Școala Gimnazială „Terraveda” a început noul an școlar cu noi metode de predare, cursuri noi, dar și experiențe educaționale transformatoare. La Terraveda, prin intermediul învățării elevii dobândesc cunoștințe, deprinderi și valori care le formează personalitatea și îi ajută să înțeleagă lumea din jurul lor, să dezvolte gândirea critică, să își formuleze propriile opinii și să devină membri activi și responsabili ai societății. Vorbim despre o școală privată care respectă programa națională, dar care pune accent pe adaptarea metodelor de predare, astfel încât să se potrivească nevoilor individuale ale elevilor, oferindu-le șansa de a-și atinge potențialul maxim. Prin metodele de predare, cadrele didactice urmăresc nu numai asimilarea de informații noi, ci și dezvoltarea autonomiei, validarea emoțională. Conducerea unității de învățământ crede că școala nu trebuie să fie doar un spațiu de asimilare a informației, ci și un mediu în care elevii se simt văzuți, auziți și validați emoțional. Recunoașterea sentimentelor, aspirațiilor și temerilor elevilor face parte integrantă dintr-o educație centrată pe elev, oferindu-le acestora o fundație emoțională sănătoasă pentru a înfrunta provocările vieții. Cum va fi noul an școlar? Prof. Alina Cristuinea, directorul Școlii Gimnaziale „Terraveda”, ne explică pe larg ce proiecte și activități vor desfășura elevii.
Proiecte de succes, continuate și în noul an
Media10: Cu ce activități/proiecte îi întâmpinați pe elevi în acest an școlar?
Prof. Alina Cristuinea: În primul rând, avem Săptămâna Verde, care este un program impus de Minister, obligatoriu în toate școlile și pe care l-am stabilit în a doua săptămână din septembrie. De asemenea, vom continua educația financiară pe care am început-o anul trecut, însă îi vom face un upgrade, va deveni „Clubul de antreprenoriat”. Elevii vor avea ocazia să interacționeze cu antreprenori cunoscuți din România, o să avem un târg de business și concurs cu premii. Coordonatorii proiectului sunt cei de la Mela Education din București.
În al doilea rând, vom continua un alt program, pe care l-am început de doi ani, și anume proiectul „Îmi bag nasul în treaba ta”. La clasele primare, părinții au venit în clasă sau au transmis live de la locul de muncă ceea ce fac ei la serviciu. În schimb, elevii de gimnaziu au petrecut o zi întreagă cu părinții la muncă și au trimis live-uri în clasă, fotografii. A fost un program de succes, au fost foarte multe conștientizări din partea copiilor, motiv pentru care se face de două ori în acest an.
În al treilea rând, vom continua și cu programul de voluntariat, în care cei mari vor face story time cu cei mici. Ca noutate, anul acesta vom avea șase responsabili pe școală, câte un elev din fiecare clasă de gimnaziu. Aceștia vor participa la tot ceea ce înseamnă organizarea școlii: vor fi responsabili de aducerea celor mici în școală, pauzele de masă, orele de studiu și chiar verificarea temelor împreună cu profesorii, dar vor ajuta și în activitățile organizatorice ale școlii. Este important ca ei să vadă toate aceste lucruri, să îi implicăm și să îi responsabilizăm, în același timp.
Activități pentru întreaga familie, nu doar pentru elevi
Media10: Vor fi și activități speciale pentru părinți, bunici în acest an?
Prof. Alina Cristuinea: Anul acesta vom pune în practică o idee pe care am propus-o încă de anul trecut, dar care nu s-a putut materializa din cauză că am avut foarte multe activități. Clubul de lectură pentru părinți este un proiect la care vor putea participa atât părinții, cât și bunicii, unchii, mătușile sau oricare alt membru al familiei. Acesta se va ține în ultima zi de miercuri a fiecărei luni, începând cu 1 octombrie. Vom propune o temă, iar în funcție de numărul participanților vom stabili și locația unde se va desfășura activitatea. Daniela Ionescu, profesorul de teatru de la școală, va coordona întreaga activitate, dar vor fi și alți profesori, învățători care se vor implica.
De asemenea, un alt proiect pe care îl vom desfășura în acest an școlar este „Bunicii în școală”. Pe parcursul a două luni, vom invita bunicii în școală și le vom propune să ne povestească din contextele sociale și istorice în care au trăit ei. O să facem și niște provocări, un „transfer de date” între generații: bunicii o să le vorbească copiilor folosind expresii „de pe vremea lor”, iar copiii îi vor introduce pe bunici în lumea modernă, folosind expresii „la modă”.
Ateliere practice și interactive
Media10: La ce ateliere vor putea participa elevii și părinții în acest an?
Prof. Alina Cristuinea: Anul acesta vom introduce multe proiecte și activități noi în școală, iar printre acestea avem atelierele practice și interactive. Mai exact, elevii claselor primare vor putea participa, o dată pe lună, la ateliere practice. Ne-am propus să desfășurăm diverse activități care să îi ajute pe copii să își dezvolte atenția, răbdarea, să își controleze impulsurilor și să își planifice motricitatea. În acest fel, se vor putea obișnui cu etapizarea, secvențialitatea și toleranța la frustrare, dezvoltându-și gândirea logico-matematică. Ne dorim atât implicarea elevilor, cât și a familiei pentru că vor fi activități precum cusutul, brodatul, unde copiii vor avea nevoie de ajutor.
