Carența de magneziu sau hipomagneziemia, în termeni medicali, apare atunci când avem un aport alimentar scăzut, dacă facem abuz de alcool, dacă avem alte afecțiuni asociate precum: diabet zaharat, boala Crohn, boala celiacă sau dacă administrăm diuretice în exces. De multe ori, deficitul de magneziu este resimțit de pacient prin spasme musculare, tulburări de dispoziție, de concentrare, palpitații, oboseală cronică sau insomnie. Este important să ne adresăm unui specialist atunci când observăm schimbări în starea noastră de sănătate pentru că deficitul de magneziu, pe termen lung, poate să ducă la complicații. Dr. Cristina Balosache este medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic și ne vorbește despre cauzele apariției hipomagneziemiei, afecțiunile care pot să survină în urma acesteia, dar și cum putem să suplimentăm lipsa magneziului prin alimentație sau cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Media10: Ce este magneziul și de ce este important pentru organism?
Dr. Cristina Balosache: Magneziul este un mineral esențial pentru sănătate, ce are multiple beneficii pentru organism. Aproximativ 70% din cantitatea totală se găsește în compoziția oaselor. Avem nevoie de magneziu pentru buna funcționare a mușchilor, oaselor, sistemului nervos, prevenirea afecțiunilor cardiace, a diabetului zaharat (suplimentarea cu magneziu, conform unor studii recente, are efecte benefice asupra acțiunii insulinei și a metabolismului glucidic) și susținerea sistemului imunitar. Magneziul are și rol laxativ, accelerând tranzitul intestinal. De asemenea, poate fi și adjuvant în tratamentul depresiei și îmbunătățește calitatea somnului.
„Recomand pentru femei 320 mg magneziu elementar și pentru bărbați 420 mg magneziu zilnic”
Media10: Care este doza zilnica recomandată de magneziu?
Dr. Cristina Balosache: Doza zilnică recomandată de magneziu depinde de vârsta pacientului și de un eventual deficit. Majoritatea pacienților mei sunt adulți, astfel că recomand pentru femei 320 mg magneziu elementar și pentru bărbați 420 mg magneziu zilnic. Pentru femeile însărcinate, doza trebuie ușor crescută, cu aproximativ 40 mg. La copii, dozele zilnice recomandate trebuie să fie mult mai mici și se calculează pe kg/corp.
Media10: De ce apare deficitul de magneziu? Care sunt posibilele cauze?
Dr. Cristina Balosache: Deficitul de magneziu poartă numele de hipomagneziemie. Una dintre principalele cauze este aportul alimentar scăzut pe fondul unei solicitări crescute a organismului. Aceasta este determinată, în principal, de stres. Deficitul de magneziu poate fi consecința abuzului de alcool, nutriției parenterale (intravenoase), unor afecțiuni gastrointestinale (boala Crohn, boala celiacă), diabetului zaharat sau poate fi cauzat și de administrarea unor medicamente (diureticele – cresc excreția renală de magneziu).
La vârstnici, magneziul se absoarbe mai greu
Media10: Sunt anumite persoane predispuse acestui deficit?
Dr. Cristina Balosache: Vârstnicii se confruntă cel mai frecvent cu această carență deoarece organismul lor aboarbe mai greu magneziul. Prin urmare, trebuie suplimentat din exterior. Femeile însărcinate, copiii, persoanele care consumă mâncare foarte procesată, persoanele care fac sport intensiv se pot confrunta cu carența de magneziu. Acest mineral este eliminat foarte ușor prin transpirație, urină sau scaun. Când facem un efort mai mare, transpirăm mai mult și astfel eliminăm anumite minerale, printre care și magneziul. De asemenea, persoanele cu afectare tiroidiană sau persoanele care fac exces de calciu/fosfor se numără printre cei predispuși la hipomagneziemie.
Media10: Cum știm că avem deficit de magneziu?
Dr. Cristina Balosache: Hipomagneziemia se poate manifesta diferit. În funcție de gradul de depleție al magneziului, pot să apară: spasme musculare (contracții involuntare ale mușchilor de la nivelul feței, mâinilor, gambelor), tulburări de dispoziție, dificultăți de concentrare, probleme cardiovasculare (palpitații), tulburări metabolice. Carența de magneziu afectează metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină. În plus, pacientul poate să resimtă o stare de extenuare, oboseală cronică, poate să îi fie afectată calitatea somnului, să apară insomnii, dificultăți de adormire sau un somn agitat. Pentru a certifica lipsa magneziului din organism trebuie să dozăm cantitatea de magneziu din sânge dimineața, pe nemâncate. Acest test se poate efectua la orice laborator de analize și nu este deloc costisitor. Valorile de referință pentru un adult sunt cuprinse între 1.6 – 2.3 mg/dl. Se mai poate doza și magneziu urinar pentru a evalua excreția de magneziu prin urină.
