot să mă vaccinez acum?” Chiar dacă este indicat ca vaccinul antigripal să fie făcut înainte de debutul sezonului, nu este târziu să ne vaccinăm acum. Se preconizează că vârful cazurilor de răceli și gripe va fi spre sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie. Prin urmare, persoanele care vor să fie protejate se pot adresa medicului de familie pentru o prescripție și, ulterior, administraea vaccinului antigripal. Trebuie menționat că efectul acestuia este resimțit după 14 zile de la administrare.

„Nu este târziu să ne facem vaccinul antigripal acum, însă beneficiul ar fi fost mult mai mare dacă l-am fi făcut înainte de debutul acestui sezon. În acest fel, persoanele vaccinate ar fi avut  anticorpi și ar fi fost protejați de gripă. În orice caz, ne așteptăm ca vârful cazurilor de gripă și răceală să apară la sfârșitul lunii, respectiv la începutul lunii viitoare. Prin urmare, este de preferat ca persoanele care sunt în categoria de risc să se prezinte la medicul de familie pentru a primi o prescripție și pentru a li se administra vaccinul. Eficiența vaccinului nu este mai scăzută acum pentru că tipul de anticorp este același. Totuși, dacă persoanele respective vor fi expuse până la momentul în care capătă protecție, adică aproximativ două săptămâni de la momentul administrării, se pot îmbolnăvi. De aceea, momentul optim era înainte de debutul sezonului gripal”, spune medicul de familie.

Măsuri prin care ne putem proteja de viroze

Prevenția este cea mai importantă și trebuie să ținem cont de măsurile de protecție chiar dacă suntem sănătoși. Purtarea măștii de protecție, spălatul pe mâini, dezinfectarea suprafețelor, aerisirea frecventă a încăperilor sunt esențiale pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei din jur. Dacă ținem cont de aceste măsuri igienico-sanitare, riscul de îmbolnăvire va scădea semnificativ.

„Trebuie să respectăm acele măsuri banale pe care le-am avut și în pandemie, iar aici mă refer inclusiv la purtatul măștii. Această măsură este utilă atât pentru persoanele care prezintă simptome respiratorii, cât și pentru cele care nu au manifestări, dar prezintă anumiți factori de risc care predispun la evoluția către o formă severă, eventual la complicații date de aceste viroze. De asemenea, să nu uităm de spălatul pe mâini cu apă și săpun, precum și dezinfecția suprafețelor sau aerisirea frecventă a încăperilor în care sunt multe persoane”, explică medicul de familie.

„Vitaminele C și D se găsesc din belșug în fructe și legume”

Este de preferat ca în această perioadă să consumăm multe fructe și legume. Acestea ne asigură aportul optim de vitamine în organism, care ne ajută să căpătăm imunitate.

„Trebuie să vorbim și de alte măsuri nespecifice, cum ar fi măsurile nutriționale. Alimentația trebuie să fie una cât se poate de variată în aceste zile, bogată în special în legume și fructe. Acestea pot contribui la prevenirea răspândirii bolii. Vitaminele C și D se găsesc din belșug în fructe și legume, în special în citrice, și ajută la întărirea imunității. Aceste vitamine nu trebuie recomandate ca medicamente, cu excepția copiilor până în șapte ani care trebuie să primească vitamina D în această perioadă a anului”, afirmă dr. Gîndrovel Dumitra.

Remedii naturale pentru răceală

Pe de altă parte, există și remedii naturale care ne pot fi de ajutor în această perioadă. Pe lângă medicamentele pentru febră și tuse din farmacie, există și metode pe care le avem la îndemână acasă. Mierea cu lămâie și gargara cu sare sunt remedii naturale, eficiente, care ne ajută să trecem mai ușor prin boală și să ameliorăm simptomele neplăcute.

„În cazul în care apar manifestările specifice, pot fi folosite anumite medicamente simptomatice, cum ar fi: medicamentele antitermice pentru scăderea temperaturii sau antitusivele pentru ameliorarea tusei până în momentul prezentării la medic. De asemenea, sunt eficiente și remediile naturale, cum ar fi mierea cu lămâie sau gargara cu sare. Acestea ameliorează simptomele și ne ajută să trecem mai ușor prin boală”, conchide medicul de familie.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Durerea în gât? Cum o putem calma și trata corect

Next Post

Sănătatea la 40 de ani. Ce analize și investigații sunt VITALE?

Related Posts
Verified by MonsterInsights