La momentul actual, cancerul de prostată este cea mai gravă afecțiune întâlnită la bărbați. Cauzele apariției acestuia nu sunt bine cunoscute, însă predispoziția genetică și factorii hormonali joacă un rol important în dezvoltarea sa. Pentru a depista din timp cancerul de prostată, bărbații trecuți de 50 de ani trebuie să facă un control anual la medicul urolog pentru efecutarea testului PSA (antigenul specific prostatic), dar și a altor investigații specifice. De ce facem cancer de prostată? Cum se diagnostichează boala? Care sunt soluțiile de tratament? În ce situații ne putem vindeca? Răspunsurile la aceste întrebări le aflăm de la dr. Meronică Gîdea, medic primar urolog, doctor în științe medicale în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.
Media10: Cea mai gravă afecțiune a prostatei este cancerul de prostată. Ce este acesta?
Dr. Meronică Gîdea: Cancerul de prostată reprezintă cea mai gravă afecțiune asociată prostatei. Din păcate, ca la orice boală canceroasă, nu cunoaștem cauzele. Totuși, există niște factori favorizanți care ne dau câteva indicii și ne ridică suspiciunea că pacientul poate suferi de cancer de prostată.
Predispoziția genetică și modificările hormonale pot favoriza dezvoltarea cancerului de prostată
Media10: Care sunt factorii de risc ce pot favoriza apariția acestei boli?
Dr. Meronică Gîdea: În primul rând, vorbim de predispoziția genetică. Sunt pacienți ai căror părinți sau rude (tată, bunic) au suferit în viață de cancer de prostată. Acești pacienți au o predispoziție în a dezvolta și ei cancer de prostată comparativ cu o persoană care nu are în familie un caz diagnosticat. În plus, sunt și pacienți care vin preventiv, deși încă nu au simptome. La vârsta de 45-50 de ani, se prezintă la noi și spun: „Domnul doctor, tatăl meu a avut cancer de prostată. Am venit să fac o evaluare pentru că mi-e teamă să nu ajung și eu în situația respectivă.” Prin urmare, facem niște teste și, dacă este cazul, tratăm din timp pacientul.
În al doilea rând, avem factorii hormonali. Spre exemplu, pe vremuri, bărbaților care păzeau haremul sultanului li se făcea castrare (se numeau eunuci). S-a constatat că aceștia nu dezvoltau cancer de prostată în decursul vieții. Așadar, înseamnă că aceste tulburări de natură hormonală influențează 100% evoluția bolii și a prognoticului în viitor. Se presupune că dacă toți bărbații ar trăi peste 100 de ani, toți ar face cancer de prostată. În evoluție, aceste probleme hormonale pot influența, în timp, dezvoltarea unui cancer de prostată.
Unul din 10 bărbați trecuți de 50 de ani are cancer la prostată
Media10: Cât de frecvent întâlniți pacienți care suferă de cancer de prostată? La ce vârste apare, de obicei?
Dr. Meronică Gîdea: Vârsta de debut a cancerului de prostată este, în general, după 45-50 de ani. De aceea, screeningul pentru cancerul de prostată constă într-un test PSA efectuat la toți bărbații trecuți de 50 de ani. Din păcate, frecvența acestei boli a început să crească. Unul din 10-12 pacienți (trecuți de 50 de ani) care se adresează medicului urolog pentru probleme de prostată are cancer. Pe de-o parte, am observat că pacienții vin mai des la un control în ultima perioadă. Pe de altă parte, avem la îndemână mai multe modalități de diagnostic. Prin efectuarea unor simple analize de sânge se poate depista din timp un cancer. Din sfera tumorilor întâlnite la bărbați, cancerul de prostată este pe primul loc, urmat de cancerul pulmonar și colorectal.
Media10: Care sunt stadiile cancerului de prostată și cât de important este să fie diagnosticat în fazele incipiente?
Dr. Meronică Gîdea: Avem stadiul incipient, local, în care descoperim întâmplător că pacientul are această patologie, fiind localizată doar la prostată. Apoi este stadiul avansat, în care boala progresează în organism, apar metastaze, ganglioni pe diverse segmente din corp. Din fericire, cancerul de prostată evoluează mai lent decât alte tipuri de cancer, iar simptomele nu sunt foarte puternice de la început. De multe ori, pacienții ajung la medic în stadii depășite din punct de vedere chirurgical, deci când nu mai putem vorbi de vindecare.
„Sunt mulți pacienți care vin la medic că au dureri osoase”
Media10: Ce semne și simptome ne pot indica prezența cancerului de prostată?
Dr. Meronică Gîdea: În cancerul de prostată, manifestarea clinică este destul de tardivă. El se dezvoltă, în general, spre exteriorul prostatei. Prin urmare, ajunge destul de târziu să influențeze calitatea urinării. Sunt mulți pacienți care vin la medic că au dureri osoase, de exemplu, și nu pentru că au probleme cu prostata sau dificultăți la urinare. Deci simptomele de durere sau urinare cu sânge apar destul de tardiv. Totuși, e bine ca pacienții să nu ajungă în stadii avansate de boală pentru că atunci, din punctul meu de vedere, singura variantă pe care o mai au este tratamentul oncologic.
