Menopauza reprezintă o etapă normală a vieții oricărei femei și aduce cu sine o serie de schimbări hormonale care pot influența corpul la diferite nivele. Creșterea în greutate este una dintre cele mai frecvente preocupări asociate cu menopauza. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, la Centrul Medical Priority Medical din Craiova, oferă informații utile.
Auzim des în jurul nostru femei care spun că încep să se îngrașe după intrarea la menopauză. Ei bine, acest lucru se întâmplă din cauza scăderii hormonilor estrogeni, adică hormonii feminității, care duc la modificarea florei de la nivel intestinal. Estrogenul este principalul hormon responsabil pentru reglarea ciclului menstrual și menținerea sănătății sistemului reproducător feminin. Pe măsură ce femeia intră la menopauză, ovarul încetează să mai elibereze ovule, ceea ce duce la o scădere a producției de estrogen. Odată cu aceste modificări hormonale, femeie resimte și simptome precum: furnicături la nivelul membrelor, oboseala cronică, precum și balonarea, colita, tulburările de somn, de gust, durerile de cap.
„Femeile le menopauză se pot trezi cu furnicături ale extremităților (parcă mâinile și picioarele nu ne mai ascultă), cu o oboseală cronică de care se plâng marea majoritate a femeilor și o creștere în greutate. Pacientele vin și spun: <<Orice mănânc parcă se depune chiar dacă țin o dietă>> Din cauza modificării florei la nivel intestinal ca urmare a scăderii estrogenilor (hormonii feminității), poate să apară balonarea, colită de fermentație, tulburările de somn, tulburări ale gustului, dureri de cap”, explică dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, la Centrul Medical Priority Medical.
Pe măsură ce îmbătrânim, este natural să pierdem masă musculară. Muschii sunt mai metabolici decât grăsimea, ceea ce înseamnă că ard mai multe calorii. Dacă avem mai puțini mușchi și nu ajustăm aportul caloric, este posibil să experimentăm o creștere în greutate. Mai mult, metabolismul nostru încetinește cu vârsta. Aceasta înseamnă că arderea caloriilor nu va fi la fel de eficientă ca în tinerețe, chiar dacă consumăm aceleași alimente și facem aceleași exerciții.
Stresul, somnul inadecvat și un stil de viață sedentar pot contribui la creșterea în greutate în timpul menopauzei. Stresul, în special, poate duce la creșterea producției de cortizol, un hormon care promovează stocarea grăsimii.
Creșterea în greutate în timpul menopauzei poate fi frustrantă, dar înțelegerea cauzelor și adoptarea unor măsuri proactive pot ajuta la gestionarea și, în unele cazuri, inversarea acestui trend. Cu răbdare și determinare, puteți naviga prin această etapă a vieții cu încredere și sănătate.