Educația medicală este foarte importantă pentru noile generații. Învățând de la o vârstă fragedă cum să aibă grijă de sănătatea lor, copiii pot dezvolta abilități de gestionare a sănătății și să adopte obiceiuri sănătoase, cum ar fi o alimentație echilibrată, exerciții fizice și evitarea comportamentelor cu risc. Astăzi, elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu” au ajuns la Centrul Medical Prima Clinic unde medicii le-au oferit sfaturi sănătoase.
Medicii, asistenții și chiar pacienții i-au întâmpinat pe copii cu zâmbet, iar elevii au pășit curioși în căutare de răspunsuri: „De ce trebuie să facem analize?”, „Ce rol are inima?”, „Ce face tiroida?”, „Ce este dermatoscopul?”, „Până la ce oră am voie să stau la soare?” sunt doar câteva dintre întrebările pe care cei mici le-au adresat medicilor. Dornici să învețe cât mai multe lucruri și să înțeleagă mai bine cum funcționează corpul lor, elevii s-au bucurat de un circuit medical, în mai multe cabinete din clinică: oftalmologie – dr. Iulia Adina, cardiologie – dr. Mihaela Vilaia, endocrinologie – dr. Iuliana Petrișor și dermatologie – dr. Cristina Popa. În plus, au primit o porție de educație medicală și de la dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție, despre importanța unei alimentații corecte, a mișcării și odihnei:
„Am vorbit cu copiii despre stilul de viață sănătos și despre importanța unei alimentații echilibrate. Am încercat să aflu care sunt preferințele lor atunci câd vine vorba de mâncare, ce fructe și legume le plac. Am fost fericită să aflu că cei mici au o alimentație sănătoasă și că fac mișcare. În plus, nu a fost niciun copil care să spună că nu mănâncă legume sau că nu-i plac, lucru care m-a impresionat. Un stil de viață sănătos poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni medicale cronice în viitor, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. O alimentație adecvată și somnul de calitate pot îmbunătăți concentrarea, memorarea și capacitatea de învățare a copiilor”, a spus dr. Ana Maria Andrei.
Ce au învățat elevii?
Medicii specialiști de la Centrul Medical Prima Clinic au venit cu informații utile despre importanța controlului oftalmologic regulat și despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a avea o inimă cât mai sănătoasă. În plus, elevii au văzut cum arată tiroida cu ajutorul ecografului și au primit sfaturi despre măsurile pe care trebuie să le ia atât ei, cât și apropiații lor pentru a se proteja: să bem apă, lapte și să evităm sucurile colorate, acidulate; să mâncăm sănătos, fără fast food și alcool; să nu fumăm și să nu vapăm; să facem mișcare în fiecare zi.
„Obiceiurile sănătoase formate în copilărie au tendința de a persista în viața adultă. Astfel, promovarea unui stil de viață sănătos de la o vârstă fragedă poate avea un impact pozitiv pe termen lung asupra sănătății adulților. Copiii trebuie să știe faptul că fructele și legume proaspete ne furnizeză vitamine și minerale esențiale. Includerea unor surse sănătoase de proteine în alimentație, cum ar fi carne slabă, pește, ouă sau legume cu proteine, cum ar fi fasolea și nucile este esențială pentru sănătate. Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire este vitală limitarea consumului de alimente procesate, fast-food, dulciuri și băuturi carbogazoase”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, diabet, nutriție și boli metabolice la Centrul Medical Prima Clinic.
De asemenea, copiii au învățat că pielea este cel mai mare organ al corpului și că este foarte important să îl protejăm cu creme și îmbrăcăminte corespunzătoare. Chiar dacă soarele este prietenul nostru, ne poate face rău dacă abuzăm de el. Mai mult, fiecare copil a primit o examinare a alunițelor cu ajutorul dermatoscopului. Medicul dermatolog le-a vorbit despre importanța verificării periodice a alunițelor, precum și de regulile de protecție atunci când ne expunem la soare.
Cadouri sănătoase pentru cei mici
La final, elevii au fost recompensați cu fructe de sezon: mere, gutui, prune și peștișori gumați de la Moller’s. Cu sprijinul prietenilor de la Moller’s România, Prima Clinic are întotdeauna grijă de cei mici, asigurându-le o creștere sănătoasă prin:
- Aportul de acizii grași Omega-3 ce ajută la dezvoltarea optimă a creierului și a funcției cerebrale – creșterea IQ-ului, a memoriei, a capacității de concentrare și de învățare;
- Vitamina D, care are un rol crucial în dezvoltarea sistemului osos si al dinților;
- Dezvoltarea imunității: mai puține răceli în timpul sezonului rece și o severitate mai mică a infecțiilor.