Media10: Care sunt metodele de diagnostic? Ce teste, investigații ne indică precis că avem cancer?
Dr. Meronică Gîdea: Suspiciunea de cancer de prostată este ridicată în urma unui consult, unde se efectuează tușeul rectal, un PSA (antigenul specific prostatic) crescut, o examinare ecografică transrectală sau un RMN. Toate aceste investigații ne sugerează, într-un grad mai mic sau mai mare, dacă pacientul suferă de cancer de prostată. Totuși, pentru a pune diagnosticul de ccertitudine, întotdeauna se face o puncție-biopsie de prostată. Aceasta ne indică în mod sigur dacă pacientul are sau nu această patologie.
„Tratamentul cu scop curativ în cancerul de prostată este numai în fazele incipiente ale bolii”
Media10: Ce soluții de tratament au pacienții cu cancer de prostată în momentul de față?
Dr. Meronică Gîdea: În cancerul de prostată, tratamentul este cu scop curativ numai în fazele incipiente ale bolii. Acesta constă în extirparea prostatei prin intervenție chirurgicală. Este o operație mai laborioasă și, mai nou, se poate face laparoscopic. Așadar, dacă pacientul are indicație pentru operație, recomandarea mea este să o facă. Astfel, putem scoate „problema” și atunci nu există risc de recidivă. În schimb, tratamentul medicamentos este exclusiv oncologic și se dă după anumite scheme și protocoale. Aici avem tratamente hormonale, chimioterapie, radioterapie care se fac numai în fazele avansate ale bolii, în funcție de stadializarea afecțiunii și a tipului de tumoră canceroasă care există în interiorul prostatei. Din păcate, tratamentul oncologic nu are scop curativ, ci doar pentru a ajuta pacientul să aibă o stare generală cât mai confortabilă.
„Cancerul de prostată depistat târziu sau netratat corespunzător metastazează, cel mai adesea, la nivelul oaselor”
Media10: Ce complicații pot surveni în urma cancerului de prostată depistat tardiv?
Dr. Meronică Gîdea: Cancerul de prostată depistat târziu sau netratat corespunzător metastazează, cel mai adesea, la nivelul oaselor. Pacienții vin și se plâng de dureri osoase, de fracturi. Din păcate pentru ei, mulți nu sunt diagnosticați din timp și ajung să facă tratamente fizioterapice, să ia medicație pentru dureri de oase, de mușchi. Acestea nu ajută, însă, în tratarea afecțiunii, ci doar ascund evoluția bolii. Calmează durerile pe moment, dar cancerul evoluează. Prin urmare, pacientul ajunge la noi în faze avansate, când metastazele sunt deja multiple și nu mai avem ce să facem decât tratamentul oncologic pentru calmarea durerilor.
În timp, dacă boala nu este tratată corespunzător, prostata va ajunge să se blocheze și pacientul nu va mai putea urina. Prin urmare, va fi nevoie să-i montăm o sondă urinară. În plus, cancerul de prostată netratat poate să afecteze și rinichii care, la rândul lor, pot fi dilatați, pacientul poate ajunge să facă insuficiență renală și să aibă nevoie de dializă. Aceste complicații locale severe, dacă nu sunt tratate, pot să ducă la decesul pacientului.
Operația de scoatere a prostatei, șansa la o viață lungă
Media10: Care este speranța de viață în rândul pacienților diagnosticați cu cancer de prostată?
Dr. Meronică Gîdea: Dacă vorbim de operația cancerului de prostată, pacientul poate să trăiască toată viața, ajungând să decedeze la vârste înaintate din cauza altor afecțiuni, nu a cancerului de prostată. În stadiile avansate de boală, în funcție de tipul tumorii și de cât de eficiente sunt tratamentele hormonale, pacienții pot să trăiască și până la 10-15 ani. Fiind un cancer cu evoluție lentă, chiar și pacienții neoperați, depistați în faze mai avansate, au o speranță de viață destul de mare, în funcție de fiecare caz în parte.
Media10: Putem face ceva ca să prevenim apariția cancerului de prostată? Ce recomandări le faceți pacienților?
Dr. Meronică Gîdea: Acum 20 de ani, când am început specialitatea de urologie, PSA-ul se făcea destul de rar. Nu prea era inclus în laboratoare, dar a căpătat importanță odată cu trecerea timpului. Din păcate, nu putem să prevenim apariția cancerului de prostată, dar putem să îl diagnosticăm cât mai devreme. Prin urmare, toți bărbații trecuți de 50 de ani trebuie să facă un examen PSA anual și, la nevoie, un ecograf și un consult urologic.