De câte ori nu ți s-a întâmplat să îți apară un herpes fix când nu trebuie? Vântul, frigul și umiditatea favorizează herpesul, în special în sezonul rece. În plus, este contagios și se poate transmite foarte ușor. Așadar, este important să acționăm cât mai repede și cu un tratament cât mai eficient pentru a scăpa rapid de el. De ce apare herpesul? Cum se poate transmite? Ce facem ca să scăpăm rapid de el? Cât durează vindecarea? Răspunsurile la aceste întrebări le aflăm de la dr. Alexandra Chirea (Bocîrnea), medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic, într-un interviu acordat Media10.
Media10: Ce este herpesul și de ce apare?
Dr. Alexandra Chirea: Herpesul orofacial este o epidermoneuroviroză contagioasă cauzată de virusul herpes simplex tip 1. Acesta se caracterizează prin vezicule grupate la nivelul buzelor. Herpesul orofacial poate apărea la orice vârstă, dar este comun la adulții tineri și afectează aproximativ 80% din populație.

Herpesul este contagios!
Media10: Herpesul este contagios? Cum se poate transmite?
Dr. Alexandra Chirea: Herpesul este contagios și se transmite prin contact piele pe piele, piele pe mucoasă sau mucoasă pe mucoasă. Trebuie evitat contactul direct în cursul episoadelor infecțioase atunci când sunt prezente leziunile de herpes.
Media10: Care sunt factorii de risc la care trebuie să fim atenți și care ne pot predispune apariției herpesului?
Dr. Alexandra Chirea: Principalii factori de risc sunt reprezentați de contactul direct cu o persoană care prezintă herpes activ și imunitatea scazută. Recidivele sunt declanșate de infecții generale, traumatisme, oboseală, stres, tulburări digestive sau medicamente imunosupresive. Există și alți factori de risc, cum ar fi: iritația tegumentului sau a mucoasei, radiațiile UV, scăderea imunității prin defecte de apărare imună (infecție HIV, tumori maligne – leucemie/limfom), transplantul, chimioterapia sau radioterapia.
„Herpesul se manifestă sub forma unor vezicule grupate pe o bază eritematoasă”
Media10: Ce manifestări prezintă persoanele cu herpes?
Dr. Alexandra Chirea: Herpesul se manifestă sub forma unor vezicule grupate (leziuni cu lichid) pe o bază eritematoasă. Formele atipice se manifestă prin zone roșiatice cu fisuri și eroziuni pe suprafață. Lichidul din vezicule este inițial serocitrin, apoi devine tulbure. În evoluție, apar eroziuni acoperite de cruste gălbui, iar vindecarea se face fără cicatrice. Dacă vorbim de herpes simplex tip 1, leziunile se localizează la nivelul buzelor, nasului sau pleoapelor. În schimb, în cazul herpesului simplex de tip 2, acesta apare în zona genitală. Reapariția leziunilor herpetice este însoțită de un episod prodromal de disconfort cu prurit, senzație de arsură care precede apariția leziunilor cutanate cu 24 de ore. Ulterior, la nivelul pielii, apare o proeminență de mici dimensiuni unde se formează o veziculă care se vindecă în una – două săptămâni.
Media10: De multe ori, încercăm să tratăm herpesul de acasă și nu cerem ajutor specializat. Când ar trebui să ne adresăm medicului dermatolog?
Dr. Alexandra Chirea: Într-adevăr, pacienții cu herpes merg la farmacie pentru a primi tratament specific și atunci leziunile dispar în una – două săptămâni. În schimb, trebuie să mergem la medicul dermatolog atunci când avem mai mult de patru episoade de herpes pe an, dacă există forme extinse de boală sau suprainfecții locale.
„Diagnosticul este clinic deoarece leziunile sunt ușor de recunoscut”
Media10: Cum putem diagnostica herpesul?
Dr. Alexandra Chirea: De cele mai multe ori, diagnosticul este clinic deoarece leziunile sunt ușor de recunoscut. Diagnosticul serologic se poate face prin recolatarea de sânge și căutarea anticorpilor herpes simplex 1 și 2 de tip IgG la orice laborator de analize.
Media10: Ce variante de tratament există pentru herpes?
Dr. Alexandra Chirea: În cazul herpesului recurent, pacienții care încep terapia antivirală sistemică cu aciclovir/valaciclovir la începutul perioadei prodromale sau în primele două zile de la debutul leziunilor, pot avea o reducere a simptomatologiei și o vindecare mai rapidă. Aplicarea locală de aciclovir cremă se poate asocia cu tratamentul sistemic. În schimb, pentru persoanele cu recurențe multiple (șase – opt herpesuri pe an), terapia cronică supresivă cu unul dintre antiviralele enumerate anterior poate duce la reducerea contagiozității și poate preveni recurențele frecvente.
„Vindecarea herpesului durează între cinci și 10 zile”
Media10: Cât durează, de obicei, vindecarea herpesului?
Dr. Alexandra Chirea: Vindecarea herpesului durează între cinci și 10 zile. Acest lucru depinde de tratamentul administrat, de gravitatea formei, extensia leziunilor și imunitatea gazdei. Episoadele recurente de herpes orofacial sunt localizate, autolimitate, în număr de unu – patru pe an și cu o durată mai redusă decat primoinfecția. Herpesul recurent apare, de obicei, în același loc și poate fi clinic simptomatic sau asimptomatic.
Media10: Ce sfaturi le dați pacienților pentru a favoriza mai rapid vindecarea?
Dr. Alexandra Chirea: Leziunile cu lichid nu trebuie rupte pentru a nu se suprainfecta. Este important ca pacientul să primească tratament în primele zile de la apariția leziunilor de la medicul dermatolog. În plus, un regim de viață sănătos și o imunitate bună ajută la prevenirea recurențelor.
Prevenirea herpesului în sezonul rece
Media10: Cum putem să prevenim apariția herpesului, mai ales că urmează sezonul rece?
Dr. Alexandra Chirea: După o primoinfecție cu virusul herpetic, rămânem purtători ai acestui virus prin cantonarea lui în ganglionii din corpul nostru. În scopul prevenirii recurențelor, se pot folosi imunoglobuline antiherpetice specifice, imunomodulatoare nespecifice de tipul isoprinosine, baraka sau unul dintre vaccinurile antiherpetice. De asemenea, este foarte importantă prevenția herpesului buzelor cu fotoprotectoare pe bază de filtre UVA/UVB cu factor de protecție mai mare de 15.