Zahărul este un dușman de temut pentru sănătatea organismului nostru și trebuie consumat cu moderație. O cantiate mare de zahăr în organism crește nu numai glicemia, ci și colesterolul, trigliceridele, adică grăsimile din sânge. Combinația dintre zahăr și grăsimi poate fi dăunătoare pentru organismul nostru, mai ales pentru sănătatea ficatului. În ce alimente găsim o cantitate mare de zahăr? Cum ne afectează zahărul dacă avem colesterolul mărit? Ce boli pot să apară? Află din următorul articol:
Din păcate, zahărul se află în tot ce ne place și ce obișnuim să consumăm, iar aici vorbim chiar și de fructe. Fructoza este un tip de zahăr care crește glicemia. Prin urmare, trebuie să reducem cantitatea de fructe consumate într-o zi pentru a evita, astfel, creșterea colesterolului, trigliceridelor și, implicit, a glicemiei.
„Zahărul este prezent și în fructe, nu doar în dulciuri, pâine sau alte alimente. În fructe, de exemplu, este fructoza, care este un tip de zahăr. Dacă consumăm o cantitate mare de fructe pe zi, atunci avem și o cantitate mare de zahăr, deci trebuie consumate în limite normale pentru a nu crește colesterolul și trigliceridele”, explică dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Cardio Help.
Consmul mare de zahăr afectează ficatul
Grăsimile din sânge sunt reprezentate de colesterol și trigliceride. Asocierea acestora cu un consum exagerat de zahăr favorizează apariția anumitor boli, cum ar fi diabetul zaharat sau steatoza hepatică. Pentru a preveni apariția acestor afecțiuni, trebuie să ne facem analizele și să fim atenți la valorile glicemiei, trigliceridelor și colesterolului. Dacă avem o glicemie mare, atunci e foarte important să încercăm să o reducem.
„Colesterolul și trgliceridele sunt grăsimile din sânge. Dacă sunt asociate cu o cantitate mare de zahăr, pot duce la diferite boli. Când consumăm zahăr și avem colesterolul mărit, ne crește glicemia, iar atunci sunt afectate anumite organe. Cu cât glicemia este mai mare, cu atât organele funcționează mai greu și apar anumite boli, cum este diabetul zaharat, steatoza hepatică, adică un ficat gras”, explică medicul.
Cum reducem valorile trigliceridelor și glicemiei?
Cu cât avem un regim mai nesănătos, bogat în grăsimi și zaharuri, cu atât ne va fi mai greu să ne menținem un ficat sănătos. Prin urmare, dacă valorile trigliceridelor și glicemiei sunt foarte mari, pe lângă o dietă echilibrată trebuie să urmăm și un tratament medicamentos. Este foarte important să avem grijă la alimentația noastră și să facem controale periodic pentru a nu ajunge la complicații.
„Dacă noi consumăm multe glucide și le asociem cu grăsimi, atunci ficatul devine mult mai gras și va fi mult mai greu pentru pacient să țină un regim și să aibă un ficat sănătos. Valorile trigliceridelor, valorile glicemiei se reduc foarte greu cu un regim, astfel că trebuiesc administrate și medicamente”, precizează dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Cardio Help.