La un moment dat în viață, orice bărbat se confruntă cu o problemă la prostată. După vârsta de 50 de ani, este esențial să facem un control la medicul urolog, pentru a depista din timp dacă există o deficiență la nivelul prostatei. Cele mai des întâlnite afecțiuni ale prostatei sunt: adenomul de prostată, infecțiile urinare, bolile cu transmitere sexuală sau chiar cancerul de prostată. Din fericire, există soluții de tratament atât medicamentos, cât și chirurgical. Ce rol are prostata în organism? Cum știm că avem probleme cu prostata? Care sunt metodele de tratament și cât de eficiente sunt? Ne spune dr. Meronică Gîdea, medic primar urolog, doctor în științe medicale în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.
Media10: Cum putem defini prostata și unde este localizată?
Dr. Meronică Gîdea: Prostata este o glandă, un organ întâlnit exclusiv la bărbați. Aceasta se găsește în etajul inferior al abdomenului (în pelvis), imediat sub vezica urinară. Din această cauză, majoritatea problemelor sunt legate de tractul urinar.
Funcțiile prostatei în corp
Media10: Ce funcții îndeplinește aceasta în organism?
Dr. Meronică Gîdea: Funcțiile prostatei sunt împărțite în două categorii. În primul rând, avem funcția exogenă în care se elimină un anumit lichid care face parte din lichidul seminal (n.r. spermă), undeva la 20-30%. O altă funcție a prostatei este cea endogenă. Asta însemnă că aceste substanțe, printre care: proteine, enzime, minerale și altele, se elimină direct în sângele pacientului.
Media10: Care sunt cauzele ce pot favoriza problemele de prostată?
Dr. Meronică Gîdea: Cauzele care pot duce la problemele prostatei sunt multiple. Dacă ar fi să le structurez un pic, le-aș împărți în două categorii, în funcție de vârsta pacientului. La pacienții până în 45-50 de ani, problemele prostatei sunt de natură inflamatorie, infecțioasă. Acestea au, ca și cauză, infecțiile urinare sau bolile cu transmitere sexuală. Peste această vârstă, cel mai important aspect este creșterea în volum a prostatei. După 50 de ani, începe să crească în dimensiuni și atunci apar acele modificări date de mărimea ei. Se zice că după 50 de ani nu putem opri în mod voluntar evoluția prostatei prin regim sau alte soluții. Este și o glumă pe care le-o spun pacienților mei: „Tinerețea cu armata, bătrânețea cu prostata”.
„Cel mai adesea, pacientul se prezintă la medic pentru tulburări de tract urinar”
Media10: Cum știm că avem probleme cu prostata? Ce semne și simptome ne pot indica o afecțiune medicală?
Dr. Meronică Gîdea: Prostata nu doare decât în anumite situații. Cel mai adesea, pacientul se prezintă la medic pentru tulburări de tract urinar. Mai exact, pacientul începe să aibă dificultăți la urinare: urinează mai des ziua sau noaptea, urinează fără presiune, jetul urinar se întrerupe. Tot ceea ce creează un disconfort în calitatea urinării se consideră că este o problemă care poate fi cauzată de prostată. În acest caz, pacientul trebuie să-și facă un minim de investigații ca să depisteze cauza. În timp, toate aceste probleme legate de calitatea urinării se pot înrăutăți.
Media10: Ce boli sunt frecvent asociate cu prostata?
Dr. Meronică Gîdea: La pacienții trecuți de 50 de ani, bolile sunt apanajul vârstei înaintate. În schimb, la tineri, pot să apară infecții urinare, boli cu transmitere sexuală, creșterea în dimensiuni a prostatei poate fi asociată și cu litiaza, calculii la vezică, sângerări la urinare. În faze avansate, respectiv după vârsta de 50 de ani, poate fi întâlnit și cancerul de prostată, cea mai gravă afecțiune asociată prostatei.
Tușeul rectal. Ce rol are?
