Sarea și bolile inimii. Cât de multă sare este prea mult?

Sarea este un condiment fundamental în dieta umană. În timp ce sodiul este esențial pentru multe funcții ale corpului, precum echilibrul fluidelor și transmiterea impulsurilor nervoase, un consum excesiv poate avea implicații serioase pentru sănătatea cardiovasculară. Unul dintre efectele directe ale consumului excesiv de sare este creșterea tensiunii arteriale. Sodiul reține apa în organism, crescând volumul sângelui și, prin urmare, presiunea asupra pereților arterelor. Aceasta poate duce la hipertensiune, care este un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare.

O inimă care lucrează sub presiunea unei tensiuni arteriale crescute poate deveni suprasolicitată. În timp, aceasta poate duce la hipertrofie cardiacă (mărirea inimii) și la alte afecțiuni legate de sănătatea inimii.

Cât de multă sare este prea mult?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic de sare de sub 5 grame (aproximativ o linguriță). Cu toate acestea, majoritatea adulților consumă mult mai mult decât această recomandare. Evitarea alimentelor procesate, precum mezelurile, conservele și produsele de fast food, care conțin cantități mari de sare este esențială pentru pacienții cu afecțiuni cardiace.

„Sarea nu este interzisă decât la pacienții care sunt foarte decompensați, care sunt într-un stadiu foarte avansat de insuficiență cardiacă. În rest, trebuie doar să nu punem sare în plus în mâncare. Sarea în exces duce la creșterea valorilor tensionale și la o îngustare a vaselor arteriale. De asemenea, pacienții trebuie să evite alimentele care sunt foarte sărate, cum este brânza. La pacienții cardiaci sunt indicate cașul și urda, care sunt mai puțin sărate. De asemenea, mezelurile sunt foarte sărate și este bine să fie evitate, la fel și alimentele care au conservanți”, spune dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog la Cardio Help.

Cum putem reduce consumul de sare? Dr. Laura Bogdan oferă sfaturi practice:

Gătiți acasă: Acest lucru vă permite să controlați cantitatea de sare adăugată în mâncare.

Încercați alternativele la sare: Folosiți ierburi, condimente și sucuri de fructe ca lămâia pentru a adăuga aromă fără a adăuga sodiu.

Citiți etichetele: Informați-vă despre conținutul de sodiu din produsele pe care le cumpărați.

Măriți aportul de potasiu: Consumul de alimente bogate în potasiu, precum bananele, cartofii și spanacul, poate ajuta la echilibrarea efectelor sodiului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Grăsimea abdominală. De ce este periculoasă și cum scapi de ea

Next Post

Cum motivezi copilul să învețe? Secretele neuroștiinței

Related Posts
Verified by MonsterInsights