Durerea în gât? Cum o putem calma și trata corect

Când vine vorba de durerile în gât, este important să înțelegem cauzele și să știm cum să le tratăm eficient. În majoritatea cazurilor, durerile în gât sunt cauzate de infecții virale, cum ar fi răceala, gripa sau COVID-19, și vor dispărea fără tratament specific în câteva zile. În unele cazuri, însă, durerea în gât poate fi un simptom al unei infecții bacteriene, care poate necesita tratament cu antibiotice, după evaluarea unui medic​​.

Durerea în gât este o problemă comună și deseori incomodă, care poate avea numeroase cauze, de la infecții virale la probleme mai serioase.

„Faringita, cunoscută și sub denumirea de durere în gât, reprezintă un termen general pentru descrierea disconfortului resimțit în gât. Această senzație poate varia de la dificultăți la înghițire până la simptome precum mâncărime, arsură sau o senzație iritativă la nivelul faringelui. Faringele este un conduct musculos care conectează căile respiratorii cu cele digestive, având o formă asemănătoare unei pâlnii și se extinde de la cavitatea bucală la laringe. Durerea în această zonă este destul de comună, mai ales la copii, și de obicei se ameliorează în câteva zile cu ajutorul medicației simptomatice simple. Totuși, este important de știut că durerea în gât poate indica și afecțiuni mai serioase care necesită evaluare medicală și tratament adecvat”, explică dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL.

Diferența între infecție virală și cea cauzată de streptococ

Perioada rece a anului favorizează transmiterea infecțiilor virale, iar frecventa patologiei faringiene, cu sau fără afectarea sistemului respirator, crește. Deosebirea între o infecție virală și una cauzată de streptococ poate fi dificilă. Cu toate acestea, există câteva caracteristici specifice care pot sugera o infecție bacteriană.

„De exemplu, prezența pustulelor cu puroi sau amigdalele cu aspect albicios sunt semne ale unei posibile infecții cu streptococ. De asemenea, inflamarea ganglionilor limfatici și lipsa simptomelor obișnuite ale răcelii, cum ar fi tusea, nasul care curge sau strănutul, pot indica aceeași concluzie. Diagnosticul definitiv se stabilește prin analize de laborator, inclusiv prin prelevarea unui exudat faringian”, spune dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL.

Când mergem la medic?

Infecțiile virale obișnuite se remit de obicei în câteva zile. Totuși, dacă după 3-5 zile simptomele persistă și starea generală a pacientului rămâne alterată, însoțită de febră, este important să se consulte un medic, în special în cazul copiilor. Aceasta deoarece situația poate indica o infecție bacteriană, care necesită un tratament specific și nu se vindecă de la sine.

„Pentru a stabili un diagnostic corect, vom lua în considerare istoricul medical al pacientului și vom efectua un examen clinic ORL. Investigațiile de laborator au rolul de a determina natura infecției – fie ea bacteriană sau virală. În cazurile în care se suspectează o infecție cu streptococ, se recomandă efectuarea unui test al exudatului faringian, care poate confirma sau infirma prezența acestei bacterii”, declară dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL.

Este esențial ca pacientul să se solicite asistență medicală în cazurile în care febra este persistentă, dacă durerea în gât este însoțită de tuse, în situații de durere intensă, sau când apar probleme serioase la înghițire sau respirație. De asemenea, este un semnal de alarmă dacă saliva conține urme de sânge. Persoanele cu afecțiuni preexistente grave, cum ar fi astmul, cancerul, HIV/SIDA etc., trebuie să acorde o atenție deosebită simptomelor lor și să consulte un medic fără întârziere.

Soluții de tratament

Având în vedere că faringita este frecvent provocată de o infecție virală, administrarea de antibiotice nu este eficientă și, prin urmare, nu se recomandă.

„Tratamentul adecvat pentru infecțiile virale constă în abordări simptomatice precum analgezicele, medicamentele antitermice și antiinflamatoare locale. Se recomandă, de asemenea, consumul abundent de lichide și odihnă. În general, această afecțiune se ameliorează în câteva zile, fără complicații sau efecte de durată. Metodele de tratament local, cum ar fi gargară cu apă sărată, consumul de lichide calde cu miere și supa, pot fi de ajutor în calmarea durerii și susținerea procesului de vindecare. De asemenea, poate fi benefică utilizarea unui umidificator sau efectuarea de inhalări cu abur pentru a atenua simptomele neplăcute și a accelera recuperarea”, spune dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL.

Antibioticele trebuie administrate numai la recomandarea medicului, în cazul infecțiilor bacteriene, și conform unui regim prescris, pentru a sprijini vindecarea, prevenind complicațiile și dezvoltarea rezistenței la antibiotice a agentului patogen.

Pentru a ameliora durerea în gât, există o serie sfaturi practice recomandate de medici,  care pot fi de ajutor:

  • Usturoiul: Acesta are proprietăți antimicrobiene și antibacteriene, stimulând sistemul imunitar și ajutând la combaterea infecțiilor care cauzează dureri în gât​​.
  • Comprimatele cu zinc: Acestea pot reduce durerea în gât și, în același timp, pot opri acțiunea virusurilor responsabile de răceală​​.
  • Gargara cu apă caldă sărată: Aceasta poate calma inflamația și durerea în gât și poate ajuta la distrugerea bacteriilor​​.
  • Ceaiul din plante: Anumite plante medicinale, cum ar fi echinaceea sau lemnul dulce, pot stimula sistemul imunitar și pot avea efecte antivirale și antibacteriene​​.
  • Comprimate masticabile și spray-uri pentru gât: Acestea pot oferi ameliorare temporară a durerii​​.
  • Siropuri și pastile pentru tuse: În cazul în care durerea în gât este însoțită de tuse, aceste remedii pot fi de ajutor​​.
  • Gargara cu ceai de nalba sau frunze de zmeur: Aceasta ajută la reducerea durerii și calmarea senzației de mâncărime​​.
  • Odihnă și consumul de supă de pui: Acestea sunt remedii tradiționale eficiente​​.

Este important să nu neglijăm și aspectele legate de alimentație și igienă personală. Evitarea alimentelor condimentate, sărate, fierbinți sau acide este recomandată, deoarece acestea pot intensifica durerea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Sezonul răcelilor. Ce vitamine și suplimente ne ajută să PROTEJĂM COPIII?

Next Post

Virozele respiratorii și gripa, tot mai întâlnite. Cum ne protejăm eficient?

Related Posts
Verified by MonsterInsights