Dacă suferi de rinită alergică, atunci trebuie să știi că există mai mulți pași în ceea ce privește tratamentul. Înainte de toate, ca să putem trata o afecțiune, e nevoie să cunoaștem cauza acesteia. În cazul rinitei, trebuie să depistăm alergenul. Ulterior, medicul poate recomanda decongestionante nazale și tratament medicamentos. Dacă acestea nu dau rezultate, se trece la umătorul pas, și anume imunoterpia. Aceasta se face pe o perioadă mai lungă de timp (trei-cinci ani). În cazul în care este nevoie de corectarea obstrucțiilor rinosale, se apelează la intervenția chirurgicală.
Primul pas: depistarea alergenului
Înainte ca medicul să prescrie tratamentul, trebuie identificat tipul de alergen. Pentru asta, medicul alergolog poate efectua Prick Test. Acest test cutanat constă în injectarea unor cantități mici de alergeni în antebrațul pacientului. Dacă pielea se inflamează, medicul poate să își dea seama la ce tip de alergen este alergic pacientul. Pe lângă Prick Test, care este cel mai folosit de medicii alergologi, se pot efectua și teste de sânge care depistează apariția anticorpilor IG și imunoglobuniele E.
„În primul rând, trebuie să depistăm alergenul. După aceea, încercăm să ne ferim, pe cât de mult putem, să ne expunem la el. Identificarea alergenului se poate face pe baza unor teste cutanate și aici aduc aminte despre Prick Test, care este cel mai cunoscut. Testarea se face de către medicul alergolog. Practic, se injectează cantități mici din mai mulți alergeni la nivelul antebrațului pacientului. De exemplu, din polen, mucegai, praf, tei etc. Dacă după 15-20 de minute tegumentul se înroșește și se inflamează, înseamnă că pacientul este alergic la unul dintre alergenii injectați mai devreme. Se pot face și teste de sânge, testele de laborator care pot depista apariția anticorpilor de tip IG, imunoglobulină E”, spune dr. Raluca Milcu, medic specialist ORL, la Centrul Medical Renașterea.
Tratamentul de primă intenție în ameliorarea simptomelor
Tratamentul constă, de obicei, în ameliorarea simptomelor rinitei alergice, iar aici vorbim de rinoreea apoasă care poate să se transforme, ulterior, în obstrucție nazală. Decongestionantele nazale se pot lua de la farmacie, dar se administrează timp de maxim șapte zile, așa acum afirmă și dr. Raluca Milcu, medic specialist ORL: „De ajutor sunt și decongestionantele nazale care reduc inflamația mucoasei nazale, dar acestea pot folosi doar pe o perioadă scurtă de timp, și anume cinci – șapte zile.”
Imunoterapia. Când se recomandă și în ce constă?
Mai există un tip de terapie care este folosită atunci când tratamentul medicamentos nu își face efectul, și anume imunoterapia. Aceasta se efectuează de către medicul alergolog pe o perioadă îndelungată de timp (trei – cinci ani). Mai exact, pacientul este injectat cu o cantitate mică din alergenul respectiv pentru ca organismul să îl poată tolera în timp.
„Dacă rinita alergică nu se ameliorează, atunci trecem la imunoterapie. Acest tratament se face de către medicul alergolog și constă în injectarea unor cantități mici, progresive de alergen pe o perioadă mai lungă de timp, și anume trei – cinci ani. Imunoterapia se face tocmai pentru ca organismul să se obișnuiască cu alergenul și să-l tolereze în timp”, precizează medicul ORL.
Când este nevoie de tratament chirurgical?
Ultimul pas în ceea ce privește tratamentul rinitei alergice este cel chirurgical. Aceasta este ultima soluție și este folosită atunci când ne dorim să corectăm obstrucțiile rinosale. Efectuarea intervenției chirurgicale este luată de comun acord de medicul ORL și alergolog, după ce s-au epuizat toate celelate variante de tratament.
„Tratamentul chirurgical se face doar în momentul în care vrem să corectăm obstrucțiile rinosale. Tot timpul medicul ORL-ist colaborează cu medicul alergolog în ceea ce privește rinita alergică”, conchide dr. Raluca Milcu, medic specialist ORL la Centrul Medical Renașterea.