Pe de altă parte, vom introduce în școală și ateliere interactive, care se vor desfășura de patru ori pe an (noiembrie, ianuarie, martie, mai). Niște ateliere comune, unde părinții și copiii vor intra în roluri diferite și vor interacționa. Prin aceste ateliere ne-am propus să descoperim împreună „matematica emoțiilor”. De asemenea, vom continua atelierul de arhitectură și spațiu construit pentru gimnaziu, în care elevii să poată explora etapele unui proces creativ, să găsească soluții, să-și dezvolte abilitățile practice, exprimarea personală și cooperarea. Acest proiect se va desfășura o dată pe săptămână, în colaborare cu Getrix, sub îndrumarea arhitectului Adela Trif.
„Școala la țară” în județul Vâlcea
Media10: Cu ce noutăți îi veți surprinde pe elevi în acest an școlar?
Prof. Alina Cristuinea: Avem un proiect surpriză pentru elevii de gimnaziu, și anume „Școala la țară”. La Școala „Nicolae Bălcescu” din satul Rotărăști, județul Vâlcea, am găsit niște oameni deschiși, binevoitori, care au răspuns pozitiv tuturor ideilor noastre. Este o școală de la țară, dar care nu arată deloc așa, este modernizată și dotată. O să stăm acolo timp de trei zile cu copiii. Am găsit cazare la o pensiune din zonă, vom vizita împrejurimile, copiii noștri vor fi elevi în clasele de la acea școală, profesorii își vor face orele împreună, vor fi ateliere cu copiii (activități meșteșugărești, scriere cu pana, istoria armelor).
În plus, elevii vor învăța să fie responsabili pentru că își vor face singuri ghiozdanul, pachețelul, vor merge la școală pe jos. Va fi o experiență diferită, în care și noi și elevii vom cunoaște alte personalități, alte valori, alte viziuni de viață. În plus, vom face un foc de tabără împreună cu profesorii și elevii de acolo, vom lua cina împreună, iar toată această activitate va fi susținută financiar de școala noastră.
Mai mult, în octombrie vom avea doi invitați, specialiști în psihologie și consiliere școlară, care vor veni să lucreze cu copiii, dar și cu profesorii. Se vor organiza niște ateliere de lucru prin care își vor accesa copilul interior, se va face un joc de roluri și, astfel, își vor înțelege și gestiona mai bine emoțiile. Pe lângă toate acestea, ne vom menține activitățile de karate, yoga, dans, iar ca noutate vom introduce metoda Feuerstein. Să nu uităm, bineînțeles, de banchetele claselor a IV-a și a VIII-a, excursiile școlare, taberele și serbările pe care le vom face (de Crăciun, de Ziua Mamei, Festivalul de Limbi Străine, spectacolele de final de an școlar, festivitățile de premiere).
Excursie pentru copii și părinți în „Școala altfel”
Media10: Ce noutăți aveți pentru „Săptămâna școala altfel”?
Prof. Alina Cristuinea: În programul „Săptămâna școala alfel” vom veni cu o noutate în acest an. Vom pleca trei zile într-o călătorie împreună cu copiii, dar, de data aceasta, și cu părinții. Aceștia vor fi cazați separat: copiii într-o parte, iar părinții în alta. Dimineața, fiecare grupă va avea ateliere separate, urmând ca după-amiaza să o petrecem împreună cu părinții și copiii, timp în care se vor face activități comune. După cină, fiecare grupă va merge la cazare, unde se vor desfășura diverse activități.
Colegi noi în echipă
Media10: Ați adus profesori/învățători noi în școală? Vor fi mai multe clase, mai mulți elevi?
Prof. Alina Cristuinea: Anul acesta vom avea doi profesori și doi învățători noi în echipa noastră. Anca și Mirela vor fi învățătoare la clasa pregătitoare, Andreea va fi la catedra de engleză și Carmen la catedra de română. Mai avem intenția să luăm un asistent de învățător, dar asta vom hotărî în cursul lunii septembrie. În ceea ce privește structura claselor, am rămas la fel și în acest an, cu 10 clase de primar și șase clase de gimnaziu, motivul fiind lipsa de spațiu, pe care intenționăm să o rezolvăm.
Media10: Veți mai desfășura proiecte Erasmus în școală în acest an?
Prof. Alina Cristuinea: Acum suntem într-o discuție cu Lituania și Belgia pentru un proiect Erasmus în care să devenim parteneri. Acesta presupune dezvoltarea potențialului intuitiv al elevilor din ciclul primar și urmează să discutăm ultimele detalii. Mai exact, o să vină profesori din alte țări să lucreze aici. Acum câțiva ani, am mers cu copiii la Oxford timp de două săptămâni la școala de vară, în Campus. Anul acesta ne propunem să reluăm activitatea pentru că până acum a fost pandemia și nu s-au mai făcut plecări. Urmează să redeschidem discuțiile cu ei și să vedem ce condiții ni se impun ca să putem pleca.