Diabet. De ce fructele trebuie evitate seara?

Diabetul este o afecțiune cronică care implică o gestionare atentă a nivelului de zahăr din sânge. Una dintre strategiile utilizate pentru controlul glicemiei este momentul și tipul alimentelor consumate. Un sfat des întâlnit în rândul pacienților cu diabet este acela de a evita fructele seara. Dar de ce? Fructele sunt surse naturale de zaharuri, vitamine, minerale și fibre. Deși zaharurile prezente în fructe nu sunt identice cu zaharurile adăugate și rafinate, ele pot totuși influența nivelul glicemiei. De aceea, momentul consumului lor poate fi crucial, mai ales pentru persoanele cu diabet.

„Noaptea, activitatea noastră fizică scade semnificativ, iar metabolismul încetinește. Consumul de carbohidrați, cum ar fi fructele, înainte de culcare poate conduce la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, care rămân ridicate pentru o perioadă mai lungă, datorită ratei metabolice reduse. Ritmul circadian al organismului afectează secreția de insulină. Insulina este un hormon esențial care ajută la transferul zahărului din sânge către celule, unde este utilizat ca sursă de energie. Secreția de insulină poate fi mai redusă noaptea, ceea ce poate face ca organismul să fie mai puțin eficient în procesarea zaharurilor consumate seara, comparativ cu cele consumate în timpul zilei”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.

Risc de hiperglicemie nocturnă

Dacă un diabetic consumă fructe seara și nivelul de zahăr din sânge crește, există un risc mai mare de hiperglicemie nocturnă. Aceasta poate avea simptome precum dureri de cap dimineața, oboseală, gură uscată și sete excesivă. Dacă pacienții cu diabet doresc să consume fructe seara, este esențial să fie conștienți de porțiuni și de tipurile de fructe pe care le aleg. Fructele cu un indice glicemic (GI) scăzut, cum ar fi căpșunile sau mărul, pot fi opțiuni mai bune decât fructele cu un GI ridicat (pepenele, ananas, fructe uscate). De asemenea, combinarea lor cu o sursă de proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, poate ajuta la atenuarea creșterilor glicemiei.

Centrul medical NutriLife pune la dispoziția pacienților cu diabet o echipă multidisciplinară profesionistă, aparatură de ultimă generație, condiții de internare moderne, servicii medicale în contract cu CAS, pentru pacienții asigurați medical. 

CONTACT:

Telefon programări: 021 232 34 45

Adresa: Str. C-tin Dobrogeanu Gherea nr. 10-12, Sector 1, București

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Operația de hernie de disc. Cum se face recuperarea?

Next Post

Nodulii la sân. Când trebuie să te îngrijoreze?

Related Posts
Verified by MonsterInsights