Început de an școlar fără boli. Cum întărim sistemul imunitar al copilului?

Începutul anului școlar înseamnă pentru mulți copii o reîntoarcere sau chiar o primă intrare în colectivitate. Această expunere bruscă la un număr mare de copii, și implicit la germeni și virusuri, solicită sistemul imunitar al micuților. Protejarea sănătății lor și întărirea sistemului imunitar este esențială pentru a-i ajuta să treacă cu bine peste această perioadă. Ce înseamnă un sistem imunitar puternic, cum ne protejăm copiii de viroze și ce rol are colectivitatea în formarea anticorpilor? Aflăm de la dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Ce este imunitatea și care este rolul sistemului imunitar?

Dr. Desdemona Stepan: Sistemul imunitar este constituit din diferite organe, celule, proteine, care se află în interacțiuni complexe, pentru a apăra organismul în fața infecțiilor și a bolilor prin intermediul anticorpilor-imunoglobuline. O parte a sistemului imunitar este înnăscută, cealaltă parte este dezvoltată în interacțiune cu mediul extern. Astfel, vorbim despre imunitatea înnăscută, formată dintr-o serie de bariere fizice (piele, mucoase), bariere fizico-chimice (aciditatea sucului gastric), bariere celulare (imunoglobuline, lizozomi) și un bagaj genetic. În ceea ce privește imunitatea dobândită sau „imunitatea câștigată”, aceasta se dezvoltă pe parcursul vieții printr-o serie de experiențe și interacțiuni ale organismului cu diverși agenți patogeni.

„. Sistemul imunitar dobândit se dezvoltă până în jurul vârstei de 11-12”

Media10: Cum se formează imunitatea copiilor?

Dr. Desdemona Stepan: Sistemul imunitar al copiilor (imunitatea înnăscută) este funcțional la naștere, însă este imatur. Nou-născuții sunt protejați de anticorpii materni care le oferă imunitate temporară în primele luni de viață. Nivelul anticorpilor începe să scadă după trei-șase luni, singura sursă de anticorpi la această vârstă fiind laptele matern, de aceea se recomandă alăptarea exclusiv la sân cel puțin până  la vârsta de șase luni și, ulterior, o diversificare corectă care să includă toți nutrienții necesari unei dezvoltări normale. Sistemul imunitar dobândit se dezvoltă până în jurul vârstei de 11-12 ani, fiind construit prin contactul cu diverși agenți patogeni și, bineînțeles, prin vaccinarea copilului.

Media10: De ce răcesc copiii când intră în colectivitate?

Dr. Desdemona Stepan: După cum se știe, toamna, odată cu intrarea în colectivitate, începe și sezonul virozelor respiratorii. Sistemul imunitar al copiilor, spre deosebire de cel al adulților, este în plin proces de maturizare, cei mai vulnerabili fiind copiii preșcolari. Bolile se transmit mult mai repede în cadrul colectivităților, astfel că riscul de îmbolnăvire este crescut. Așa se explică de ce în primii ani de colectivitate, copiii răcesc frecvent și fac diverse forme: de la simple viroze, rinofaringite, amigdalite până la gripă sau chiar pneumonii. De asemenea, bolile copilăriei: varicela, oreion, rujeola, rubeola, scarlatina, herpangina și alte boli eruptive sunt frecvente în colectivitate. La contactul cu astfel de boli, sistemul imunitar al copilului învață cum să funcționeze, este mereu în acțiune, își face datoria și „crește” odată cu copilul nostru. Deci, nu trebuie să ne sperie răcelile celor mici, dar nici nu trebuie să cădem în extrema de a desconsidera infecțiile grave și complicațiile lor. Noi trebuie să ajutăm copilul să aibă un sistem imunitar puternic.

„Rezistența sistemului imunitar se dobândește treptat”

Media10: Ce înseamnă un copil cu sistem imunitar puternic?

Dr. Desdemona Stepan: Înseamnă să aibă un sistem imunitar activ! Nu putem avea un copil care nu se mai îmbolnăvește deloc. Este imposibil să îl ferim de toate virusurile și bacteriile. Ce este important? Când se îmbolnăvește este important ca sistemul imunitar să intre în acțiune și să-l ajute să se însănătoșească repede. Concret, acest lucru îl vedem dacă face o formă ușoară a bolii, dacă evoluția este bună și nu apar complicații. Este binecunoscut faptul că rezistența sistemului imunitar se dobândește în timp, iar pe măsură ce copilul crește, va face din ce în ce mai puține episoade de răceli.

Media10: Câte episoade de răceli sunt normale?

