Menopauza este o perioadă extrem de importantă din viața femeii și, totodată, dificil de gestionat, care vine la pachet cu modificări semnificative la nivelul întregului organism. Odată cu intrarea la menopauză, începem să pierdem estrogen și, implicit, densitate osoasă. Totodată, în populația generală din zona noastră geografică, predomină deficitul de vitamina D. Nivelul scăzut de estrogen și vitamina D pe o perioadă lungă de timp contribuie la scăderea densității osoase, printr-un proces de rarefiere al osului.
Odată cu intrarea la menopauză, nivelul de estrogen începe să scadă semnificativ. Estrogenul este un hormon extrem de important în corpul nostru deoarece ne protejează inima și oasele. Pe tot parcursul vieții, celulele sistemului osos sunt într-un continuu proces de remodelare. Din păcate, acest proces suferă modificări în perioada de menopauză, iar asta înseamnă distrugerea mai rapidă a osului, in comparație cu capacitatea de formare.
„Perioada de postmenopauză presupune pierderea estrogenului. Estrogenul este un hormon care, până la menopauză, pe toată perioada noastră de fertilitate, ne ajută foarte mult, ne protejează inima și ne ține oasele tari. În momentul în care pierdem estrogen, ne pierdem o parte din protecția osului. Noi avem în permanență în os un proces viu de distrucție și de formare celulară. Practic, celulele sistemului osos elimină os vechi și formează os nou în permanență. După perioada de menopauză, viteza cu care osul vechi este degradat este mai mare decât viteza cu care se formează os nou și atunci apare o scădere în timp a densității osului, lentă și progresivă”, ne informează dr. Alexandra Khalid, medic specialist endocrinolog la Centrul Medical Mogoș Med.
Deficitul de vitamina D la menopauză
Vitamina D este un hormon extrem de important în organismul nostru, care contribuie la încetinirea procesului de degradare osoasă. Din cauza alimentației și zonei geografice, populația din România se confruntă cu un deficit de vitamina D. Mai mult, absorbția acesteia în organism este mai scăzută la femeile care sunt în perioada de menopauză, iar acest lucru înseamnă o scădere progresivă a densității osoase.
„Unul din hormonii cei mai importanți care ne ajută să încetinim acest proces este reprezentat de vitamina D. Din păcate, vitamina D este deficitară în populația noastră din cauza zonei geografice și din cauza alimentației. Nu avem o alimentație foarte bogată în vitamina D și nu avem nici o expunere prea îndelungată la soare. Chiar dacă mergem la piscină sau în concediu la mare, nu facem față. Mai mult de atât, după perioada de menopauză, nici absorbția intestinală nu mai este una foarte prolifică și atunci nu mai absorbim foarte bine vitamina D”, spune dr. Alexandra Khalid.
„O enzimă produsă de rinichi este implicată în felul în care acționează vitamina D”
Odată cu înaintarea în vârstă și rinichiul are de suferit. Ce trebuie să știm despre rinichi este că unul dintre rolurile lui este acela de a activa vitamina D ca să poată fi folosită de organism. Dacă rinichii nu mai funcționează bine din cauza procesului natural de îmbătrânire, atunci nici absorbția vitaminei D nu este la fel de mare. Prin urmare, ne confruntăm cu un deficit de vitamina D, care oricum este foarte scăzut în zona noastră geografică.
„Când ajungem la vârsta a treia, apare și procesul natural de îmbătrânire al rinichiului. O enzimă produsă de rinichi este implicată în felul în care acționează vitamina D. Rinichiul activează vitamina D ca să poată fi folosită de către organism. Prin urmare, se acumulează mai multe probleme: nu o mai absorbim din alimente, organismul nu o mai folosește cum trebuie, intervine procesul natural de îmbătrânire, zona geografică și alimentația. De aceea, avem extrem de mulți pacienți și paciente cu un nivel foarte scăzut de vitamina D. Lipsa acesteia potențează scăderea densității minerale osoase naturale care apare în urma menopauzei”, precizează medicul endocrinolog.
Cum suplimentăm corect vitamina D?
Necesarul de vitamina D trebuie suplimentat diferit, în funcție de vârsta pacientei, deficitul și patologia asociată. Chiar dacă orice formă de vitamina D este bună, este indicat să cerem sfatul unui specialist pentru a ne asigura că organismul are un aport suficient. Sunt mulți factori care pot să contribuie la procesul de pierdere a densității osoase, iar vitamina D este unul dintre ei. Lipsa acesteia din organism duce la o degradare osoasă mai rapidă, mai ales pentru femeile care sunt la menopauză.