În momentul de față, virusul HPV este extrem de frecvent, fiind răspunzător pentru cea mai întâlnită infecție sexuală, dar și pentru multe cazuri de cancer de col uterin. Se poate întâmpla să luăm virusul fără să știm, mai ales că simptomele pot să apară după mai mulți ani de la infectare. În acest timp, îl putem tranmite și altora. Vaccinarea împotriva HPV este o variantă sigură și eficientă prin care ne putem proteja, iar medicii ginecologi o recomandă atât femeilor, cât și bărbaților.
„Este foarte important ca cele două doze să se facă la virginitate pentru că au o eficiență mai mare”
Virusul HPV se poate trasmite atât prin contact sexual, cât și prin simpla atingere a zonelor genitale. Prin urmare, prezervativul nu ne protejează de infectarea cu acest virus. Pentru o eficiență cât mai mare, este bine ca vaccinarea să se facă încă din perioada virginității. Părinții pot solicita vaccinul medicului de familie atât pentru fete, cât și pentru băieți.
„Recomand foarte mult vaccinarea împotriva HPV. Este foarte important ca cele două doze să se facă la virginitate pentru că au o eficiență mai mare. Sper ca medicii de familie să recomande și ei acest vaccin. Eu, personal, o să-mi vaccinez băiatul”, spune dr. Silvia Cîrstea, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul Medical Prima Clinic și la Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova.
Vaccinul este o metodă sigură și extrem de eficientă împotriva prevenirii infecției, însă mulți sunt sceptici sau nu iau în considerare această variantă de la început și zic: „Nu iau eu virusul”. Din păcate, sunt din ce în ce mai multe cazuri de persoane infectate cu virusul HPV la nivel mondial. Foarte mulți aleg să se vaccineze după ce află că sunt purtători ai virusului, însă eficiența acestuia nu mai este la fel de ridicată în această situație, așa cum afirmă și medicul ginecolog, dr. Silvia Cîrstea: „Ideea ar fi să se facă atunci când HPV-ul este negativ, dar am văzut că mulți îl fac după ce este pozitiv. Nu mai are același efect, dar este o protecție, e bine să îl facem.”
În alte țări, rata de deces și numărul de cazuri noi au scăzut prin vaccinare
Vaccinul împotriva HPV are o eficiență dovedită clinic. În mai multe țări, cum ar fi: Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Danemarca, a fost înregistrată o scădere a ratei de deces și a numărului de cazuri noi. În Australia, de exemplu, boala aproape că nu mai există și asta datorită vaccinării împotriva HPV.
„În țările în care vaccinarea împotriva HPV a fost adoptată cu succes, eficiența a fost clar dovedită prin scăderea ratei de deces și a numărului de cazuri noi. Aici vorbim de țări precum: Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania. Spre exemplu, în Danemarca, statisticile arată că pentru femeile născute între anii 1989 – 1999 rata apariției leziunilor precanceroase a scăzut cu 60%, iar în Australia boala a fost aproape eradicată prin practicarea vaccinării”, conchide dr. Silvia Cîrstea.