Diabetul de tip II, tot mai frecvent la tineri. Care sunt semnele și cum se previne?

Diabetul zaharat de tip 2 devine din ce în ce mai frecvent în rândul tinerilor, o tendință îngrijorătoare. În trecut, această formă de diabet era asociată în principal cu adulții, dar acum este tot mai comună la copii și adolescenți. Această creștere poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv schimbărilor în stilul de viață și alimentație, precum și creșterea ratelor de obezitate printre tineri. Este crucial ca tinerii și familiile lor să fie conștienți de semnele și simptomele diabetului de tip 2 care pot include: oboseală neobișnuită, sete excesivă, urinare frecventă, pierderea inexplicabilă în greutate.

Diagnosticul precoce și managementul adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile pe termen lung ale bolii, cum ar fi problemele cardiace, renale și de vedere. Care sunt factorii de risc? Cum recunoaștem diabetul zaharat tip 2? Care sunt metodele de tratament? Ce măsuri trebuie să luăm ca să prevenim diabetul? Aflăm de la conf. univ. dr. Mihaela Vladu, medic primar diabet și boli de nutriție, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

„Stilul de viață nesănătos este răspunzător de creșterea incidenței diabetului zaharat tip 2 în rândul tinerilor și copiilor

Media10: Mulți dintre pacienții diagnosticați cu diabet zaharat sunt tineri, poate chiar adolescenți. De ce s-a ajuns în acest punct?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Tineri cu diabet zaharat au fost dintotdeauna, dar apanajul acestora era de diabet zaharat tip 1 insulino-dependent. Acesta are ca și mecanism de apariție mecanismul autoimun. La momentul actual, a crescut foarte mult incidența obezității la nivel global și la nivel național. Am urmat trendul occidental pentru că s-a modificat foarte mult stilul nostru de viață, sedentarismul este la cote înalte, ne mișcăm foarte puțin, mâncăm mai mult decât trebuie și ce nu trebuie. Ne-am îmbogățit alimentația cu cea de tip fast food, cu alimente procesate, cu alimente care conțin cantități mari de glucide rafinate, grăsimi saturate, grăsimi de tip trans. Această dietă hipercalorică a dus la creșterea obezității care s-a reflectat într-o incidență crescută a diabetului zaharat tip 2 la copil.

Tipul 2 de diabet era apanajul adultului. În ultimul deceniu, asistăm la creșterea numărului de copii cu diabet zaharat tip 2, dar și cu alte elemente ale sindromului metabolic. Avem copii obezi care au diabet, hipertensiune, dislipidemie, afecțiuni pe care până acum le întâlneam la adulți. Diagnosticul diabetului zaharat tip 2 în rândul copiilor și tinerilor este asociat cu un risc mai mare de morbiditate și mortalitate. În rândul tinerilor și copiilor, complicațiile apar precoce, sunt mai agresive și au riscuri mult mai mari decât dacă ar apărea la un adult. Practic, stilul de viață nesănătos este răspunzător de creșterea incidenței diabetului zaharat tip 2 în rândul tinerilor și copiilor.

„Am întâlnit copii cu diabet zaharat tip 2 de la 12 ani”

Media10: Cât de frecvent întâlniți pacienți tineri care au diabet? De la ce vârste poate să apară?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Am întâlnit copii cu diabet zaharat tip 2 de pe la 12 ani și în ultima perioadă au fost destule cazuri. De multe ori, avem probleme de diagnostic diferențial. De exemplu, avem un copil cu diabet și nu știm dacă este tip 1 sau tip 2. Prin urmare, trebuie să facem un diagnostic diferențial ca să luăm cea mai bună decizie pentru pacientul nostru. De asemenea, e foarte important să înțelegem că avem în fața noastră un pacient cu speranță de viață de peste 70 de ani. Este o diferență majoră între a diagnostica un pacient de 50-60 de ani cu diabet, pentru care să alegem o țintă terapeutică, niște obiective în managementul terapeutic, și alta este când avem un copil de 12-14 ani.

