Ghiozdanul copilului. Cum îl alegem corect? Sfatul kinetoterapeutului

Alegerea ghiozdanului este o provocare pentru mulți părinți, mai ales că cei mici sunt foarte pretențioși. Totuși, pe lângă aspectul ghiozdanului, părinții trebuie să aibă în vedere și alți factori importanți, cum ar fi: materialul, dimensiunea, greutatea, poziția corectă a ghiozdanului. Cum alegem corect ghiozdanul copilului? De ce criterii trebuie să ținem cont? Ce deficiențe pot să apară dacă nu acordăm atenție acestui aspect? Ne spune Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto-Plus Craiova.

Media10: În curând începe școala și poate că mulți părinți vin la tine să te întrebe ce ghiozdan să ia copilului. De ce este important să alegem corect ghiozdanul copilului?

Elena Dumitrache: Este foarte important să alegem corect ghiozdanul copilului pentru că, în funcție de anumite criterii, corpul și coloana vertebrală a copilului vor avea de suferit. Există posibilitatea să nu apară probleme grave, dar și o deficiență cât de mică poate să modifice întregul aliniament corporal. Dacă nu este ales corect ghiozdanul, pot apărea deficiențe posturale care să aibă legătură cu modificarea cutiei toracice, dureri de spate (lombare sau toracale). În situația în care copilul merge și formează o hipercifoză, e clar că este afectat, mai ales dacă are o vârstă fragedă și este în creștere. În perioada verii, în special, și chiar până înspre toamnă, copiii cresc foarte mult în înălțime. Dacă există o mică deficiență posturală, atunci va crește și gradul de deviație a coloanei vertebrale ce va modifica postura corporală a copilului.

Media10: De la ce vârstă ar trebui să poarte copilul ghiozdan?

Elena Dumitrache: Copiii au început să poate ghiozdănele mai mari sau mai mici chiar de pe la grădiniță. Normal ar fi să poate ghiozdan undeva în jurul vârstei de șase ani, când se duc la școală.

„Trebuie să adaptăm greutatea ghiozdanului încărcat în funcție de greutatea copilului”

Media10: Din ce material trebuie să fie ghiozdanul? De ce este important acest aspect?

Elena Dumitrache: Unul dintre factorii importanți este materialul din care este confecționat ghiozdanul. Trebuie să fie dintr-un material ușor (pânză, poliester), care să nu încarce, să nu se mai adauge și greutatea ghiozdanului la greutatea corporală a copilului. Dacă este confecționat dintr-un material cu mult plastic, cauciuc, cu un mâner de metal, atunci va fi mult mai greu. Trebuie să avem în vedere și faptul că el va conține cărți, pachețel, sticlă de apă. Dacă are două kilograme gol și apoi îl încărcăm, e clar că va fi destul de greu pentru un copil de șase ani.

În sensul acesta, studiile arată că nu trebuie să depășească mai mult de 15% din greutatea totală a corpului copilului. Deci trebuie să adaptăm greutatea ghiozdanului încărcat în funcție de greutatea copilului. Este suficient că sunt fermoarele și alte accesorii care cântăresc, cum ar fi: penarul încărcat, culorile, cărțile, foarte multe instrumente de care ei au nevoie. Este înfricoșător pentru că la grupa 0 am constatat că ghiozdanul copilului depășește patru-cinci kilograme, ceea ce este foarte mult.

Trebuie să fim atenți și la dimensiunea ghiozdanului

Media10: Care trebuie să fie dimensiunea ghiozdanului?

Elena Dumitrache: Trebuie să avem în vedere și dimensiunea ghiozdanului. Unii copii sunt mai dezvoltați, mai înalți, iar alții mai firavi și atunci trebuie să avem grijă la câteva aspecte. În primul rând, partea superioară a ghiozdanului nu trebuie să depășească nivelul umerilor copiilor. În al doilea rând, să fim atenți ca partea inferioară a ghiozdanului să nu ajungă mai jos de zona de bazin, adică zona de spate. De aceea este important să mergem împreună cu copilul atunci când cumpărăm ghiozdanul ca să îl și probeze.

Media10: Care este poziția corectă a ghiozdanului? Mulți copii îl țin pe un singur umăr, de exemplu. Cât de mult îi poate afecta acest obicei?

Elena Dumitrache: E important ca ghiozdanul să fie purtat pe ambii umeri. De multe ori, copiilor le este mai comod să îl arunce pe un singur umăr și să plece. Din păcate, ei nu-și dau seama că indiferent de timpul în care îl poartă așa, postura lor este influențată. Odată ce am așezat o greutate pe umărul drept, vom observa că umărul stâng se va ridica mai sus ca să compenseze. Mai sunt și copii care îl țin pe un singur umăr și, din cauza greutății, ridică umărul care poartă ghiozdanul. Atunci se creează o deviație inversă.

