Dezvoltare emoțională și antrenament cognitiv. Noi metode de educație la Școala „Terraveda” din Craiova

La Școala Gimnazială „Terraveda” sunt aduse, an de an, cele mai noi și eficiente metode de educație.  Începând din noul an școlar, elevii pot participa la cursuri în care se lucrează după metoda Feuerstein. De mai bine de 60 de ani și în peste 40 de țări, teoria și sistemele aplicate ale prof. Feuerstein au fost implementate în școli. Teoria sa a condus la mai mult de 2.000 de studii de cercetare științifică și nenumărate studii de caz și reprezintă o abordare bazată pe procese, axată pe dezvoltarea abilității de a învăța cum să înveți, valorificând capacitățile intelectuale latente ale unui copil. Aceasta presupune o schimbare fundamentală a modului în care un copil este învățat să proceseze și să interacționeze cu informațiile în toate aspectele vieții lui. Mihaela Rădulescu, mediator certificat internațional de Institutul din Israel pentru metoda Feuerstein va lucra cu elevii.

Media10: Povestiți-ne puțin despre ce presupune această metodă pentru că nu am auzit până acum despre ea în învățământul din Craiova.

Mihaela Rădulescu: Metoda Feuerstein presupune un antrenament cognitiv și o dezvoltare emoțională care se adresează copiilor. Fondatorul acesteia a fost un român, și anume Reuven Feuerstein, care s-a născut în 1921 la Botoșani. Acesta a urmat studiile la București, iar mai apoi, în 1944, a plecat în Palestina (Israelul de astăzi) când naziștii au invadat România, unde și-a continuat studiile. Mai târziu, a început să lucreze ca profesor în unități de învățământ special și a fost consilier pentru taberele de tineret. Și-a continuat studiile la Geneva, fiind elevul lui Jean Piaget, unde a pus bazele celor două teorii ale sale: teoria modificabilității structural-cognitive și teoria învățării mediate. A definit inteligența ca fiind un proces și nu un produs măsurabil prin teste psihometrice. Astfel, a conceptualizat aceste teorii în 24 de seturi de instrumente menite să dezvolte abilitățile cognitive și emoționale ale copiilor.

Prin metoda Feuerstein, copiii își antrenează laturile cognitive și emoționale

Media10: Care sunt beneficiile pe care le au copiii după ce lucrați cu ei pe această metodă?

Mihaela Rădulescu: Metoda Feuerstein abordează două arii: cognitivă și emoțională. Pe de-o parte avem antrenamentul cognitiv, când vorbim despre cogniție, despre gândire. Cu cât sunt mai stimulați neuronii, cu atât conexiunile dintre ei sunt mai puternice. Pe cealaltă parte lucrăm emoțional, avem fișe pe care le discutăm cu copiii, vorbim despre empatie, urmărim să dezvoltăm gândirea critică. Totodată, ceea ce mă preocupă pe mine este să le ascult propriile frământări, propriile griji. Discut chiar și cu părinții, îi sfătuiesc să fie o muncă de echipă astfel încât copilașul să găsească un mediu sigur acasă, în care este ascultat. Prin colaborare îndeplinim și satisfacem toate nevoile copilului.

Cum funcționează metoda Feuerstein?

Media10: Cum lucrați cu elevii? În ce constau aceste fișe?

Mihaela Rădulescu: Le dau niște fișe de lucru și îi las pe ei să lucreze inițial. În cazul în care se blochează, atunci îmi solicită ajutorul, discutăm, dar eu le urmăresc evoluția, văd cum lucrează pagina. Asta pleacă tot din teoria lui Feuerstein pentru că el a denumit 10 criterii ale medierii. Primele trei sunt cele mai importante. Aici avem intenționalitatea unde eu, ca mediator, am intenția să focalizez, de fapt, atenția copilului pe un stimul specific și reciprocitatea, care vine din partea copilului, atunci când văd o reacție pozitivă din partea lui. Al doilea criteriu este medierea sensului, în care eu trebuie să explic copilului, să dau semnificația a ceea ce lucrăm, scopul pentru care lucrăm fișa respectivă. Al treilea criteriu este transcendența, adică să transferăm în viața reală ceea ce am învățat. Lucrând aceste trei criterii importante de mediere, mă asigur că actul de învățare s-a produs.

Media10: Ce rezultate ați obținut cu elevii cu care ați lucrat până acum?

Mihaela Rădulescu: Ceea ce am observat eu în evoluția lor, dar mai ales din mărturiile părinților, este îmbunătățirea capacității de concentrare și de atenție. Copiii sunt mai concentrați și mai atenți pe sarcinile școlare, înțeleg mai bine cerințele, se integrează mult mai bine social și își dezvoltă capacitatea de empatie. Atunci când înțelegem stările colegului sau prietenului, suntem capabili să discernem între ce este bine, ce este corect comportamental să facem și ce nu. De asemenea, copiii își dezvoltă gândirea critică. Gândirea critică înseamnă capacitatea unui copil de a trece informația prin propriile filtre ale minții și de a decide dacă este corect să facă acel lucru sau nu. Individual, trebuie să aibă capacitatea de a reacționa dacă acel lucru este bun sau rău.

„Este o metodă validată științific la nivel mondial și este practicată în peste 40 de țări”

Media10: Este o metodă certificată, recunoscută?

Mihaela Rădulescu: Este o metodă validată științific la nivel mondial și este practicată în peste 40 de țări. În unele școli este introdusă chiar ca materie școlară. Rafi Feuerstein, fiul lui Reuven Feuerstein, îi continuă studiile și cercetările la Institutul din Israel alături de profesori universitari renumiți.

Media10: Ce le-ați spune părinților care poate sunt mai reticenți la aceste instrumente de educație și consideră că este suficientă programa clasică?

Mihaela Rădulescu: I-aș ruga pe părinți să înțeleagă un aspect esențial, și anume că perioada copilăriei este cea mai importantă etapă din viața unui om. Atunci se creează reflexele emoționale și psihologice ale unui viitor adult. Mai exact, îmi dau seama dacă eu sunt destul de curajos să întreprind o acțiune sau, în sens contrar, mă mulțumesc cu ceea ce am. Observ dacă sunt destul de abil astfel încât să investesc energia în a-mi atinge obiectivele. Toate acestea se regăsesc, mai apoi, în viața de adult, dar bazele acestor reflexe emoționale le punem încă din copilărie.

„Singura variantă validă este investiția într-o educație de calitate”

Media10: Din septembrie o să faceți parte din echipa „Terraveda” pentru această activitate. Ce vă place la Școala „Terraveda”? De ce ați ales să veniți aici?

Mihaela Rădulescu: Îi port un deosebit respect doamnei directoare Alina Cristuinea. Este un om care a înțeles că în contextul socioeconomic în care trăim, cu transformări greu previzibile, singura variantă validă este investiția într-o educație de calitate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Conferința de Cancer bronhopulmonar „Traseul medico-socio-economic al persoanei cu cancer pulmonar”

Next Post

Tulburările de personalitate. Ce impact a avut pandemia COVID-19?

Related Posts
Verified by MonsterInsights