„A crescut foarte mult numărul cazurilor de diabet gestațional în populație

Media10: Care sunt principalii factori de risc ai diabetului zaharat în rândul tinerilor?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Printre principalii factorii de risc ai diabetului zaharat avem sedentarismul, alimentația nesănătoasă, însă un rol foarte important este dat de faptul că feții provin din mame cu obezitate. Este foarte important ca viitoarea mamă să-și programeze o sarcină în momentul în care este sănătoasă din punct de vedere metabolic. Din păcate, obezitatea apare încă din tinerețe în rândul mamelor și atunci riscul descendenților de a dezvolta aceste patologii este mult mai mare. În ultimul timp, a crescut foarte mult numărul cazurilor de diabet gestațional în populație. S-a demonstrat că feții care sunt proveniți din mame cu diabet gestațional, în momentul în care vor deveni adolescenți, vor avea un risc foarte mare de a dezvolta elemente ale sindromului metabolic. Ideal ar fi să facem prevenție preconceptual. Pentru a-i oferi generației următoare o viață sănătoasă, viitoarea mamă trebuie să fie și ea în condiții optime de sănătate.

Media10: Câți pacienți cu diabet tratați lunar sau anual la Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova? De câte paturi dispune clinica?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Avem în jur de 100 de externări pe lună în cadrul Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, unde avem 35 de paturi. La momentul actual, am cedat 10 paturi Clinicii de Medicina Muncii pentru că este în renovări. Prin urmare, momentan dispunem de 25 de paturi pe care putem să le rulăm. Ulterior, vom dispune de 35 de paturi pentru pacienții cu diabet la internare la Spitalul Județean.

Îngrijire multidisciplinară la Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Media10: Cum este îngrijit pacientul cu diabet, din punct de vedere multidisciplinar, la Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Pacientul cu diabet este îngrijit holistic, multidisciplinar. Noi nu ne focusăm doar pe scăderea glicemiei și atât, ci avem grijă și de celelalte complicații și comorbidități care se asociază diabetului zaharat. Pacientul cu diabet presupune o serie de complicații microvasculare și macrovasculare. Acesta este investigat atât biologic, cât și imagistic nu doar de medicul diabetolog, ci și de alți specialiști cu care avem o colaborare foarte bună, cum ar fi: medicul oftalmolog, medicul nefrolog, neurolog, cardiolog, chirurg. Prin urmare, avem o idee asupra nivelului la care se află fiecare pacient în parte.

Cum recunoaștem diabetul zaharat tip 2?

Media10: Care sunt primele simptome ale diabetului zaharat tip 2? La ce trebuie să fim atenți?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Manifestarea cea mai importantă este obezitatea, mai ales obezitatea abdominală. Obezitatea abdominală asociază rezistență la insulină pentru că acesta este, de fapt, mecanismul care determină apariția diabetului zaharat tip 2. Celulele beta pancreatice, care sunt răspunzătoare de secreția insulinei, au o activitate relativ normală, ba chiar există un hiperinsulinism compensator pentru a învinge această rezistență la insulină. Practic, celulele pancreatice muncesc suplimentar, apare o rezistență la insulină și nivelul glicemiei crește. O parte dintre pacienții noștri sunt depistați întâmplător pentru că sunt aduși de părinți din cauza surplusului ponderal. Ulterior, indicăm o serie de analize și punem în evidență diabetul zaharat pe baza valorilor glicemice, dar și a altor explorări, cum ar fi hemoglobina glicată.

Există și varianta ca un copil sau un tânăr cu diabet zaharat tip 2, pe fondul diabetului dezechilibrat, să prezinte o intercurență, o infecție care să-l aducă la spital și să aibă prezentă cetoacidoza diabetică. Cetacidoza diabetică este o complicație destul de gravă a diabetului zaharat care, de obicei, apare în cursul diabetului zaharat tip 1. Simptomatologia include grețuri, vărsături, dureri abdominale, dar și scădere ponderală în ultima perioadă. Această simptomatologie ne pune și mai mult în încurcătură dacă pacientul are diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2.

Alte simptome pot fi poliuria (urinarea frecventă) și polidipsia (senzația de sete). În momentul în care avem o glicemie mare, organismul intervine și încearcă să elimine excesul prin urină. Nivelul crescut de glucoză în urină atrage apă și electroliți. Prin urmare, apare o deshidratare pe care organismul încearcă să o compenseze prin această polidipsie, adică pacientul bea mai multă apă. Dacă copilul se trezește de trei-patru ori în timpul nopții ca să meargă la toaletă, atunci trebuie să ne îngrijorăm și să mergem la medic pentru recoltarea analizelor. De asemenea, pot să apară și alte tulburări, cum ar fi cârcei sau amorțeli date de tulburări de minerale și tulburări hidroelectrolitice.

