Din ce în ce mai mulți copii suferă de scolioză, o afecțiune care determină deformarea coloanei vertebrale. Sunt copii care se nasc cu ea, însă, de cele mai multe ori, este dobândită din cauza unei poziții incorecte. Părinții sunt cei care trebuie să observe postura copilului și să semnaleze unui specialist atunci când apar modificări în poziția acestuia. Totuși, cea mai importantă armă este prevenția. La ce trebuie să fie atenți părinții? Află informații utile din articolul următor:
Bebelușii tind să stea în poziția de literă C când îi punem în pat
Scolioza poate să apară inclusiv la bebeluși, iar părinții trebuie să fie atenți la poziția pe care o are copilul când îl așează în pat. Un bebeluș care tinde să își țină capul foarte mult pe spate, în extensie, cu corpul într-o poziție de literă C, poate să aibă o problemă la nivelul coloanei vertebrale. În această situație, trebuie dus la un specialist pentru o evaluare.
„În primul rând, trebuie să le observăm postura încă de când sunt bebeluși. Sunt bebeluși care, din primele zile de viață, au neplăceri sau dureri. Atunci când îi punem pe spate, observăm că adoptă o poziție de litera C, cu capul foarte mult în extensie. Acolo ne putem gândi că este o problemă a coloanei vertebrale. Trebuie să întrebăm un specialist, să facem o evaluare și să îl ajutăm să nu mai facă asta”, spune Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto-Plus Craiova.
Atenție la copiii care „se feresc” să-i vadă părinții dezbrăcați!
Când copiii intră la pubertate, devin mai rușinoși, mai anxioși și evită, de multe ori, să se schimbe de față cu părinții. Astfel, părinții nu au ocazia să „îi observe” îndeaproape. Copiii tind să poarte haine largi și să se ascundă atunci când observă o problemă la corpul lor. Din această cauză, multe probleme posturale sunt depistate târziu, când poziția copilului se schimbă. Este important să nu neglijăm acest aspect și să disutăm cu copilul despre problemele posturale, să îl observăm și să semnalăm orice problemă.
„În al doilea rând, chiar dacă copiii nu ne mai lasă să-i vedem fără tricou, trebuie să-i observăm ori de câte ori avem ocazia: vara la mare în costum de baie, când le călcăm o cămașă și sunt în maiou sau putem observa că fac foarte multe activități doar cu mâna dreaptă. Dacă practică un sport, atunci vorbim cu antrenorul, ne interesăm dacă la antrenamente lucrează și pe partea opusă”, explică Elena Dumitrache.
Comunicarea părinte – copil este esențială
Comunicarea este cheia, mai ales în relația părintelui cu copilul. Un copil informat va fi un copil compliant, care va înțelege și va accepta mai ușor consecințele unei posturi incorecte sau unei probleme deja existente. Trebuie să vorbim deschis cu copiii, să le explicăm și să le răspundem la orice curiozități, să fim prezenți în viața lor ca să poată avea încrederea și să ne comunice orice problemă. Odată ce copilul înțelege ce i se întâmplă, va face conexiuni mult mai ușor și va putea să își dea seama singur dacă există o problemă.
„În al treilea rând, este foarte important să ținem mereu legătura cu copiii noștri, să vorbim deschis cu ei. Trebuie să le explicăm despre posibilitatea dezvoltării unei probleme posturală. Astfel, ei vor accepta mai ușor o eventuală problemă posturală sau, dacă nu o s-o aibă, o să fie conștienți că ar putea să o dezvolte. Sunt copii care vin la terapie și după câteva ședințe ne spun că și-au văzut unii colegi cu acea problemă. Deci încep să facă conexiuni și e important pentru ei”, conchide Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto-Plus Craiova.