Complicațiile carenței de magneziu
Media10: Ce complicații/afecțiuni putem dezvolta dacă avem deficit de magneziu pe termen lung?
Dr. Cristina Balosache: Printre complicațiile apărute putem aminti spasmele și convulsiile. Ca și afecțiuni ce pot surveni în urma lipsei de magneziu, putem vorbi de osteoporoză. Magneziul ajută la menținerea densității osoase, astfel că deficitul prelungit al acestuia poate contribui la pierderea de calciu din oase și la fragilitatea oaselor. Prin urmare, carența de magneziu crește riscul de osteoporoză. Pot să apară și anumite afecțiuni cardiace, cum ar fi aritmiile, unde putem observa modificări pe electrocardiogramă, sau hipertensiunea arterială. De asemenea, pot să apară tulburări neuropsihice precum: migrene, dificultate de concentrare, depresie, anxietate. Complicatiile pot fi evitate prin depistarea precoce a deficitului, respectarea recomandărilor medicului și tratamentului substitutiv.
Media10: Cât de important este să cerem sfatul medicului și să nu luăm magneziu „după ureche”?
Dr. Cristina Balosache: Atunci când sunt luate doze mai mari de magneziu decat cele necesare, pot să apară reacții adverse precum: stări de greață, dureri abdominale, diaree, dureri de cap, somnolență, hipotensiune arterială. Excesul de magneziu poartă numele de hipermagneziemie, apare rar, dar poate fi asociat cu afectarea renală deoarece magneziul se excretă prin rinichi. În cazul unei hipermagneziemii severe, medicul poate administra gluconat de calciu intravenos pentru a atenua efectele provocate de exces. În cazul în care funcția renală nu este afectată, se pot prescrie diuretice pentru a stimula diureza și eliminarea magneziului. Pe piață există numeroase atiacide, laxative, suplimente alimentare care conțin magneziu, de aceea trebuie să fim atenți ce medicație luăm și în ce cantități.
Suplimente alimentare cu magneziu. Ce recomandă medicul?
Media10: Ce suplimente alimentare pe bază de magneziu recomandați pacienților care au deficit?
Dr. Cristina Balosache: Pe piață există numeroase suplimente alimentare pe bază de magneziu, sub formă de comprimate, capsule, plicuri sau tablete efervescente. Totuși, este important ca acestea să fie administrate la recomandarea medicului. Eu le prescriu frecvent pacienților mei Magnesun, Magnerot, Magne Vie Stress Resist sau Maxi Mag. Recomandarea este ca administrarea magneziului să fie făcută la interval de câteva ore de alte suplimente alimentare pentru a nu-și influența absorbția unul altuia.
În ce alimente găsim magneziul?
Media10: Putem suplimenta lipsa magneziului doar prin alimentație? Ce alimente au un conținut crescut de magneziu?
Dr. Cristina Balosache: Alimentația este foarte importantă și ne ajută să prevenim anumite carențe de minerale și vitamine mult mai ușor. Dacă avem o hipomagneziemie ușoară, putem să o corectăm doar prin dietă. Trebuie reținut că prin fierbere/procesare cantitatea de magneziu scade și atunci, dacă starea de sănătate ne permite, putem consuma alimentele crude pentru a beneficia de o cantitate mai mare de magneziu. Surse importante de magneziu găsim în legumele verzi (spanac, broccoli, salată verde, sparanghel, varză, pătrunjel), nuci, migdale, cereale integrale, semințe (de dovleac, susan, in, floarea soarelui, chia), orez, cartofi, morcovi, mazăre, fasole, fructe uscate (mere, smochine, stafide, prune), fructe proaspete (kiwi, banane, ananas), carne (de vită, pui), pește (sardine, somon).
Media10: Ce putem face ca să prevenim apariția hipomagneziemiei?
Dr. Cristina Balosache: Ca să prevenim carența de magneziu trebuie să avem, în primul rând, o dietă echilibrată din care să nu lipsească sursele importante de magneziu și să avem un stil de viață cât mai sănătos. În al doilea rând, este extrem de important să ținem sub control afecțiunile care ne pot cauza acest deficit. Odată ce observăm schimbări în starea noastră de sănătate trebuie să ne adresăm unui specialist pentru a primi tratamentul corespunzător și, astfel, pentru a evita complicațiile. Carența de magneziu poate fi foarte ușor identificată prin efectuarea periodică a analizelor de sânge.