A venit frigul, iar odată cu el și virozele respiratorii. Gripa și răceala sunt cele mai frecvente afecțiuni în această perioadă, iar medicii de familie au tot mai mulți pacienți la cabinet. Unii dintre ei ajung chiar să fie internați la spital, iar asta pentru că simptomele se înrăutățesc rapid. Ne putem proteja, însă, prin respectarea măsurilor de igienă, dar și prin vaccinare. În cazul în care apar simptomele, trebuie să ne prezentăm la medicul de familie și să acționăm în consecință: medicamente, repaus la domiciliu, dar și o alimentație bogată în fructe și legume. De asemenea, de ajutor pot fi și remediile naturale, precum mierea cu lămâie, gargara cu sare, vitaminele C și D.
În acest moment, cazurile de răceală și gripă sunt în creștere, însă nu este nici pe departe o noutate pentru medicii de familie. Virozele respiratorii sunt frecvente în această perioadă a anului, însă este important să ne protejăm. Din fericire, însă, pacienții care se prezintă la cabinet prezintă răceală sau gripă, nemaifiind raporate cazuri de covid.
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova, cazurile de viroze respiratorii sunt în scădere. Dacă la începutul lunii ianuarie au fost înregistrate mai multe cazuri de gripă, acum vorbim de numai patru pacienți internați cu gripă și unul cu răceală. Totuși, nu trebuie să neglijăm măsurile de protecție și să nu uităm să ne adresăm medicului de familie imediat ce observăm prezența simptomelor specifice unei viroze respiratorii.
Copilașii cu simptome specifice vor sta la domiciliu
Vacanța de iarnă a trecut, iar copiii au reînceput școala. Odată cu reintrarea în colectivitate, părinții trebuie să fie atenți și vigilenți. Dacă copilul prezintă simptome specifice unei răceli, este important să se adreseze cât mai repede medicului de familie. Acesta va hotărî, împreună cu părinții, dacă este nevoie ca cel mic să stea sau nu la domiciliu până la ameliorarea manifestărilor. Astfel, prevenim răspândirea virozelor în mediul școlar.
Ne mai putem face vaccinul antigripal?
Mulți dintre noi poate ne întrebăm: „Oare mai pot să mă vaccinez acum?” Chiar dacă este indicat ca vaccinul antigripal să fie făcut înainte de debutul sezonului, nu este târziu să ne vaccinăm acum. Se preconizează că vârful cazurilor de răceli și gripe va fi spre sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie. Prin urmare, persoanele care vor să fie protejate se pot adresa medicului de familie pentru o prescripție și, ulterior, administraea vaccinului antigripal. Trebuie menționat că efectul acestuia este resimțit după 14 zile de la administrare.
Măsuri prin care ne putem proteja de viroze
Prevenția este cea mai importantă și trebuie să ținem cont de măsurile de protecție chiar dacă suntem sănătoși. Purtarea măștii de protecție, spălatul pe mâini, dezinfectarea suprafețelor, aerisirea frecventă a încăperilor sunt esențiale pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei din jur. Dacă ținem cont de aceste măsuri igienico-sanitare, riscul de îmbolnăvire va scădea semnificativ.
„Vitaminele C și D se găsesc din belșug în fructe și legume”
Este de preferat ca în această perioadă să consumăm multe fructe și legume. Acestea ne asigură aportul optim de vitamine în organism, care ne ajută să căpătăm imunitate.
Remedii naturale pentru răceală
Pe de altă parte, există și remedii naturale care ne pot fi de ajutor în această perioadă. Pe lângă medicamentele pentru febră și tuse din farmacie, există și metode pe care le avem la îndemână acasă. Mierea cu lămâie și gargara cu sare sunt remedii naturale, eficiente, care ne ajută să trecem mai ușor prin boală și să ameliorăm simptomele neplăcute.