Tusea la copii. Cum se tratează corect?

Tusea este unul dintre cele mai des întâlnite simptome în sezonul rece, mai ales în rândul copiilor. Cele mai frecvente cauze ale apariției acesteia sunt infecțiile respiratorii, cum ar fi gripa sau răceala. De multe ori, părinții se îngrijorează atunci când cel mic tușește și caută soluții să o trateze cât mai rapid. În unele cazuri, însă, nu este nevoie de tratament medicamentos, ci doar să avem grijă să respectăm câteva reguli. De ce tușesc copiii? Când mergem la medic? Cum tratăm tusea eficient? Aflăm informații utile de la dr. Desdemona Stepan, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Cum putem defini tusea?

Dr. Desdemona Stepan: Tusea reprezintă un act reflex care ajută la protejarea căilor respiratorii de secreţii sau de variate corpuri străine care ar putea fi aspirate. În același timp, tusea poate fi un simptom al unei boli. De cele mai multe ori, tusea la copii este involuntară, dar poate fi şi un gest voluntar, provocat de o iritaţie a căilor respiratorii.

„Cea mai frecventă cauză a tusei este o infecție a tractului respirator, cum ar fi răceala sau gripa”

Media10: De ce tușesc copiii? Care pot fi cauzele?

Dr. Desdemona Stepan: Cea mai frecventă cauză a tusei este o infecție a tractului respirator, cum ar fi răceala sau gripa. De obicei, copiii mici au între șase și până la 12 infecții ale tractului respirator pe an, în mare parte cauzate de viruși. Copiii pot tuși de mai multe ori pe zi sau pot avea episoade de tuse care să dureze până la câteva săptămâni dacă au infecții virale. Cu toate acestea, dacă tusea durează mai mult de două – trei săptămâni, trebuie să mergem la medic cu copilul. Mai sunt și câteva cauze mai puțin frecvente, cum ar fi: infecțiile bacteriene ale tractului respirator, boala pneumococică, alergii și astm, reflux gastroesofagian, anumiți iritanți (aerul rece, fumatul pasiv, poluarea) sau obiecte străine inhalate. În cazuri rare, poate fi vorba de un motiv psihologic.

Media10: Copiii pot avea tuse seacă sau productivă. Care este diferența între acestea?

Dr. Desdemona Stepan: Tusea seacă este, de obicei, rezultatul iritației căilor aeriene superioare – sinusurile, gâtul și corzile vocale. De multe ori, tusea din astm poate să fie seacă la început. Tusea productivă reprezintă un răspuns la iritația căilor respiratorii inferioare, ceea ce poate duce la formarea de mucus. Ambele tipuri de tuse tind să se agraveze la culcare. Când copiii trec de la poziția verticală la cea orizontală, mucusul și saliva se reinstalează în căile respiratorii. Tusea este mai prezentă în timpul iernii, când virușii circulă, dar există și o mulțime de motive non-sezoniere pentru care copiii ar putea prezenta tuse.

Semne de alarmă! Când mergem la medic?

Media10: Când ar trebui să se îngrijoreze părinții și să ducă copilul la un specialist?

Dr. Desdemona Stepan: Părinții ar trebui să se prezinte la medic cu copilul în următoarele cazuri: dacă are dificultăți de respirație sau respiră mai repede decât de obicei; dacă prezintă cianoză perioronazală; febră mare, mai ales dacă copilul are mai puțin de trei luni; dacă are mai puțin de trei luni și tușește de mai mult de câteva ore; dacă copilul tușește cu sânge; dacă are stridor (un sunet zgomotos sau muzical) atunci când inspiră sau dacă are respirație șuierătoare când expiră; dacă este iritabil sau este deshidratat.

Media10: De multe ori, tusea apare și în timpul nopții, iar copiii nu se pot odihni. Ce putem face în această situație?

Dr. Desdemona Stepan: Mierea este un îndulcitor natural care poate ajuta la calmarea tusei productive și a durerilor de gât. Proprietățile ei antibacteriene contribuie și la combaterea infecțiilor. Dacă copilul este deranjat de tuse în timpul nopții din cauza răcelii sau gripei, putem să îi dăm o linguriță de miere înainte de somn (numai copiilor peste un an) sau un ceai cald care ar putea reduce intensitatea și durata tusei. De asemenea, un umidificator în camera copilului poate fi de ajutor în acest caz. Se recomandă și medicamente antitusive la cazuri selectate, însă doar la recomandarea medicului.

Cum tratăm tusea la copii?

Media10: Care sunt soluțiile de tratament pentru tuse?

Dr. Desdemona Stepan: Tratamentul pentru tuse depinde de cauza care a declanșat-o. Cea mai frecventă tuse este cea care urmează unei răceli, cauzată de iritația tractului respirator al copilului, mai degrabă decât de infecție. În aceste cazuri, copilul nu are nevoie de niciun tratament special, iar tusea se va îmbunătăți cu timpul. Uneori, acest lucru poate dura până la două săptămâni. Dacă tusea copilului este cauzată de astm bronșic, aceasta poate fi tratată cu medicamente antiastmatice. Tratamentul depinde foarte mult de simptomele copilului, precum și de vârsta acestuia. Cu excepția cazului în care tusea nu va lăsa copilul să doarmă, medicamentele pentru tuse nu sunt necesare și nu sunt recomandate copiilor sub doi ani.

Trebuie menționat faptul că antibioticele nu ajută în tratarea tusei deoarece acesta este un simptom întâlnit în cadrul unei infecții virale, cel mai frecvent. Antibioticele se recomanda doar în infecțiile bacteriene. În plus, nu trebuie să uităm de hidratarea corespunzătoare și de dezobstrucția nazofaringiană. Se recomandă ca părinții să ia în considerare imunizarea împotriva gripei pentru a reduce șansele ca cel mic să dezvolte o tuse cauzată de gripă. De asemenea, este indicat ca toți copiii peste șase luni să fie imunizați împotriva gripei în fiecare an.

„Un lucru foarte important este ca cei mici să fie învățați să strănute sau să tușească în cot (nu în mâini)”

Media10: Cum putem preveni tusea?

Dr. Desdemona Stepan: În primul rând, dacă copilul are astm sau alergii, trebuie urmat tratamentul dat de medic. De asemenea, se recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave și intrarea în colectivitate dacă copilul are o infecție respiratorie. Un lucru foarte important este ca cei mici să fie învățați să strănute sau să tușească în cot (nu în mâini) și să se splele pe mâini cât mai des. În al doilea rând, fumul de tutun poate înrăutăți tusea copilului, astfel că se recomandă evitarea spațiilor în care se fumează. În al treilea rând, vaccinările (imunizările) trebuie să fie efectuate la timp deoarece pot preveni unele boli respiratorii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Campanie colectare gratuită deșeuri voluminoase, în Craiova

Next Post

Beneficiile băilor galvanice. Ce afecțiuni putem trata?

Related Posts
Verified by MonsterInsights