Dr. Desdemona Stepan: Sistemul imunitar al celor mici trebuie să învețe să lupte cu agenții patogeni care vin în contact cu organismul. Pentru a-și construi o imunitate rezistentă, copiii trebuie lăsați să exploreze mediul înconjurător fără să fie protejați excesiv. Cei mici încep să răcească după vârsta de șase luni, iar specialiștii susțin că un număr de șapte-opt episoade de răceală pe an sunt normale pentru sugari și preșcolari. La vârsta școlară, media scade la cinci-șase episoade de răceală pe an, iar la adolescență în jur de trei-patru episoade de răceală pe an.

„Somnul, alimentația și susținerea emoțională întăresc sistemul imunitar”

Media10: Cum ajutăm copilul să aibă un sistem imunitar puternic, să reziste virozelor și răcelilor de la școală și grădiniță?

Dr. Desdemona Stepan: Nu există o formulă secretă care să împiedice copiii să se îmbolnăvească. Un sistem imunitar puternic se bazează pe un stil de viață sănătos. Recomandările ar fi: o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale; consumul de lichide pentru a se evita deshidratarea; să îi învățam pe copii să respecte regulile generale de igienă: spălatul pe mâini, folosirea batistei, ducerea mâinii la gură atunci când tușesc sau strănută; să evite contactul cu persoanele bolnave; o activitate fizică regulată;  să fie încurajați să iasă la joacă în aer liber, la plimbări; să se respecte calendarul de vaccinări. În plus, un somn odihnitor este esențial deoarece, în timpul somnului, organismul se recuperează și sistemul imunitar devine mai puternic. O altă modalitate de a ajuta copiii să fie sănătoși este reducerea la minimum a stresului și a anxietății. Trebuie să fim receptivi la nevoile lor, să observăm dacă au tulburări de comportament, modificări ale somnului, alimentației și să intervenim la timp. De asemenea, în anumite situații, se pot recomanda suplimente naturale pentru susținerea imunității. Foarte important este să nu ducem copilul la grădiniță sau la școală dacă are febră și frisoane.

Pentru o imunitate puternică este esențială vitamina C, dar și probioticele și prebioticele

Media10: Cum trebuie să fie alimentația corectă a unui elev care are nevoie de imunitate puternică și de energie pentru a studia?

Dr. Desdemona Stepan: Indiferent de vârstă, alimentația trebuie să includă alimente proaspete, naturale, cât mai puțin procesate. Știm că pentru o imunitate puternică este esențială vitamina CFructele și legumele sunt principalele surse naturale de vitamina C. Alte vitamine importante pentru imunitate sunt vitamina A, D, E, care pot fi luate din carne, pește, ulei de măsline, nuci, semințe. Din categoria mineralelor avem zincul, seleniul, calciul, magneziul, care joacă un rol activ în funcționarea sistemului imunitar. Trebuie să fim atenți la consumul de zahăr, pentru că toți copiii adoră dulciurile. Nu le putem interzice, dar le putem oferi variante sănătoase, preparate în casă din ingrediente pe care le putem controla. De asemenea, este important să le oferim copiilor o sursă bună de probiotice și prebiotice. Intestinul nostru valorifică o cantitate enormă de bacterii. Unele sunt sănătoase, altele nu, iar probioticele ajută la crearea unui echilibru mai bun între acele bacterii sănătoase și nesănătoase. Surse naturale de probiotice sunt iaurtul și kefirul. Prebioticele sunt fibre vegetale care stimulează creșterea bacteriilor bune. Surse excelente de prebiotice sunt bananele și sparanghelul. Hidratarea este foarte importantă, un școlar având nevoie de aproximativ un litru apă/zi.

„Trebuie să încurajăm alimentația corectă, nu suplimentele. Vitamina D este importantă”

Media10: Care sunt cele mai bune suplimente alimentare pentru creșterea imunității și cât sunt de eficiente?

Dr. Desdemona Stepan: Trebuie să încurajăm cu adevărat alimentația corectă, nu suplimentele. Există, totuși, momente în care suplimentele au sens, cum ar fi atunci când avem un copil pretențios la mâncare sau un copil cu o anumită patologie cronică. În aceste cazuri, suplimentele pot ajuta. Un exemplu bun este vitamina D. Vara, copiii pot obține vitamina D de la lumina soarelui, dar acest lucru este mai greu de făcut în lunile mai reci și în timpul anului școlar. Deși alimentele pot furniza vitamina D, nu putem obține cantitatea suficientă doar prin dietă și atunci, în multe cazuri, este necesar un supliment. Cantitatea de vitamina D de care au nevoie copiii zilnic depinde de vârsta.

Media10: Când trebuie să ne prezentăm cu copilul la medic?

Dr. Desdemona Stepan: Trebuie să ne prezentăm la medic atunci când febra persistă peste trei-patru zile, starea generală se modifică, copilul devine apatic, refuză alimentația sau apar erupții la nivelul corpului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Cancerul de piele. Ce trebuie să știi?

Next Post

Lipsă de aer? Insuficiența cardiacă poate fi cauza. Noi soluții de tratament

Related Posts
Verified by MonsterInsights