Media10: Ce teste și investigații se fac pentru a vedea dacă există o problemă la prostată?
Dr. Meronică Gîdea: Atunci când bănuiesc că este o problemă legată de prostată, încep prin a purta o discuție cu pacientul (anamneza) pentru a depista simptomele. Uneori, debutul și evoluția simptomelor sunt suficiente pentru a ne da seama de un diagnostic. Mai apoi urmează examinarea clinică. Cel mai important aspect în sfera urinară a prostatei este tușeul rectal. El ne poate da informații foarte importante legate de natura afecțiunii. Prin acest control clinic putem depista eventuale cancere de prostată. Nu punem diagnosticul clar, dar ne orientează 90% asupra lui. Astfel, putem să pregătim din timp și să grăbim lucrurile pentru depistarea afecțiunii și tratarea pacientului.
Un coleg mai în vârstă spunea mereu că e mai ieftin să previi și să tratezi decât să ajungi la operații și alte complicații. Una este să operăm la momentul în care o boală debutează și atunci tratamentele și inclusiv operațiile pot avea un efect curativ (de vindecare), și alta este să ajungem într-o fază mai avansată în care tratamentele sunt adjuvante, adică ajută la întreținerea calității vieții pacientului, dar nu la vindecare. În acest caz, după o anumită perioadă, evoluția este imprevizibilă. Noi încercăm doar să ajutăm pacientul în confortul urinării și a altor probleme.
Cum tratăm afecțiunile asociate prostatei?
Media10: În funcție de afecțiunea de bază, care sunt soluțiile de tratament?
Dr. Meronică Gîdea: Soluțiile de tratament sunt împărțite în două categorii. În primul rând, avem tratamentul medicamentos care se adresează afecțiunilor din sfera infecțiilor, litiazelor vezicale sau adenomului de prostată. În al doilea rând, există și tratament chirurgical indicat complicațiilor adenomului de prostată netratat. Acesta poate ajunge în faza de blocaj, adică pacientul nu mai reușește să urineze singur, și atunci este nevoie să se introducă o sondă urinară. Ulterior, se propune o intervenție endoscopică (cu laser), cu evoluție și prognostic favorabile. Există și operația de extirpare a întregii prostate, dar aceasta se face în condițiile în care pacientul este diagnosticat din timp cu un cancer de prostată.
În faze avansate, tratamentul chirurgical pică pe locul doi sau trei. Pe primul loc rămâne tratamentul oncologic pentru susținerea calității vieții pacientului. Este foarte important de menționat că nu se ajunge obligatoriu la intervenție chirurgicală. Aceasta este necesară numai în situația în care tratamentul medicamentos nu își mai face efectul. De exemplu, sunt pacienți de 55-60 de ani care au un început de adenom de prostată și care ia tratament pe o perioadă destul de lungă de timp. Cât timp ia tratamentul, pacientul poate să urineze mai ușor și să nu ajungă, astfel, la operație. Sunt mulți pacienți care exclud din start o intervenție chiar dacă li se explică că nu este una foarte dificilă. Prin urmare, au această variantă de tratament à la longue.
„După vârsta de 50 de ani trebuie să facem un control de rutină la medicul urolog”
Media10: Putem preveni apariția problemelor la prostată?
Dr. Meronică Gîdea: Din păcate, factorii de mediu nu influențează foarte mult evoluția prostatei. Ea este legată strict de vârstă și atunci nu o putem preveni. Nu există un remediu, un tratament care să prevină evoluția prostatei. Este foarte important ca pacienții care au dificultăți de urinare să ceară un consult urologic. Astfel, putem depista din timp dacă este o problemă. De exemplu, o infecție netratată poate să se cronicizeze și atunci pacientul să aibă de suferit mult mai mult în viitor decât dacă ar trata cauza de la început. De asemenea, după vârsta de 50 de ani, trebuie să facem un control de rutină la medicul urolog. În schimb, pacienții tineri trebuie să consulte un medic urolog în momentul în care au simptome urinare.