„Stilul de viață este prima treaptă terapeutică care rămâne pe viață”

Media10: În ce constă tratamentul pacienților cu diabet zaharat tip 2?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Cel mai important mod prin care putem manageria diabetul zaharat este stilul de viață. Stilul de viață este prima treaptă terapeutică care rămâne pe viață. Un copil care a fost obez în copilărie nu va avea același statut metabolic ca un adult care nu a fost gras niciodată. Așadar, obiectivul principal este scăderea în greutate. Copiii trebuie să se miște în fiecare zi: să alerge, să se plimbe cu bicicleta, cu rolele, să înoate, să joace fotbal, baschet. Nu trebuie să facă neapărat sport de peformanță, dar trebuie să aibă activitate fizică. Astfel, se vor menține sănătoși atât fizic, cât și mental. Din păcate, mulți părinți nu conștientizează acest lucru și ne întâlnim cu situația în care copiii au scutiri pentru educația fizică de la școală.

Pe de altă parte, trebuie să ne educăm copiii să mânânce sănătos, să evite dulciurile, grăsimile, alimentele de tip fast food, sucurile. Mai bine consumăm fructul ca atare sau ne facem un fresh decât să bem sucuri din comerț. Aici intervine și factorul psiho-emoțional. La momentul actual, multe cupluri pleacă în afară să lucreze din cauza considerentelor economice, iar copiii rămân acasă cu bunicii. De multe ori, auzim de la bunici: „Să nu-i lipsească nimic copilului”. Ei încearcă să suplinească aceste lipsuri parentale prin mâncare: dulciuri, sucuri, alimente procesate. Din păcate, facem mai mult rău decât bine. În momentul în care copilul s-a obișnuit să mănânce nesănătos, este foarte greu să-i schimbăm stilul de viață, însă nu trebuie să renunțăm. Ca și terapie farmacologică, avem medicație pentru rezistența la insulină, dar și pentru surplusul ponderal, indicată în rândul copiilor cu vârste mai mari de 12 ani.

Pacienții cu diabet au un risc cardiovascular crescut

Media10: Diagnosticul de diabet zaharat este, de multe ori, acceptat cu greu de tineri. Uneori nu iau în seamă sfaturile medicului și atunci starea lor se înrăutățește. Ce consecințe are diabetul necontrolat asupra calității vieții pacientului?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Consecințele sunt reprezentate de complicații, mai ales cele cardiovasculare. Hipertensiunea, diabetul, obezitatea sunt factori de risc cardiovasculari care afectează vasele de sânge. Prin urmare, există riscul unor evenimente acute și în rândul tinerilor, cum ar fi: infarct miocardic, accident vascular, aritmii, insuficiență cardiacă. De asemenea, diabetul dezechilibrat asociază și complicații microvasculare – retinopatie diabetică, nefropatie diabetică, neuropatie diabetică. În momentul în care avem glicemia mare, avem atuomat și o imunitate scăzută și atunci riscul de infecții este crescut. În plus, acestea se pot grefa foarte ușor în rândul pacienților cu diabet.

Învață cum să ții diabetul la distanță

Media10: Cum facem să ținem la distanță diabetul? Care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ține sub control boala?

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu: Prevenția este cheia. În primul rând, dacă ne dorim să facem un copil, atunci trebuie să ne asigurăm că avem o stare de sănătate metabolică bună. În al doilea rând, trebuie să promovăm alăptarea, lucru care nu mai este adoptat de mamele moderne. În sarcină, există anumite modificări metabolice care favorizează formarea depozitelor de grăsime. Acestea se topesc prin alăptare și, deci, scădem în greutate. În plus, pacientele care au avut diabet gestațional și care alăptează au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Deci alăptarea scade riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2.

Nu în ultimul rând, trebuie să promovăm mișcarea și să hrănim copilul cât mai sănătos. Gustările din timpul zilei, „ciugulelile” precum covrigeii, cornulețele, pufuleții, strugurii nu le considerăm mâncare, dar toate acestea aduc calorii. De asemenea, ar fi bine să consumăm mai multă apă pentru că trebuie să ne hidratăm. Așa cum ne facem duș în fiecare seară, așa trebuie să bem și apă. În momentul în care noi bem apă, celulele noastre din interior se simt bine și își exercită acțiunile corespunzător.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

DIABETUL și riscul cardiovascular. Cum recunoaștem semnele și ce facem?

Next Post

Diabetul. Care sunt combinațiile alimentare cele mai greșite?

Related Posts
Verified by MonsterInsights