Ai pierderi de memorie? Iată ce vitamine te ajută

Ți se întâmplă să uiți des? Nu te poți concentra pe sarcinile de lucru? Poate fi din cauza lipsei de vitamine. De cele mai multe ori, principala cauză a dezvoltării tulburărilor de memorie este dată de lipsa vitaminelor din organism. În acest caz, putem corecta deficitul prin alimentație sau, dacă este cazul, cu ajutorul suplimentelor alimentare. Ce vitamine ne stimulează creierul? Cum ne poate afecta memoria deficitul de vitamine? Ce afecțiuni putem dezvolta dacă avem lipsă de vitamine pe termen lung? Ce alimente au un conținut crescut de vitamine din grupul B și D? Aflăm de la dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help, într-un interviu acordat Media10. 

Rolul vitaminelor în sănătatea mintală

Media10: Care sunt cele mai importante vitamine pentru creier și ce rol au?

Dr. Adriana Ninoiu: Creierul este un organ a cărui bună funcționare depinde de o mulțime de vitamine și de micronutrienți. În timp, studiile au arătat că vitamine precum cele din grupul B, vitaminele D, C sau E, dar și micronutrienții, cum ar fi: calciu, magneziu, zinc, sunt esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Vitaminele din grupul B au roluri bine stabilite în organism. Ele conferă energia necesară pentru ca toate procesele interne să funcționeze în parametrii optimi. Vitaminele din grupul B sunt implicate în procese precum: sinteza ADN-ului, sinteza proteinelor, producția de globule roșii (vitamina B12 – ciancobalamina). Vitamina B1 (tiamina) este responsabilă de transmiterea impulsurilor nervoase și sinteza unor neurotransmițători. Vitamina B6 (piridoxina) sintetizează neurotransmițători, cum ar fi: dopamina, care mai este denumit și hormonul plăcerii sau serotonina, hormonul fericirii. Acestea sunt esențiale pentru un bun echilibru mental și pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Vitamina B9 (acidul folic) este necesară dezvoltării creierului încă din stadiul de embrion. De aceea, gravidele primesc acest supliment pentru dezvoltarea normală a creierului copilului. Vitaminele din grupul B, numite și vitaminele creierului, sunt esențiale în dezvoltarea și buna funcționare a sistemului nervos. Ele au un rol important în procesele de cogniție și memorare, învățare, echilibru mental, stabilizare emoțională și nu numai. Vitamina D promovează sănătatea mintală, capacitatea noastră de concentrare și memorare, previne rahitismul la copii și asigură o dezvoltare normală a sistemului nervos, dar și osos, muscular.

Vitaminele C și E au, de asemenea, rol protector pentru creier. Îl protejează de stresul oxidativ și previn degenerarea creierului odată cu vârsta. Astfel, performanța cognitivă, atenția și memoria pot fi îmbunătățite. Mai mult, putem preveni boli precum: demențele Alzheimer, demențele vasculare, progresia către depresie, demența din boala Parkinson. Pe de altă parte, calciul, magneziul și zincul cresc capacitatea de gândire și asigură funcționarea în parametrii optimi a sistemului nervos muscular și osos.

„Deficitul de vitamina D favorizează producerea unor probleme de învățare, de memorare și de oxigenare a creierului”

Media10: Cum ne afectează lipsa vitaminelor din grupul B și D memoria?

Dr. Adriana Ninoiu: Vitaminele din grupul B își pot pune amprenta încă din copilărie datorită rolurilor pe care acestea le dețin în buna funcționare și dezvoltare a sistemului nervos și nu numai. Astfel, lipsa acestor vitamine a fost asociată cu tulburările de memorie și concentrare, demență, tulburări ale nervilor periferici, tulburări de dispoziție și anxietate care poate duce până la depresie. În ceea ce privesc nervii periferici, avem simptome precum: amorțeală, furnicături în mâini și degete. Deficitul de vitamina D a fost și el corelat cu rahitismul, cu retardul mental, o proastă dezvoltare a musculaturii și a scheletului osos încă din copilărie. Deteriorarea funcțiilor cognitive atât în perioada copilăriei, cât și la vârsta adultă poate să fie un indicator timpuriu pentru demență. Deficitul de vitamina D favorizează producerea unor probleme de învățare, de memorare și de oxigenare a creierului pentru că celulele nervoase suferă.

Uitarea, principalul simptom al deficitului de vitamine din grupul B sau D

Media10: Ce tulburări de memorie putem dezvolta dacă avem lipsă de vitamine pe o perioadă lungă de timp?

Dr. Adriana Ninoiu: Memoria este un proces psihic care constă în stocarea, recunoașterea și reproducerea unor experiențe din trecut. Tulburarea de memorie reprezintă incapacitatea de a stoca și de a actualiza informațiile. Aceste tulburări de memorie sunt cunoscute de pacienții noștri sub denumirea de amnezie sau uitare. Ele își pot face apariția atunci când intervine deficitul de vitamine din grupul B sau D, uitarea fiind principala manifestare. Pe de-o parte, amnezia sau uitarea poate să fie anterogradă, atunci când pacientul nu poate stoca informații recente, adică nu-și poate aminti ce s-a întâmplat de curând. Pe de altă parte, poate să fie retrogradă, atunci când pacientul nu-și amintește ce s-a întâmplat în trecut, nu poate relata evenimente din trecut.

