Ce vitamine și suplimente ajută PIELEA, în sezonul rece

Ana Maria Predilă
8 Min Read
Iarna, pielea noastră se confruntă cu provocări unice. Frigul, vântul și aerul uscat din interior pot duce la deshidratarea și sensibilizarea pielii. Rutina de îngrijire este esențială, dar sănătatea pielii începe și din interior. Vitaminele și suplimentele pot juca un rol esențial în menținerea sănătății pielii în sezonul rece. Care sunt cele mai benefice? Aflăm de la dr. Alexandra Chirea, medic primar dermatolog, la Centrul Medical Prima Clinic.

Vitamina D joacă un rol esențial în sănătatea pielii, iar importanța ei devine și mai evidentă în lunile de iarnă.  În timpul iernii, expunerea redusă la soare poate duce la scăderea nivelului de vitamina D.

„Această vitamină este importantă pentru sănătatea pielii, ajutând la dezvoltarea celulelor și repararea acestora. Este importantă pentru menținerea barierei pielii și poate ajuta la reducerea inflamației. Un nivel adecvat de vitamina D este asociat cu o piele mai sănătoasă și poate contribui la prevenirea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul. Mai multe studii au arătat că vitamina D, prin diferite mecanisme, inclusiv imunomodularea, poate atenua simptomele dermatitei atopice. Vitamina D joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. În timpul iernii, este important să acordăm o atenție specială nivelului de vitamina D, fie prin dietă, fie prin suplimente, pentru a susține sănătatea pielii”, explică dr. Alexandra Chirea.

Pielea reprezintă sursa acestei vitamine, iar vitamina D are un puternic impact în ceea ce privește sănătatea pielii, deficitul fiind incriminat în numeroase afecţiuni dermatologice.

„Ar trebui dozat  nivelul seric al vitaminei D și suplimentarea acesteia în cazul deficitului, urmărind prevenţia anumitor afecţiuni în care este implicat deficitul vitaminei D” explică dr. Alexandra Chirea.

Pe de altă parte, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, vitamina C protejează pielea de daunele provocate de radicalii liberi și stimulează producția de colagen.

„Vitamina C este un puternic antioxidant care ajută la protejarea pielii împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Iarna, expunerea la factori de mediu precum vântul și schimbările de temperatură poate crește nivelul de radicali liberi, iar vitamina C ajută la neutralizarea acestora. Vitamina C este esențială și în producerea de colagen, o proteină importantă care ajută la menținerea elasticității și fermității pielii. Pe măsură ce îmbătrânim, producția naturală de colagen scade, iar vitamina C poate ajuta la stimularea acestei producții, reducând semnele de îmbătrânire. Iarna, pielea se poate deshidrata mai ușor. Vitamina C susține procesul de vindecare al pielii, ajutând la regenerarea și repararea acesteia spune dr. Alexandra Chirea, medic primar dermatolog, la Centrul Medical Prima Clinic.

Suplimentele cu Omega-3 ajută piele. Cere sfatul medicului

Administrarea de acizi grași Omega-3 este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii, mai ales în sezonul rece. Omega-3 ajută la menținerea integrității barierei lipidice a pielii, ceea ce este esențial pentru prevenirea xerozei cutanate.

„În sezonul rece, când aerul este mai uscat si temperaturile sunt scăzute, pielea poate fi afectata negativ. Suplimentele cu Omega-3, cum ar fi uleiul de pește sau uleiul de krill, sunt esențiale pentru menținerea pielii hidratate. Ele ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea texturii pielii, prevenind uscăciunea și iritația. Omega-3 poate ajuta la menținerea elasticității și fermității pielii. Acest lucru este deosebit de important iarna, când pielea poate deveni mai uscată și mai predispusă la eczema. Suplimentele cu Omega-3 pot fi o opțiune, dar este important să consultați medicul înainte de a începe orice regim de suplimentare, pentru a asigura dozarea optima și compatibilitatea cu alte afecțiuni medicale sau medicamente”, spune medicul dermatolog.

Administrarea de zinc, vitamina E și biotină joacă, de asemenea, un rol important în menținerea sănătății pielii, mai ales în sezonul rece. Zincul este benefic pentru repararea pielii și menținerea sănătății acesteia. Ajută la vindecarea leziunilor și la combaterea inflamației, fiind deosebit de util pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, acneea sau psoriazisul. Vitamina E este un puternic antioxidant care ajută la protejarea pielii de factorii externi și sprijină regenerarea celulară. Biotina este esențială pentru menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor.

„Zincul ajuta în procesul de reparare a pielii prin accelerarea vindecării leziunilor. Biotina contribuie la regenerarea celulelor pielii, ceea ce este important pentru repararea și menținerea pielii sănătoase. Aceasta ajută si la protejarea pielii de factorii externi in sezonul rece explică dr. Alexandra Chirea.

Seleniul joacă un rol important în sănătatea pielii prin protejarea acesteia de stresul oxidativ. Acesta contribuie la elasticitatea pielii și poate ajuta la prevenirea deteriorării provocate de expunerea la radiațiile UV.

„Seleniul este un antioxidant puternic, ce ajută la protecția celulelor pielii de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Iarna, factorii de mediu cum ar fi vântul și schimbările de temperatură pot crește producția de radicali liberi, iar seleniul ajută la neutralizarea acestora. Seleniul poate fi obținut din alimente bogate în acest mineral, cum ar fi nucile, peștele, semințele de floarea-soarelui și cerealele integrale”, explică medicul dermatolog.

În timp ce aceste suplimente pot contribui semnificativ la sănătatea pielii, este important să consultați un medic înainte de a începe orice regim de suplimentare, în special dacă aveți afecțiuni medicale preexistente sau luați alte medicamente. O abordare holistică, prin asocierea îngrijirii pielii cu suplimentele nutritive, este cea mai eficientă metodă de a menține pielea sănătoasă și strălucitoare pe tot parcursul sezonului rece.

Suplimentele pe baza de colagen sau cele care stimulează colagenul sunt de asemenea foarte importante pentru piele, par, unghii dar si articulații.

Stimularea sintezei de colagen și neutralizarea homocisteinei este realizata de BIOSIL prin complexul patentat ch-OSA®, ce conține siliciu sub formă de acid ortosilicic stabilizat pe colină. Peste 25 de ani de studii clinice au demonstrat că ch-OSA® activează căile naturale de producție a colagenului în organism și protejează colagenul existent împotriva degradării.

Prin administrarea unui astfel de supliment, s-au obținut următoarele rezultate demonstrate prin studii clinice:

✅ crește elasticitatea pielii cu 89% și reduce ridurile superficiale și profunde cu 30% prin creșterea sintezei de colagen. Pielea devine netedă, elastică și fermă.

✅ crește rezistența firului de păr; prin creșterea producției de prolină și cheratină, părul devine viguros, strălucitor și are mai mult volum.

✅ crește cu 26% rezistența unghiilor; datorită sintezei crescute de colagen, prolină și cheratină unghiile nu mai sunt friabile și nu se mai exfoliază ușor.

✅ crește cu 22,2% formarea de colagen în oase și cu 2% densitatea minerală osoasă; stimulează producția de lichid sinovial cu densitate crescută de acid hialuronic, ajuta articulațiile și scade durerea la mișcare.

Dr. Alexandra Chirea, medic primar dermatolog, la Prima Clinic lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În baza biletului de trimitere, pacienții pot beneficia de consultație medicală gratuită.

 

Share This Article
Leave a Comment