Prof. Ilinca Tocan predă geografie, de 15 ani, cu dăruire și pasiune elevilor din orașul Florești, Republica Moldova. Este profesoară în cadrul Liceul Teoretic „Ion Creangă” unde se străduiește ca în fiecare zi să aplice metode de predare adaptate nevoilor actuale ale elevilor. Cum reușește să facă geografia atractivă pentru elevi? Ce o motivează? Aflăm dintr-un interviu acordat Media10.
Articol realizat de Marina Bîrsanu, studentă anul II, Facultatea de Jurnalism, Universitatea din Craiova.
Marina Bîrsanu: Cum ați ajuns să fiți profesoară și care este drumul ce v-a condus către predarea geografiei?
Prof.Ilinca Tocan: Sunt profesoară de geografie de peste 15 ani și am avut întotdeauna o fascinație pentru modul în care funcționează lumea noastră. Această fascinație m-a condus către studiul geografiei în timpul facultății, unde am dezvoltat o pasiune profundă pentru această disciplină. După absolvire, am decis să împărtășesc cunoștințele și pasiunea mea cu elevii. Este o adevărată plăcere să văd cum elevii mei înțeleg complexitatea lumii noastre și cum pot influența schimbările pentru un viitor mai bun.
Marina Bîrsanu: De ce credeți că este atât de importantă geografia în educația tinerilor?
Prof. Ilinca Tocan: Geografia este mult mai mult decât memorarea hărților sau a numelor de râuri și munți. Ea oferă o înțelegere mai profundă a legăturilor complexe dintre mediul înconjurător, societate și economie. Geografia le permite elevilor să exploreze provocările globale, urbanizarea și migrația și să dezvolte soluții pentru aceste probleme. În plus, îi ajută să-și dezvolte abilitățile critice de gândire, luare de decizie și rezolvare a problemelor, care sunt esențiale în lumea de astăzi.
Marina Bîrsanu: Ce vă motivează să mergeți în fiecare zi în fața elevilor?
Prof. Ilinca Tocan: Mă motivează dorința de a împărtăși pasiunea mea pentru geografie și înțelegerea ei. Cel mai interesant aspect al geografiei este modul în care ne ajută să înțelegem complexitatea lumii, de la forme de relief și climat, la societăți umane și culturi. Geografia ne arată cum toate aceste elemente interacționează și cum influențează viața pe Pământ.
Marina Bîrsanu: Care sunt cele mai mari provocări de care vă loviți, în predarea geografiei elevilor de astăzi?
Prof. Ilinca Tocan: Una dintre provocările majore este să menținem relevanța și actualitatea informațiilor într-o lume în continuă schimbare. Geografia este un domeniu dinamic, iar evenimente precum schimbările climatice și migrația populației necesită actualizări constante în materialele și conținutul predat. De asemenea, este important să facem geografia accesibilă și interesantă pentru toți elevii, indiferent de nivelul de cunoștințe sau interesele lor.
Marina Bîrsanu: Care a fost cel mai mare succes din cariera dumneavoastră de până acum?
Prof. Ilinca Tocan: Unul dintre cele mai mari succese a fost să-mi văd elevii dezvoltând o înțelegere profundă a geografiei și a modului în care aceasta se aplică în viața reală. Un grup de elevi a participat la un proiect de cercetare asupra schimbărilor climatice și au prezentat rezultatele la un eveniment local, sensibilizând comunitatea.
Marina Bîrsanu: Ce sfat aveți pentru cei care doresc să devină profesori de geografie?
Prof. Ilinca Tocan: Un sfat important ar fi să dezvolte o pasiune profundă pentru subiect și să fie deschiși la învățare continuă. Geografia este mereu în evoluție, așa că este important să rămână la curent cu cele mai recente descoperiri și evenimente globale. De asemenea, să fie creativi în metodele de predare, pentru a face subiectul cât mai interesant și relevant pentru elevi.