Cancerul de piele are o frecvență foarte mare în România, respectiv în regiunea Olteniei. Acest lucru este datorat condițiilor climatice și expunerii prelungite la soare fără protecție solară. Totuși, trebuie să știm că mulți dintre noi putem fi predispuși dezvoltării cancerului de piele și asta din cauza anumitor factori de risc. La ce trebuie să fim atenți? Ce persoane pot fi predispuse apariției cancerului de piele? Află din articolul următor:
Este important să știm că, în zona Olteniei, unde temperaturile ating peste 40 de grade la umbră, există o predispoziție mult mai mare apariției cancerului de piele. Persoanele cu o piele deschisă la culoare se ard mai ușor și, prin urmare, pot dezvolta mult mai ușor neoplazii cutanate: „Persoanele cu piele deschisă la culoare, pistrui, păr blond și ochi albaștri sunt predispuse apariției cancerului de piele”, spune dr. Cristian Tuță, medic specialist oncolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.
Din păcate, la noi în țară sunt multe persoane care nu au o educație medicală în ceea ce privește riscul crescut de a face cancer de piele. Dacă nu ne protejăm, dacă nu folosim protecție solară și ne expunem la razele UV sau la solar, ne putem bucura de un bronz superb, ca mai apoi să aflăm că suntem diagnosticați cu cancer de piele, așa cum explică și medicul oncolog: „Expunerea intermitentă, prelungită sau brutală la radiațiile UV, fie că sunt solare sau provenite de la aparate de bronzare artificială, duce la apariția cancerului de piele.”
Factori de risc importanți pentru dezvoltarea cancerului de piele
Pe de altă parte, factorii de risc predispozanți nu se opresc aici. Anumite afecțiuni cutanate, infecțiile cu HPV și radioterapia trebuie avute în vedere pentru că acestea predispun, în viitor, la dezvoltarea neoplaziilor cutanate. Persoanele care se știu cu aceste probleme trebuie să facă și un screening periodic al cancerului de piele pentru a depista din timp afecțiunea și a preveni ulterioarele complicații.
„Prezența de leziuni cutanate precursoare, cum sunt keratozele, petele maronii, solzoase; infecțiile cu HPV; prezența poliomavirusului celulelor Merkel; istoricul de neoplazii cutanate în antecedente; radioterapia anterioară cresc riscul apariției de neoplazii cutanate”, precizează dr. Cristian Tuță, medic specialist oncolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, secția Oncologie Medicală.
Cine poate avea risc de a dezvolta melanom malign?
Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este melanomul malign. Din păcate, pe lângă factorii de risc menționați anterior, mai sunt și alții. În primul rând, avem factorul genetic. De exemplu, dacă am avut în familie cazuri de melanom malign, trebuie să știm că suntem în categoria de risc. Prin urmare, trebuie efectuate controale periodice pentru a ne verifica starea de sănătate. În al doilea rând, persoanele care prezintă alunițe pot să dezvolte mult mai ușor un melanom malign, mai ales dacă se expun la soare pe o perioadă îndelungată de timp și nu folosesc protecție solară. Nevii pigmentari trebuie examinați periodic, iar orice modificare a acestora trebuie raportată medicului specialist.
„Pentru melanomul malign, există câțiva factori de risc în plus față de cei enumerați anterior: predispoziția genetică joacă un rol important, factorii ereditari (aproximativ 10% din melanoame au agregare familială); prezența nevilor pigmentari (a alunițelor) reprezintă un risc de dezvoltare a melanomului malign”, conchide medicul oncolog.