Mulți dintre noi probabil că am auzit sau chiar ne-am confruntat cu negii, niște formațiuni cutanate de culoarea pielii sau mai închise. Chiar dacă nu provoacă simptome și, de multe ori, sunt confundați cu alunițe sau cu o julitură, negii sunt contagioși și trebuie tratați. Din fericire, există soluții eficiente de eliminare a negilor, însă poate fi nevoie, în unele situații, de intervenție chirurgicală. Totuși, este important de știut că odată tratați, există riscul de recidivă sau de reinfectare, deci trebuie să avem mare grijă la imunitate, dar și la respectarea regulilor de igienă.
Electrocauterizarea, o metodă sigură și nedureroasă de tratare a negilor
Una dintre cele mai des utilizate și eficiente soluții pentru îndepărtarea negilor este electrocauterizarea, o metodă sigură, care nu doare și nu lasă cicatrici. Această procedură ajută la prevenirea ruperii, înmulțirii și infectării leziunilor, precum și îmbunătățirea aspectului estetic. Pe lângă aceasta, se mai pot folosi: crioterapia, terapia cu azot, laserul CO2, soluțiile topice.
„Cea mai folosită metodă de tratament este electrocauterizarea. Este o metodă rapidă, sigură și nedureroasă. Vindecarea are loc în șapte – 14 zile, fără a lăsa cicatrici. Procedura se efectuează cu anestezie locală cu cremă anestezică sau cu xilina 1% local. Scopurile îndepărtarii sunt: scăderea rezervorului viral, prevenirea ruperii și înmulțirii leziunilor, suprainfecției și, nu în ultimul rând, pentru aspectul estetic. Alte metode de tratament sunt crioterapia, terapia cu azot lichid, laserul CO2 sau diverse soluții topice, în special pentru veruci”, precizează dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Când poate fi nevoie de intervenție chirurgicală?
Medicul dermatolog este cel care poate diagnostica negii și, în același timp, să ofere soluția cea mai eficientă de tratament. În unele cazuri, când negii sunt profunzi, dureroși sau recidivează după o perioadă de timp, specialistul poate recomanda intervenția chirurgicală, însă sunt cazuri destul de rare.
„Aspectul clinic este sugestiv pentru papiloame și veruci. De cele mai multe ori, nu este nevoie de tratament chirurgical pentru aceste leziuni. Uneori, verucile plantare profunde, dureroase sau recidivante, se recomandă a fi excizate chirurgical”, spune dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog.
Cum prevenim recidivarea negilor?
Tototdată, nu trebuie să uităm că negii pot să reapară chiar dacă am urmat un tratament. Acest lucru se poate întâmpla la persoanele care au o imunitate scăzută sau expunerea la factori favorizanți. Prin urmare, este esențial să acordăm o atenție deosebită acestor aspecte și să avem o igienă corepsunzătoare. Dacă ne știm cu o imunitate slabă, atunci putem să administrăm suplimente alimentare pe bază de vitamine.
„Prevenirea recidivelor este posibilă prin creșterea imunității, evitarea factorilor favorizanți sau prin administrarea de medicație specifică virozelor cutanate. Complexele de vitamine pot ajuta la creșterea imunității”, explică medicul dermatolog.