Ai hernie de disc și nu știi cum să scapi de dureri? Cauți tot felul de exerciții pe internet, dar nu vezi rezultate? Atunci ar fi bine să apelezi la ajutor specializat. Hernia de disc este o afecțiune des întâlnită, care poate să împiedice pacientul să își desfășoare activitatea zilnică, provoacă dureri și trebuie ținută sub control. Pentru a stopa durerile de spate, dar și pentru a încetini evoluția bolii este nevoie să facem recuperare medicală. Kinetoterapia, masajul, terapia manuală, fizioterapia sunt extrem de eficiente atunci când vine vorba de această afecțiune.
Pacienții trebuie să acorde o atenție deosebită programului de recuperare medicală și să se adreseze într-un centru specializat. Fizioterapeutul ne poate ajuta să constituim un program complet cu exerciții și tehnici prin care să ameliorăm durerile și, totodată, să prevenim apariția lor. În plus, recuperarea medicală se face individualizat, în funcție de nevoile pacientului.
„Putem face partea de fizioterapie, de terapie manuală, masaj terapeutic, kinetoterapie. Aici intră o serie de tehnici și tipuri de exerciții. Tot programul acesta se divide în mai multe celule. În momentul în care avem un pacient la o evaluare, trebuie să identificăm ce ar funcționa pentru el, să facem programul de recuperare individualizat pentru starea în care este, pentru obiceiurile pe care le are, vârsta la care se află”, explică Adrian Dumitrache, fizioterapeut la Kineto-Plus.
Ce exerciții fac pacienții care vin la kinetoterapie?
Pacienții cu dureri de spate trebuie să lucreze cu atenție și să nu pună o presiunea prea mare pe zona de mijloc a trunchiului. Exercițiile de kinetoterapie, făcute împreună cu un specialist, au rolul de a activa musculatura din zona spatelui. Astfel, pacientului nu va resimți durere după terapie.
„Se folosesc exerciții bazate pe niște principii. Când vorbim de problemele de spate, trebuie să avem grijă la anumite secțiuni din corp, și anume zona de mijloc a trunchiului care este compusă din: musculatura paravertebrală, musculatura laterală abdominală și musculatura drepților abdominali. Cheia este cum activezi această musculatură”, precizează Adrian Dumitrache.
Executarea corectă a exercițiilor este un pas extrem de important atunci când vorbim de un pacient care are deja hernie de disc. Pentru că durerile pot fi foarte mari, este indicat ca exercițiile să fie executate sub atenta supraveghere a fizioterapeutului. Astfel, mișcările sunt controlate, iar dacă apare o senzație de disconfort, pacientul îi poate comunica fizioterapeutului.
„Un exemplu de exercițiu este atunci când pacientul stă întins pe saltea, cu genunchii îndoiți și își ridică fundul. Prin acest exercițiu activăm musculatura paravertebrală, activăm abdomenul și mușchii de pe partea posterioară a coapselor Această activare simetrică într-un lanț închis, așa cum o numim noi, adică împing cu picioarele în saltea, îmi produce o izometrie la nivelul coloanei și mă obligă să îmi țin spatele într-o poziție corectă. Fiecare exercițiu este explicat și arătat de kinetoterapeut, iar apoi este supravegheat pentru a fi executat corect. Astfel, adresabilitatea pacientului este strict pe nevoia pe care o are”, spune fizioterapeutul.
Este suficient să facem doar exerciții?
Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că hernia de disc este o afecțiune complexă, care necesită, pe lângă exerciții, și un plan de tratament bine stabilit. Terapiile de recuperare medicală au un rol extrem de important, însă stilul nostru de viață de acasă trebuie să se schimbe. Este important să respectăm indicațiile specialiștilor, să facem mișcare, să nu fim sedentari și să avem o postură corectă. Dacă nu respectăm aceste recomandări, durerile pot să reapară.
„Exercițiile sunt doar o componentă a planului de tratament. Uneori pot fi de ajuns, alteori nu. De exemplu, dacă fac exercițiile exemplar dimineața, le-am învățat și după aceea mă duc opt ore și stau la calculator, observ că după patru ore de când nu m-am ridicat începe să mă doară spatele. E clar că ceva nu e în regulă și atunci, pe lângă exercițiile care mă ajută într-o anumită măsură, trebuie să îmi fac și un plan ergonomic de cum trebuie să stau la calculator, de câte ori trebuie să mă ridic astfel încât să nu mă doară din nou spatele”, conchide Adrian Dumitrache, fizioterapeut la Kineto-Plus.