Tulburările de cogniție se pot manifesta și sub alte forme precum: amintiri false, confuzie, tulburări de atenție și concentrare, dezorientare spațială și temporală, scăderea interacțiunii cu oamenii din jur, tulburări de dispoziție, tulburări de anxietate care pot cu ușurință să avanseze spre depresie sau demență. De asemenea, pacienții nu mai recunosc anumite persoane sau nu-și mai pot găsi cuvintele pentru că le-au uitat, pot să aibă stări de agitație, de anxietate.

Testul MMSE. În ce constă și cum ajută?

Media10: Ce teste ar trebui efectuate pentru a verifica dacă avem deficit de vitamine?

Dr. Adriana Ninoiu: După ce am examinat pacientul și am efectuat o anamneză amănunțită a simptomatologiei acestuia, îi putem recomanda analize de laborator pentru dozarea vitaminelor din grupul B și D, dar și calciu, magneziu. De asemenea, dacă pacientul asociază tulburări de memorie pe care le identificăm la examenul neurologic, putem efectua testul MMSE (Mini-Mental State Examination). Acesta constă într-o serie de întrebări utile pentru a cuantifica declinul cognitiv și pentru a iniția un tratament corect în ceea ce privesc tulburările de memorie. Testul MMSE ne ajută să ne dăm seama dacă este vorba despre o cuantificare a deficitului, dacă pacientul are un deficit de memorie minor sau major care avansează cu rapiditate spre o demență. Câteodată avem și pacienți tarați cu alte afecțiuni asociate, pacienți care prezintă, pe lângă tulburările de memorie, și amorțeală în mâini, în picioare.

Uiți des? E posibil să ai deficit de vitamine

Media10: Sunt mulți pacienți care vin la dumneavoastră și spun că uită des. Are legatură cu deficitul de vitamine?

Dr. Adriana Ninoiu: Chiar dacă este vorba despre o uitare ocazională sau de pierderea memoriei pe o perioadă scurtă/lungă de timp, tulburările de memorie au o cauză și nu apar din senin. Pe de-o parte, poate fi vorba de un deficit de vitamine din grupul B sau vitamina D, care se poate manifesta cu oboseală, stres, iritabilitate, tulburări de atenție, de concentrare, de memorie. Pe de altă parte, poate fi vorba de o alimentație deficitară în vitamine, de un consum exagerat de alcool sau de boli care nu permit absorbția, cum este anemia pernicioasă și vitamina B12.

Printre simptomele enumerate mai sus poate să fie și uitarea, care nu apare numai din cauza vârstei înaintate. Totuși, pacienții vârstnici prezintă frecvent aceste acuze pentru că le scade aportul de vitamine din alimente sau poate că le lipsește pofta de mâncare tocmai pentru că nu au vitamine B în corp. De exemplu, pacienții vegetarieni au din start un deficit de B12.

„Ar trebui să avem o alimentație bazată pe fructe, legume, dar și proteine de origine animală”

Media10: Ce alimente conțin vitaminele din grupul B și D?

Dr. Adriana Ninoiu: Pentru a beneficia de toate vitaminele necesare organismului, ar trebui să avem o alimentație sănătoasă și cât mai variată, bazată pe fructe, legume, dar și proteine de origine animală. Cele mai bogate surse de vitamina B sunt: lactatele, carnea roșie, carnea de pui, peștele, fructele, nucile, semințele. În ceea ce privește vitamina D, știm cu toții că o putem lua prin expunerea pielii la soare. În perioada de toamnă-iarnă, când soarele nu mai este atât de prezent, se administrează suplimente cu vitamina D. De asemenea, sunt procese în corp prin care anumiți micronutrienți se tranformă în vitamina D, dar o putem obține și din alimentație, iar aici vorbim de pește (în special peștele gras), ulei de pește, lactate, ouă, ciuperci.

Media10: Când este nevoie să administrăm suplimente alimentare cu vitamine și cât de eficiente sunt?

Dr. Adriana Ninoiu: Creierul uman are capacitatea de adaptare și îmbunătățire chiar și la vârste înaintate, iar acest lucru se numește neuroplasticitate. Deci dacă stimulăm corect creierul, acesta își poate forma rețele neuronale noi, se poate adapta, iar capacitatea de atenție, memorare și concentrare pot fi îmbunătățită. Dacă vorbim de stimulare, atunci ne referim la suplimentele de vitamine din grupul B, D, C și E. Sunt foarte multe preparate care le conțin pe toate, însă trebuie să știm ce nevoi are corpul nostru, iar pentru asta e necesar să mergem la medic. De menționat este că persoanele care adoptă un stil de viață vegetarian sunt din start private de vitamina B12, de aceea trebuie neapărat suplimentată.

Vitaminele în exces pot cauza probleme?

Media10: Ce se întâmplă dacă administrăm vitamine în exces?

Dr. Adriana Ninoiu: Vitaminele din grupul B sunt hidrosolubile, deci se dizolvă în apă. Se depozitează în organism pentru o perioadă scurtă și apoi sunt eliminate prin urină, deci nu prea există risc să se depună și să facem intoxicație cu B-uri, sunt cazuri rare. În orice caz, atunci când s-au produs intoxicații, au fost semnalate stări de greață, vărsături, iritație nervoasă. Vitaminele D, E, C sunt liposolubile, adică se dizolvă în grăsimi. Ele se stochează pentru o perioadă mai lungă de timp, dar și aici au fost rar semnalate cazuri de excese. De exemplu, excesul de vitamina D poate să atragă după sine un exces de calciu și atunci să mai apară o calcificare pe undeva, dar sunt probleme rar întâlnite.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Problemele de concentrare la copii. Cum le rezolvăm?

Next Post

Operația de hernie de disc. Cum se face recuperarea?

Related Posts
Verified by MonsterInsights