Îți țiuie urechea? Ai o senzație de bâzâit sau vâjâit? Atunci ar trebui să faci o vizită la medicul ORL pentru a identifica cauza problemei. De obicei, tinitusul este un simptom specific unei afecțiuni preexistente. De ce ne țiuie urechea? Ce trebuie să facem în acel moment? Ce afecțiuni poate ascunde? Când mergem la medic? Ne spune mai multe dr. Monica Stănculescu, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.
Ce este tinitusul și de ce apare?
Țiuitul în urechi nu este o boală, ci reprezintă o reacție ce poate fi prezentă pe lista simptomelor unei afecțiuni. Cel mai des este întâlnit la persoanele în vârstă, fiind însoțit de pierderea auzului din cauza procesului de îmbătrânire, dar sunt și situații în care poate apărea ca urmare a anumitor boli preexistente, cum ar fi: tumori, tulburări circulatorii, hipertensiune, afecțiuni ale tiroidei, ale articulațiilor temporomandibulare, ale coloanei cervicale, traumatismelor craniene.
„Tinitusul sau acufenele (țiuitul în urechi) este perceput de pacient ca o senzație de țiuit, zumzet sau zgomot. Acesta reprezintă un simptom al unei afecțiuni pe care pacientul o are, cum ar fi: dopul de ceară, pierderea auzului la vârstnici, tulburări circulatorii, hipertensiune arterială, afecțiuni ale tiroidei, afecțiuni ale articulațiilor temporomandibulare, ale coloanei cervicale sau în urma traumatismelor craniene, inflamațiilor urechii, expunerea pe termen lung la zgomote puternice. O altă cauza poate fi reprezentată de dezvoltarea unor tumori la nivelul urechii sau la nivelul nervului auditiv și tinitusul, în această situație, se manifestă la o singură ureche”, explică dr. Monica Stănculescu, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.
De asemenea, tinitusul poate apărea ca urmare a unor factori declanșatori. Zgomotele puternice, sexul masculin și vârsta înaintată, fumatul, afecțiunile cardiovasculare cresc riscul de apariție a țiuitului în urechi. Sunt situații în care tinitusul este atât de agresiv încât împiedică pacientul să își desfășoare activitatea zilnică. Netratat, poate duce la dezvoltarea problemelor de somn, tulburărilor de concentrare, anxietate și stres.
„Există anumiți factori care pot crește riscul de apariție a tinitusului: expunerea la zgomote puternice, vârsta, sexul masculin, fumatul, problemele cardiovasculare (hipertensiunea arterială, ateroscleroza). Poate deveni atât de puternic încât afectează calitatea vieții, determinând probleme de somn, tulburări de concentrare, anxietate, oboseală, stres”, precizează medicul ORL.
Cum tratăm țiuitul în urechi?
Țiuitul în urechi, de obicei, trece de la sine, însă pot exista situații în care devine persistent, iar atunci este indicat să ne prezentăm la medicul specialist pentru a face investigațiile necesare identificării cauzei. Cu cât tratăm mai repede afecțiunea preexistentă, cu atât scăpăm mai ușor de simptomele specifice bolii, printre care se poate regăsi și tinitus.
„În momentul în care pacientul sesizează că zgomotul nu dispare și chiar devine obositor, trebuie să se prezinte la medic, unde se vor efectua examenul clinic și investigații ecografice (ecografie Doppler), imagistice (CT, RMN), auditive (audiograma), teste de mișcare. Pentru a trata tinitusul trebuie identificată afecțiunea preexistentă, iar tratamentul trebuie stabilit în funcție de aceasta. De asemenea, pot fi recomandate dispozitive antizgomot sau aparate auditive în cazul bătrânilor cu scădere de auz”, declară dr. Monica Stănculescu, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.
Cum reducem riscul apariției tinitusului?
Pentru a preveni reapariția acestui simptom trebuie să avem în vedere câteva aspecte, și anume: să nu ne expunem zgomotelor puternice, să avem un consum moderat de alcool și de tutun, să bem mai puțină cafea și să evităm, pe cât posibil, stresul. Pe lângă acestea, activitatea fizică și alimentația sănătoasă joacă un rol extrem de important în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare care pot avea, ca simptom, țiuitul în urechi.
„Putem reduce riscul de apariție al tinitusului prin evitarea expunerii la factorii declanșatori, cum ar fi: zgomotele puternice, consumul de alcool, nicotina, cofeina, evitarea stresului. Se recomandă sportul și o alimentație sănătoasă pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare”, conchide medicul ORL.