De asemenea, trebuie să avem grijă ca bretelele să fie reglate, ghiozdanul să fie cât mai fix, cât mai aproape de corpul copilului. Am întâlnit cazuri în care ghiozdanul avea bretelele deschise până la maxim și atârna pe spate. Sunt mulți copii care merg pe călcâie și nu ne explicăm de ce au dobândit acest mers. L-au dobândit pentru că este o greutate care trage continuu în spate și atunci corpul simte nevoia să echilibreze.

Cum trebuie să fie compartimentat ghiozdanul?

Media10: Ar trebui să alegem un ghiozdan cu mai multe compartimente sau cu mai puține?

Elena Dumitrache: Un inconvenient ar putea fi ghiozdanele care au un singur buzunar pe o parte și aici mă refer la cel pentru apă. În momentul în care îl încărcăm doar într-o parte, se creează un dezechilibru. Din punctul meu de vedere, este suficientă o încăpere mare în care să punem cărțile și caietele, o încăpere în care punem penarul, alte accesorii și două buzunare laterale. Mulți părinți se feresc să pună apa în interiorul ghiozdanului pentru că se întâmplă ca cei mici să mai uite sticla deschisă și să ude cărțile. În schimb, dacă sunt două buzunare laterale, într-unul punem apa, iar în celălalt un pachețel micuț și atunci se creează un echilibru.

„Dacă bretelele sunt reglate și au aceeași dimensiune, atunci copilului îi va fi foarte ușor să poarte ghiozdanul”

Media10: La ce aspecte trebuie să fie atenți părinții?

Elena Dumitrache: Se găsesc în comerț și ghiozdane ergonomice, special concepute și care îndeplinesc toate aceste criterii, așa că părinții pot merge să aleagă ghiozdanul împreună cu copilul. E important ca ghiozdanul să fie pe placul copilului, să aibă un design vesel, iar cei mici să fie informați despre criteriile pe care trebuie să le respecte ghiozdanul ca să poată să și-l ajusteze singuri. Poate una dintre bretele nu se așează corect pentru că s-a întâmplat ceva cu ea, alunecă și atunci copilul trebuie să știe să și-o regleze singur. Dacă bretelele sunt reglate și au aceeași dimensiune, atunci copilului îi va fi foarte ușor să poarte ghiozdanul. Altfel, de la nivel senzitiv va simți că una dintre bretele îl trage mai mult, că are greutate mai mare și se creează o instabilitate.

Media10: Poate că sunt părinți care nu își permit să cumpere copilului un ghiozdan mai scump. Ce pot face în această situație?

Elena Dumitrache: Nu este un must (n.r. engleză: trebuie) ca cel mic să aibă un ghiozdan pe care scrie ergonomic și care, într-adevăr, respectă toate regulile ca la carte. Este ușor să respectăm aceste reguli dacă suntem atenți la ele. De exemplu, putem să găsim un ghiozdan de pânză cu bretele reglabile, care să fixeze ghiozdanul pe spatele copilului. Dacă merg cu copilul la cumpărături, cu siguranță reușesc să găsească o dimensiune potrivită, care să fie adaptată pentru corpul copilului.

Părinții trebuie să discute cu copilul de acasă

Media10: Mai este și problema ghiozdanelor clasice care îi atrag pe copii pentru că au multe desene și sunt foarte colorate. În schimb, un ghiozdan ergonomic are un design diferit, mai simplu și poate copilului nu îi place. Ce e de facut?

Elena Dumitrache: Comunicarea este un lucru foarte important pentru copii. Dacă părinții poartă o discuție de acasă cu copilul, înainte de a merge să cumpere ghiozdanul, copilul va fi mult mai compliant. Pe de altă parte, sunt foarte multe stickere sau obiecte decorative care pot fi folosite pentru a înfrumuseța ghiozdanul. Astfel, îl vom convinge mai ușor să aleagă, în funcție de preferința sa. Facem o poveste din care el să înțeleagă că este și benefic acest ghiozdan pentru corpul său: „Uite ce frumos stai acum, uite ce drept ești, ce mândru ești”.

Media10: Care sunt riscurile la care ne expunem copiii dacă nu alegem un ghiozdan potrivit sau dacă ghiozdanul este prea greu?

Elena Dumitrache: De cele mai multe ori, apar deficiențe posturale. Putem observa adoptarea unor poziții vicioase, asimetrii care pornesc de la nivelul umărului și care pot să se resimtă la nivelul întregului corp. Dacă vorbim de o asimetrie în partea dreaptă, atunci o să observăm și pe bazin, pe genunchi, în zona de gleznă. Deci toată partea pe care nu s-a purtat corect ghiozdanul va fi afectată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cum pregătim copilul pentru începerea școlii/grădiniței?

Next Post

Conferința de Cancer bronhopulmonar „Traseul medico-socio-economic al persoanei cu cancer pulmonar”

Related Posts
Verified by MonsterInsights